Skocz do zawartości
Krajesu

Wasze Sugestie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiem ze PODOBNYCH tematow bylo duzo jednak przegladajac ostatnie 10 stron nie znalazlem odpowiedzi na swoje pytanie, a wiec do rzeczy: chce sobie kupic komputer nowy do mojego mieszkania a stary oddac rodzicom, chce sobie kupic komputer do 2600 (generalnie chce poswiecic 2000 na skrzynke i 600 na monitor) oto moje wymagania chcialbym 2x2gb ramu, plyte raczej Asus P5Q Pro dysk okolo 500 gb i nie mam poprostu przekonania do Radeonow... myslalem o 8800 GT procesor... hm to juz wam zostawiam zeby dobrze wspolpracowal z jakims geforcem.

Prosze o rady i propozycje, dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw na wrzesień:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 259 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 360 zł

RAM : A-Data 2x1GB 1066MHZ Extreme Edition - 159 zł

Karta Graficzna : Powercolor Radeon HD4870 512MB - 699 zł

Zasilacz: Pentagram Silent Force CAV-500-A12S - 180 zł

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 140 zł

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł

@zzizzy do 2k zł kupi HD4870 jak widać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm jednak dalej upieram sie co do GeForce'a ;] mam na oku 8800GT, takze prosilbym o rady w tym kierunkyu, jesli chodzi o monitor to nie moze byc wyzszy niz 46 cm ;p (od biurka do pułki) nie wiem jaki monitor wybrac

Edytowane przez Krajesu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy 43 cm ma monitor czy wraz z podstawka ? ;P, poprostu nie mam przekonania do Radeonow, opinie ludzi, czesto grzeje sie, (sama nazwa jest bazarkowa ;] ) pozatym nie tylko patrzy sie na osiagi przy wyborze karty,

PS. Jaka obudowe polecacie do tego sprzetu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy 43 cm ma monitor czy wraz z podstawka ? ;P, poprostu nie mam przekonania do Radeonow, opinie ludzi, czesto grzeje sie, (sama nazwa jest bazarkowa ;] ) pozatym nie tylko patrzy sie na osiagi przy wyborze karty,

PS. Jaka obudowe polecacie do tego sprzetu ?

buda Sharkoon Rebel 9 Eco , CM Elite 33x

i skoro nie chcesz radka , to żeby zrównoważyć wydajność 4850 kup sobie 9800gtx+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki, jeszcze jedno pytanie, czy wymieniony przeze mnie zestaw bedzie ze soba kompatybilny ? chodzi mi o to czy nic sobie nie bedzie przeszkadzalo, czy bedzie wydajny, czy kazda czesc da od siebie 100% ? (zeby nie szukac)

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum

Płyta Główna : Asus P5Q Pro

RAM : A-Data 2x1GB 1066MHZ Extreme Edition

Karta Graficzna :ASUS GeForce 8800GT 512MB DDR3 256bit (ewentualnie 9800gtx+ jak kolega doradzil)Zasilacz: Pentagram Silent Force CAV-500-A12S

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny fanboy??? co ci nie pasuje w radkach (bo to ze nazwa jest srednia jak sam napisales to zaden powod) ??? miales kiedys jakiegos z nowszych serii??? pewnie nie no ale jak chcesz slabszego 88gt abo rownie wydajnego ale drozszego 98gtx to prosze bardzo twoj wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze mnie zlinczujecie, ale mam swoje zdanie co do radeonow, poprostu grzeja sie bardziej, (mimo ze geforce to tez grzejniki) wiem ze 80% z was ma pewnie radeony i dlatego je zachwalacie, niektore gry sa robione pod nvidie, radeon musial wyjsc zeby zrobic jakas konkurerncje dla nvidii zeby nie panowal monopol, to jest moje zdanie. o to moj finalny zestaw

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum

Płyta Główna : Asus P5Q Pro

RAM : Kingstone 2x1GB 800MHZ dual channel

Karta Graficzna :ASUS GeForce 8800GT 512MB DDR3 256bit

Zasilacz: Pentagram Silent Force CAV-500-A12S

HDD : Samsung 500GB 32MB

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA

Ostatnia moja prosba, moze mi ktos pomoc w wyborze monitora 19' lub 20' (nie panorama) 600-700 zl

Pozdrawiam ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadne gry ni sa robione pod NV to jest totalna bzdura!!! i uwierz mi (albo poczytaj tematy sprzed paru miesiecy) ze wszyscy polecali GF ale weszla seria HD48xx i jest lepsza od GF to po co placic duzo??? co do temperatury to fan... (cos tam zapomnialem :mur: ) i temperatura spada nic cie to nie kosztuje tylko cos tam w biosie zmienic (temat na tym forum o 4850 tam jest wszystko) ale twoj wybor... jak bys mial kupowac 88GTS to bym sie moze zastanowil ale wybierac miedzy 88gt a hd4850 nie ma co, zwycięzca jest tylko jeden

a co do zestawu to

to dysk do zmiany na samsung f1 640GB (nie chodzi o pojemosc ale o cisze i szybkosc)

reszta ok (no nie liczac tego gf ale to juz twoj wybor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie zejdzcie z niego, bo sami zachowujecie sie jak fanboye... niektorzy nie chca slyszec o NV, inni o ATI i to ich swiete prawo. Nie chce HD4850? To nie, wazne zeby byl zadowolony z tego co kupi. A porownywalny do HD4850 bedzie chyba wlasnie ten 9800+

Co do monitora to ciezka sprawa, w tej cenie (lub nieco wyzej) jest Samsun 961BF, zobacz czy Ci sie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam juz sil... my fanboye??? zal... poparz na tematy z przed premiery nowych radkow, w kazdym zestawie GF (a z reszta nie wazne tlumaczylem juz to 1000 razy) i nie czytaj dokladnie wiedzimin bo w finalnym zestawie jest Karta Graficzna :ASUS GeForce 8800GT 512MB DDR3 256bit i chyba nie zaprzeczysz ze hd4850 jest lepsza, zaproponowalismy najlepszy zestaw za ta cene co z nim zrobi to juz jego sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie zejdzcie z niego, bo sami zachowujecie sie jak fanboye... niektorzy nie chca slyszec o NV, inni o ATI i to ich swiete prawo. Nie chce HD4850? To nie, wazne zeby byl zadowolony z tego co kupi. A porownywalny do HD4850 bedzie chyba wlasnie ten 9800+

Co do monitora to ciezka sprawa, w tej cenie (lub nieco wyzej) jest Samsun 961BF, zobacz czy Ci sie podoba.

Nie chodzi o fanboystwo tylko nie rozumiem poco brać karte niemal w jednakowej cenie gorszą wydajnościowo...troche jak samobój ale jeśli ktoś woli mieć mniej fps tylko dla tego że.. ,,lubi,, czy nie wnikam co innego nvidie to wydaje się dziwne ale skoro już brać coś od nvidii to bardziej kartę typu 9800GTX+ żeby się zrównały mniej więcej wydajnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@scyzor_663 + fredek:

Nie mam zamiaru zaprzeczac, sam bym chetnie lyknal hd4850 :) I tez uwazam, ze ta karta w tej cenie jest najlepszym wyborem, tylko po co kogos na sile przekonywac, skoro w 4 postach pisze ze ATI nie wezmie i basta?

A tak miedzy Bogiem a prawda, to te karty roznia sie wieloma rzeczami i MOZE byc tak, ze w grach w ktore on bedzie gral, lepiej wypadnie ktorys GF o podobnej cenie.

Zeby nie bylo watpliwosci i niejasnosci, IMO HD4850 > GF8800GT/9800GTX+, ale bierz co chcesz i do czego jestes przekonany :) Mnie do NV raczej nikt nie przekona ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wszem i wobec polecam Radeony HD4850/4870/4870x2. A jaką mam kartę ? Asus GeForce 8800GS...

I co z tego ?

Radeony się grzeją ? A może po prostu mogą pracować w wyższej temperaturze ?

Przedstaw choć jeden LOGICZNY powód, dla którego lepiej wziąć w tym wypadku GF niż Radeona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi