Sobota Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Trochę znając działania chłodziarki absorpcyjnej mam pytanie czy dało by się zbudować chłodziarkę działającą do GPU i RAM-u karty graficznej? Z jakimi kosztami trzeba się liczyć przy założeniu że czynnikiem chłodzącym będzie amoniak ulatniający się z wody amoniakalnej i że karta będzie chłodzona do ok -60. Nie znam się na budowie tego typu urządzeń proszę o wskazówki. Edytowane 2 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Trochę znając działania chłodziarki absorpcyjnej mam pytanie czy dało by się zbudować chłodziarkę działającą do GPU i RAM-u karty graficznej? Z jakimi kosztami trzeba się liczyć przy założeniu że czynnikiem chłodzącym będzie amoniak ulatniający się z wody amoniakalnej i że karta będzie chłodzona do ok -60. Nie znam się na budowie tego typu urządzeń proszę o wskazówki. A my sie nie znamy na budowie chlodziarek absorpcyjnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 a co to jest ta chłodziarka absorpcyjna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Nie wiem czy ty się znasz na budowie chłodziarek absorpcyjnych, ale raczej znasz się na budowie kaskad. Nazwałem to chłodziarkom ponieważ chodziło mi o układ jednostopniowy a nie wiem czy taki można nazwać kaskadom a więc nazwałem to chłodziarką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) kaskada zazwyczaj ma dwa stopnie. a chłodziarką w moim odczuciu można nazwać coś co ochładza ciecz, czyli właściwie rzecz biorąc jest to tzw chiller. Edytowane 2 Września 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Chłodziarka adsorpcyjna - roztwór czynnika chłodniczego w pochłaniaczu (zwykle amoniak w wodzie) jest podgrzewany elektrycznie w tzw. warniku, co powoduje wydzielenie amoniaku z roztworu; amoniak przepływa przez skraplacz, gdzie oddaje ciepło, zawór rozprężny i parownik, gdzie paruje, pobierając ciepło od chłodzonych produktów; z parownika trafia do absorbera, gdzie rozpuszcza się w wodzie, zaś powstały roztwór zostaje przepompowany do desorbera. Edytowane 4 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Nie zejdziesz panie kolego na absorbcyjnej do -60C, nawet bym powiedział ze nie nadaje sie wogole do chłodzenia kompem, przerabaiłem już ten temat teroetycznie kiedyś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Nie zejdziesz panie kolego na absorbcyjnej do -60C, nawet bym powiedział ze nie nadaje sie wogole do chłodzenia kompem, przerabaiłem już ten temat teroetycznie kiedyś. Czemu absorpcyjna nie nadaje się do chłodzenia kompa? Wiem że dużo prądu pobiera. W sumie - 60 nie jest mi potrzebne był bym zadowolony gdyby mi się udał osiągnąć -20. Czy montaż takiej chłodziarki agregatowej był by lepszym rozwiązaniem? Ile by to kosztowało? :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Zbuduj sobie najprostszego SS'a. Nie rozumiem dlaczego ludzie na siłę utrudniają sobie życie ?? Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Co to jest SS ? Nie znam się na tego typu chłodzeniu kompa. :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Single Stage - układ z jednym kompresorem i jednym obiegiem gazu tak w skrócie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Single Stage - układ z jednym kompresorem i jednym obiegiem gazu tak w skrócie. Ile by coś takiego w przybliżeniu kosztował? Gdzie kupić do tego elementy? 8-) 8-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Hipo i Maniakalny aktualnie wyprzedają tanio dużo stuffu. Za 500zł + koszt narzędzi można już coś ciekawego zacząć składać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Narzędzi mi nie brakuje ale reszta za droga. :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) duuzo taniej można zbudować ss, nie zbyt mocne ale mróz będzie, kupując cześci z drugiej ręki możesz sobie dużo zaoszczędzić ;) nie musisz także kupować wszystkiego od razu. Edytowane 7 Września 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Jakiej mocy potrzebny by był agregat do SS ? Jakie elementy są potrzebne do jego budowy? Czy SS można wykonać samemu, jak z napełnianiem gazem? :icon_exclaim: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 rura ssaca, evap, filtr, desup, kapilara, kompresor, skraplacz, gaz, armaflex ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Czy SS można wykonać samemu, jak z napełnianiem gazem? :icon_exclaim: Tak. Napełniać możesz np z butli turystycznej, po jej odpowiednim przygotowaniu. rura ssaca, evap, filtr, desup, kapilara, kompresor, skraplacz, gaz, armaflex ;) Olej, brąz, srebro, trochę miedzi, palnik, manometr, kompresor i wąż serwisowy, zaworki. Pomocne są też bardzo stacja manometrów, kielicharka, obcinarka i coś tam jeszcze, o czym mogłem zaponieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Skąd mogę się nauczyć budować takie SS-y? Nie znam ani wzorów ani stron ze wskazówkami a w gazetach mało na ten temat piszą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Poszukaj trochę na forum, jest tu pełno rożnego rodzaju informacji. duuzo taniej można zbudować ss, nie zbyt mocne ale mróz będzie, kupując cześci z drugiej ręki możesz sobie dużo zaoszczędzić ;) nie musisz także kupować wszystkiego od razu.Ja już sobie zamówiłem "power packa" od Maniakalnego B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Czy na SS-ie da się pracować w sposób ciągły ile coś takiego prądu pobiera prądu? Kompresor które częsci kupować najlepiej nowe? Które można zrobić samemu? Palnik na propan butan starczy? :ph34r: Edytowane 7 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Jesli bedziesz spawał srebrem lub Rolot607 ( w castoramie do kupienia lub OBI ) to propan-butan łyknie to.. SS można ciagle użytkowac tylko to troche "prundu" ciagnie ( zalezne od HP kompresora ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 @Sobota: Widzę że jesteś zupełnie zielony w temacie chłodzenia sub-zero: zabieranie się z taką wiedzą za budowę SS-a nie jest według mnie dobrym pomysłem, lepiej kupić coś gotowego. Serio, budowa samemu nie zawsze musi być oszczędnością, policz ile czasu zajmie Ci zdobycie wiedzy potrzebnej do zbudowania układu, ile pieniędzy wydasz na nieudane próby. Według mnie lepiej ten czas przeznaczyć na zarobienie kasy by zapłacić za gotowy układ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Pamiętaj tylko co sprawia większą przyjemność zbudowanie czegoś samemu czy przelew ;) to tak samo jak z wc można kupić zestaw ale przyjemniej jest złożyć samemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Arni, porównanie nie zbyt trafione. w końcu przy fc zrobisz sobie większą krzywde niż przy wc ;) Edytowane 9 Września 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Nie chodzi mi tu o samo ryzyko bo wiadomo w wc też występuje ale na mniejszą skale ... mam na myśli samą satysfakcje chociażby pochwalenia się kumplowi o to ja sam to zrobiłem , poświeciłem kilka h na zmontowanie a 5 x wiecej na lekturę ... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Pewnie że satysfakcja musi być ogromna jeśli się uda. Tyle że trzeba też określić jakie jest prawdopodobieństwo że się uda. Obserwuję już ładnych parę lat scenę polskiego overclockingu, w tym budowniczych wszelakiego chłodzenia. I z moich obserwacji wynika, że na ogół ludzie którym się udaje zbudować coś takiego jak FC: 1. zaczynają od czegoś prostszego, najczęściej WC 2. cierpliwie czerpią wiedzę teoretyczną (czytają), zanim zabiorą się za budowę 2a) jak już zadają pytania, to są to na ogół pytania dotyczące szczegółów a nie ogólnikowe 3. mają odpowiednie zaplecze i umieją się nim posługiwać Mając na uwadze powyższe spostrzeżenia, uznałem za stosowne odradzić konkretnej osobie budowę FC, bo skoro jest duże prawdopodobieństwo że się NIE uda, to może uda się chociaż poczerpać trochę satysfakcji z użytkowania gotowego FC. Ale jeśli ktoś zupełnie zielony się zaweźmie i od razu zbuduje działającego SS, to nic tylko pogratulować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 W sumie trzeba przemyśleć czy to fc w ogóle będzie potrzebne bo jak ktoś jakoś ostro nie kręci by puszczać wysokie V na co dzień to wc spokojnie starczy a dla rozrywki czasem di lub ln można się pobawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...