Skocz do zawartości
mpeg-4

Głośniki Vigoole Czyli Nowy Gracz Na Polskiej Scenie

Rekomendowane odpowiedzi

cze

Od dłuższego czasu przyglądam się temu wątkowi jak i również temu o microlabach. Widzę że microlaby są znacznie droższe niż w wakacje, a i przy tym bardziej nie równe chodzi mi o brak pilotów, pojawiające się buczenie i narzekania że powinny grać głośniej a albo maja za mało basu.

Wiec raczej postanowiłem sobie je odpuścić no chyba nie tylko ja bo jak widać na allegro zbyt wielkiego wzięcia to one nie mają, a czytając forum powinny rozejść się juz pierwszego dnia od momentu kiedy stały się dostępne do kupna.

A teraz moje pytanie czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć czy model Vigoole C2138 zagra lepiej od solo 6c ? bo to jest chyba jego odpowiednik, Vigoole C2149 to odpowiednik solo 7c ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zagra lepiej to trudno powiedzieć, trzeba by było bezpośrednio przesłuchać oba te modele. Zagra podobnie. Być może nie wyczujesz wyraźniej różnicy a jeśli już to wydaje mi się, że raczej na "+". W c2138 jest większy subwoofer co może (ale nie musi!) przekładać się na lepsze tony niskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec raczej postanowiłem sobie je odpuścić no chyba nie tylko ja bo jak widać na allegro zbyt wielkiego wzięcia to one nie mają, a czytając forum powinny rozejść się juz pierwszego dnia od momentu kiedy stały się dostępne do kupna.

Kupując na allegro przepłacasz 50 zł, aniżeli kupując od razu ze sklepu przez stronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze

Od dłuższego czasu przyglądam się temu wątkowi jak i również temu o microlabach. Widzę że microlaby są znacznie droższe niż w wakacje, a i przy tym bardziej nie równe chodzi mi o brak pilotów, pojawiające się buczenie i narzekania że powinny grać głośniej a albo maja za mało basu.

A teraz moje pytanie czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć czy model Vigoole C2138 zagra lepiej od solo 6c ? bo to jest chyba jego odpowiednik, Vigoole C2149 to odpowiednik solo 7c ?

Ja bym się tak bardzo nie kierował tym, co kto na forum napisze, szczególnie ostatnio w tamtym temacie :wink:

-Vigoole również odpowiednio zdrożały,

-brak pilotów w 6c. No fakt, to wielka lipa. Moja rada taka, żeby zmuszać sprzedawców, by przed wysyłką sprawdzali czy w pudle jest pilot. Oszczędzi to rozczarowań i reklamacji,

-"pojawiające się buczenie i narzekania że powinny grać głośniej a albo maja za mało basu." No buczenie u niektórych czasem jest, ale zauważ, że niektórzy tylko po to się rejestrują, żeby napisać o "usterce", bez pogłówkowania, sprawdzenia wszystkiego, np. ustawień karty, przewodów, puszczają na integrach, od razu bez wygrzania oceniają, słuchają z 50 cm. Poza tym wcześniej mieli jazgoczące zestawy bum-bum, więc się nie dziwię, że wg ich jest cicho i mało elo-basssssssssssssu:) Łatwiej im usłyszeć bas, jak jest dziura w średnich. Może to nie jest sprzęt dla nich...

- gdyby duża grupa ludzi kupiła na raz Vigoole, tak jak Solo, to też mogłyby się pojawić narzekania na nie w tym temacie:)

- sprzedaż na allegro jest po to by więcej zedrzeć, większość kupuje przez sklepy, obstawiam, że do świąt pewnie to wszystko wyprzedzą.

Vigoole C2138 bardziej mi przypominają Pro3 z racji wielkości przetworników. Myślę, że jakościowo nie będą jakoś bardzo odbiegać od Solo6/7. Przynajmniej z testów tak wynika.

Vigoole C2149 i C2048 z powodu wielkości można uznać za takie odpowiedniki Solo7C, mają jednak mają mniejsze mid-basy. No i w nich w ogóle brak pilotów, a z perspektywy czasu widzę, jak ważne i wygodne jest sterowanie takimi kolosami przy pomocy pilota.

Tak czy inaczej jakbym miał coś teraz kupić, to znowu bym wziął 7C:)

Tutaj trochę fotek Vigoole, na górze te trzy, które są na allegro, trzeba kliknąć na odp. model

http://www.soundshop.ee/index.php?act=sort...&co=Vigoole

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"pojawiające się buczenie i narzekania że powinny grać głośniej a albo maja za mało basu." No buczenie u niektórych czasem jest, ale zauważ, że niektórzy tylko po to się rejestrują, żeby napisać o "usterce", bez pogłówkowania, sprawdzenia wszystkiego, np. ustawień karty, przewodów, puszczają na integrach, od razu bez wygrzania oceniają, słuchają z 50 cm. Poza tym wcześniej mieli jazgoczące zestawy bum-bum, więc się nie dziwię, że wg ich jest cicho i mało elo-basssssssssssssu:) Łatwiej im usłyszeć bas, jak jest dziura w średnich. Może to nie jest sprzęt dla nich...

Bo takie głośniki to są po to aby włączyć sobie piosenke..oddalić się troche i usiąść spokojnie na fotelu aby delektować się muzą. Ja mając wcześniej Z-2300 myślałem że tam to jest bass nieziemski i w ogóle jazda na maxa. A teraz jak właśnie tak sobie spokojnie usiądę i włącze choćby utwór z mocnym bassem to wiem co to bass a nie bezmyślne łupanie które zalewa pasmo. Kupując Solo 7C bałem się o bass ale jest naprawdę dobrze, tyle ile ma być ;] więc kupując vigoole o podobnym woferze (6,5") nikt nie powinien być zawiedziony. Oczywiście mówie tu o sytuacji kiedy kolumny się rozgrzeją i dobrze je ustawimy oraz jesli dobrze siebie ustawimy względem nich :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informujemy, ze do konca miesiaca powinny byc dostepne u nas glosniki Vigoole. Cena za glosniki MICROLAB szykuje sie "kosmiczna", takze sadzimy ze Vigoole beda o wiele atrakcyjniejsza oferta w stosunku do solo6c i soloc7c. Dokladne modele nie sa jeszcze znane, ale napewno bedzie wieksza roznorodnosc niz ostatnio. Jezeli maja Panowie/Panie;] jakies sugestie co do konkretnych modeli, ktore warto byloby zamowic prosze o informacje tylko i wylacznie na adres e-mail: sprzet.komputerowy.midas@gmail.com. Prosze tez odwiedzac nas sklep gdzie bedzie informacja o dostepnosci vigooli na stronie glownej.

jakoś na razie nie widać żadnych nowych głośników w ofercie, a kasiora leży i czeka na rozwój sytuacji :) strasznie ciężko jest się zdecydować czy brać solo 6/7c czy vigoole c2130/c2149 szczególnie że nie mamy możliwości odsłuchu tych głośników. Do mnie jakoś przemawiają solo 7c lub vigoole c2138 i prawdopodobnie któreś z nich będą u mnie grały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Szkoła grania" ta sama, jednak myślę, że w takich samych warunkach dałoby się bez większych problemów usłyszeć różnice pomiędzy poszczególnymi modelami.

Na razie nie ma co liczyć w naszym kraju na testy porównawcze w stylu Techlabsa czy IXBT, nie wiem czy kiedykolwiek znajdzie się serwis, który chciałby się w to bawić:) Może kiedyś, za parę lat zmieni się scena komputerowych grajków za sprawą Svenów, Vigoole. Microlab, Edifier itp., ludzie się przekonają, że to jest o 2 klasy lepsze niż Creative i Logitech i takie testy się pojawią:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się właśnie na IXBT recenzja głośników K-3 C2149 (vigoole) :D

http://www.ixbt.com/multimedia/k3-c2149.shtml

http://www.ixbt.com/multimedia/k3/c2149/report.shtml

suma sumarum jakie ogólne wnioski tam napisali ?? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszą że są niezłe ale pod warunkiem że nie mają pomylonej (przy lutowaniu) polaryzacji głośników (co się w tym modelu zdarzyło) no i obowiązkowo należy oddalić transformator od płytki wzmacniacza ,bo inaczej słyszalny będzie przydźwięk :wink: . Na samym dole jest fotka nowej poprawionej wersji z fabrycznie oddalonym trafem .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co polecacie Vigoole 2038 - 280zł czy Microlaby 4c za 319zl ? Tylko te dwa modele są obecnie dostępne wyższe są już za drogie dla mnie.

http://www.infosoft.pl/product.php?id=1124...p;categorie=290 -vigoole

http://www.infosoft.pl/product.php?id=1123...p;categorie=289 -microlab

Edytowane przez Krzychu86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy jakie modele do siebie porównujemy, np. na pewno solo6c lepiej grają niż vigoole 2038, ale już 4C niekoniecznie...

Do 320zł masz jeszcze to: http://www.infosoft.pl/product.php?id=1124...p;categorie=290

Pamiętaj jeszcze, że 4c mają pilota, a vigoole pokrętła z boku.

Raczej nikt Ci nie wskaże jednoznacznie "co lepiej gra", więc wybór należy do Ciebie:)

Ja bym brał w ciemno vigoole do tej kwoty co podałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy po przesiadce z Z-4 na Vigoole C2038 usłyszę różnice ? A jeśli nie to na jakie musiałbym zmienić by usłyszeć różnice ? Chciałem zmienić na Geniusy SP-HF3000A, ale 2 egzemplarze były felerne i dałem sobie spokój.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi