Skocz do zawartości
mpeg-4

Głośniki Vigoole Czyli Nowy Gracz Na Polskiej Scenie

Rekomendowane odpowiedzi

No bo prawda jest taka, że nie słyszę różnicy. Pożyczyłem od kumpla kiedyś Solo7 i tu już była wyraźna różnica, ale one są dla mnie za duże i wolałbym nie dokładać za dużo kasy do nowych głośników. Żadnego innego modelu Solo niestety nie słyszałem. Zależy mi na zestawie 2.0 bo zrobiłem pewne przemeblowanie pokoju i mam miejsce na kolumny obok monitora, ale już na suboofer nie bardzo. Dlatego stwierdziłem, że dokonam zamiany Z-4 na Geniusy 3000A nie dopłacając do tego interesu. Jakość dzwięku jest porównywalna z Z-4, ale oba egemplarze miały fabryczne wady i dałem się z nimi na spokój. Tak więc opcja następna to dołożenie ze 100 zł i kupno innych głosników. No ale jesli mam już dokładać 100 zł to musze być pewny, że będą wyraznie lepsze od Z-4/3000A. Z-4 pójdą za 200 zł więc będą mógł kupić coś za ok 300 zł, oczywiście pod warunkiem, że za 300 zł znajde coś słyszalnie lepszego od Z-4. Na basie mi nie zależy za bardzo, ale wysokie tony przydałyby się nie gorsze niż w Z-4.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh :) ciekawe tu polecja C6, a w temacie o labach wigóle :D

@Firekage

ile te 2180 kosztowały? bo teraz nie widze ich w żadnym sklepie

ktory inny model jest z nimi porownywalny?

Moje Vigoole kosztowaly 220 z przesylka , tylko ze brane byly bodajze w kwietniu 08 , gdy nie bylo jaj z cenami , z kursem dolara jak i zlotowki i "kryzysem".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post z innego forum:

CYTAT(grzeesiek07 @ 14 IX 2008, 00:41)

Ciekawe czy głosniki vigoole które są na allegro mają lepszy bas niż 6c? Bo troche mi go brakuje ( jest bass ale po odejściu na koniec pokoju )

Wg testu porownawczego do solo 6C bas w vigoole 2180 jest mocniejszy, ogolnie porownano glosniki tak: solo 6C naturalne dzwieki, vigoole 2180 znacznie lepsza imponujaca scena - przy dobrym ustawieniu glosnikow, dzwieki zywe.

A kolega wyżej pisał na odwrót ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Post z innego forum:

A kolega wyżej pisał na odwrót ^^

Kolega wyzej nic nie pisal , a odpowiedzial na pytanie o "slaby bass". Nic nie mowielm o scenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czy jest sens kupować Vigoole do laptopa ze zintegrowaną kartą dźwiękową? Z czasem i tak mam zamiar kupić sobię coś lepszego (USB/ExpressCard), ale na razie potrzebuję tylko głośników. Mam na ten cel przeznaczone 300zł i zastanawiam się czy lepiej kupić http://infosoft.pl/product.php?id=112409&categorie=290 czy też rozejrzeć się za jakimś Geniusem. Co Wy na ten temat sądzicie?

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem identyczny problem jak Ty. Poszedłem w sprawdzone Geniusy 2000X, bo kosztują 1/2-2/3 budżetu i w trochę ponad 300 zmieszczę się z kartą. Bo dołożyłbym do vigooli 2038 to bym sie potem gryzł że nie dołożyłem do jakichś solówek..

Wszystko zależy od tego jak twardo ustalisz sobie budżet. Mówisz 300zł to stać Cię dokładnie na te vigoole, więc je bierz, bo się tylko bedziesz zadręczał ;)

Tańsze od nich geniusy będa gorsze, droższe microlaby (może oprócz solo 4C) będą lepsze.. a w tym przedziale który Cię interesuje rządzą akurat vigoole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobrą sprawę mógłbym kupić sobie Geniusy, ale zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć te parę złotych i wziąć Vigoogle. Kartę z czasem sobie bym kupił, ale na razie wolałbym porządne głośniki sobie skombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2138 raczej nikt nie ma, przynajmniej nikt się nie chwalił:) Zostaje teoretyzowanie. Woofer 8" to już trochę dużo do bliskiego odsłuchu...

Moc jaką podają to 2x30W, spotkałem się też z 2x40W, nie wiadomo też jak się ma 1W Vigoole do 1W Microlaba... Generalnie nie zawracałbym sobie głowy watami podczas wyboru.

Tutaj charakterystyka C2138:

Dołączona grafika

Zdjęcia.

http://1.bp.blogspot.com/_xaCrtJk_oyI/SPix...00/DSC00125.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_xaCrtJk_oyI/SPix...00/DSC00126.JPG

Powinno być dobrze z basem jak i resztą, myślę, że możesz zaryzykować, chociaż cena spora :>

edit: sorry, ale powyższa charakterystyka jest do modelu C2128, na ixbt źle odnośnik podpisali, a C2138 chyba nie testowali.

Testowali za to Dialog AB-34, które są chyba tym samym co C2138:

http://translate.google.com/translate?prev...=auto&tl=pl

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie głośniki byłyby dość blisko (np w czasnie grania), ale często też słucham z większej odległości (okolo 1.5m). W sumie najbardziej mi się podobają 6C, ale jakby było warto dopłacić do 2138 to bym dopłacił, bo głośniki to inwestycja bym powiedział na dłużej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu coś żeby sobie uświadomić rozmiary wiguli C2128 / C2138:

Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

A to charakterystyka sprzedawanych obecnie C2038 (~280zł):

Dołączona grafika

Widać zapad między 3-6 KHz, a więc ich niższa cena względem np. Solo6C jest w jakimś tam stopniu uzasadniona... Szkoda, że nie sprzedają już C2180.

A tu opinie o modelu C2039 (310zł):

http://translate.google.com/translate?prev...=auto&tl=pl

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno kupiłem Vigoole C2180 i w związku z tym mam 2 pytania.

1. Czy to normalne, że jak gałka jest ustawiona na prawie minimum to ciszej gra jeden głośnik ? Np. w nocy jak są ustawione bardzo cicho to prawie nie słychać głośnika zasilanego, jedynie ten drugi gra. Jak zrobię głośniej to oba grają jednakowo. Tak ma być ?

2. Czy Audigy 4 jest kartą wystarczającą do nich ? Innym słowem czy jak kupie lepszą kartę to usłyszę różnicę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi