Skocz do zawartości
antybiotyk001

Który Radek Daje Rade

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam do was pytanie, ponieważ na komputerach znacie się lepiej niż ja.

Chcę sobie kupić nową kartę graficzną, słyszałem, że najkorzystniej wypadają nowe Radeony z serii hd4850, i właśnie taki chcę sobie kupić.

I tu moje pytania:

Której firmy wybrać kartę?

Czy opłaca się dołożyć do hd 4870?

Czy pociągnę na zasilaczu 400w ( mój konfig: płyta: asus P5B, Intel c2d e6420, 3gb ramu geil 800 ) obecnie poiadam gf 8600gt od galaxy i zasiłka daje rade.

Edytowane przez antybiotyk001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej konfiguracji mógłbyś się pokusić o hd4870, ale wtedy konieczna wymiana zasilacza na markową 450tke. Jeżeli nie chcesz wymieniać zasiłki (a ta jest markowa) to bierz hd4850

Jaką firmę? Jezeli bierzesz referenta - bierz najtańszą.

Edytowane przez ugiugi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4850 jest wydajnościowo na poziomie 8800GTS 512mb , czasami jest nawet szybszy.

HD4870 jest niewiele słabszy niż GTX280 .

Karty bierz najtańsze od dobrych producentów ( PowerColor, Asus, Sapphire etc. ) -przeważnie to konstrukcje referencyjne , ale już pojawiają się ich własne konstrukcje jakl np. 4850 Toxic od Sapphire .

Do 4850 400 W styknie , ale lepiej kupić 450-500 W.

Co do CPU , domyślnie może hamować kartę , podkręć go na 2,66 Ghz lub więcej to będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4870 jest niewiele słabszy niż GTX280 .

No ja nie wiem, raczej to HD4870 jest niewiele mocniejszy niż gtx 260, ale bez x2 na końcu wyraźnie słabszy niż gtx 280. A co do samego konfigu wydaje mi się, że wkładanie do niego mocniejszego radzia jest bez sensu. Chyba, że proc wykręcony ładnie- wtedy bym się skusił. Acz zasiłka wtedy się też przyda. Wydaje mi się mimo wszystko, że rozsądniej kupić 4850, wtedy możesz też zakupić porządny zasilacz(jak masz jakięs noname czy cuś), żeby nie martwić się o twoją nową, piękną karte.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4870 jest niewiele słabszy niż GTX280 - looooooooooooool , 4870 ma porownywalne osiagi do x260 i to tez zalezy w jakiej grze / na jaki rozdzielczosciach . ale generalnie te karty roznia sie praktycznie tylko cena - , no i radek wiecej pradu rzre ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi