Skocz do zawartości
crashone

Specyficzna Płyta Główna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje płyty, która spełni 2 wymagania wymiar max 24,5x19,5cm oraz posiada min 3 złącza SATA. Może być to zarówno płyta pod Intela jak i pod AMD.

W tej chwili znalazłem jedną płytę GA-G31M-S2L, która by się nadawała, jednak czekam na wasze propozycje.

A może spotkał się ktoś z was płytą pod AMD na 780g, która spełni powyższe wymagania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest masa takich płyt, do niedawna sam posiadałem taką:

http://forum.purepc.pl/temat/socket-754-93...rev-1-0/271423/

Miałem tę płytę w revizji 1.0, dla Ciebie lepiej by było jakbyś dorwał ją w rewizji 1.1, bo w niej gigabyte zastosował lepsze chłodzenie i mostek północny mniej się grzeje. Choć rewizja 1.0 nie jest zła i śmiało można ją brać. Tę płytę można kupić np tutaj:

http://www.agito.pl/socket_940_am2/gigabyt...865.328797.html

Edytowane przez SpectatorX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crashone napisał(a):
Witam

Poszukuje płyty, która spełni 2 wymagania wymiar max 24,5x19,5cm oraz posiada min 3 złącza SATA. Może być to zarówno płyta pod Intela jak i pod AMD.

W tej chwili znalazłem jedną płytę GA-G31M-S2L, która by się nadawała, jednak czekam na wasze propozycje.

A może spotkał się ktoś z was płytą pod AMD na 780g, która spełni powyższe wymagania?

Płytki o takich wymiarach to zazwyczaj mATX z dwoma slotami pamięci.

(Niektóre z dwoma slotami są szersze iż 19,5 cm)

Przykładowo Asus P5N73-CM mieści się w wymiarach.

Są jeszcze mniejsze płytki ITX przykładowo JetWay JNC62K AM2+ z wydajną grafiką.

3088128[/snapback]

Gigabyte GA-MA78GM-S2H jest szersza.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wspomniał kolega wyżej gigabyte na 780g jest za szeroki. Standard ITX brałem pod uwagę jednak płyty trudno dostępne oraz drogie.

Wyjaśniam w czym rzecz, całego kompa chce upakować w obudowę po powermac-u, jednak jeśli płyta będzie szersza niż 19,5 cm będzie zawadzać o napęd. Wolałbym platformę opartą na AMD 780g (dobra integra), jednak jeśli nic nie znajdę w tym wymiarze nie pogardzę Intelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crashone napisał(a):

Jak wspomniał kolega wyżej gigabyte na 780g jest za szeroki. Standard ITX brałem pod uwagę jednak płyty trudno dostępne oraz drogie.

Wyjaśniam w czym rzecz, całego kompa chce upakować w obudowę po powermac-u, jednak jeśli płyta będzie szersza niż 19,5 cm będzie zawadzać o napęd. Wolałbym platformę opartą na AMD 780g (dobra integra), jednak jeśli nic nie znajdę w tym wymiarze nie pogardzę Intelem.

Są i do CPU AMD płytki spełniające kryteria.

Przykładowo Asus M2A-MX mieści się w wymiarach i ma 4* SATA

Trzeba tylko brać pod uwagę że często płytki mają niektóre z SATA

zarezerwowane do RAID.

Jest też taka mała z dwoma portami SATA Asus M2N-MX SE Plus

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi