Skocz do zawartości
bonnou

Coś Za 150-160zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników.

Mam mały dylemat, co tu by zakupić do komputera. Moje fundusze to aż 150-160zł.

Mój aktualny zestaw:

-Płyta Główna Gigabyte GA-M61SME-S2L v2 ( AM2+ ) - by najmniej tak pisze na pudełku

-Procesor AMD Sempron LE-1150 256kb L2 2.0GHZ

-Grafika Asus EN7300GT 256/128

-Pamięć RAM GoodRAM 2GB ( 2x1GB ) 800MHZ CL4( albo 5)

-Dysk Twardy Seagate Barracuda 40GB + Samsung 250GB

-Zasilacz ModeCom FEEL III 350W

Chyba wszystko :P

Myślałem nad wymianą procesora, na jakiegoś AMD Athlon x2 , tu bym prosił o pomoc , jaki to ma być model, który jest godny polecenia.

Grafika - Gram w rozdzielczościach 1024x768 ( cod4) , albo 800x600 ( MOH:A ) i to mi naprawdę wystarcza, zresztą za 150zł nie poszaleję z grafiką.

RAM - myślę, że ilość wystarczająca.

Ostatnie pytanie - czy zasilacz "pociągnie" nowy procesor, w OC się raczej nie będę bawił - może kiedyś. ( Athlona XP 1700+ podkręciłem o 110MHZ - to moje najlepsze osiągnięcie :P )

Prosiłbym o pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc na początku chciałbym Wam podziękować, nie spodziewałem się takiej reakcji.

160zł to jest max, więc Athlon x2 5000+ odpadnie - naprawdę nie jestem w stanie dołożyć więcej kasy.

Jak jest z wydajnością tych procesorów ? 1MB cache L2 to dużo, czy mało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zupełności do gier Ci wystarczy :) Problem to ty chłopie bedziesz miał głównie z grafiką, która będzie ograniczała całość. Lepiej zacznij zbierać kasę. Za 250 PLN już jakiego 8800GS powinieneś dostać, który powinien być wystarczający do tego X2. Skoro grasz tylko w te 2 gry no to powinna wystarczyć ta 7300. Z pewnością odczujesz duży przyrost wydajności w tych grach co ładnie korzystają z dwóch rdzeni. COD4 jest taką grą właśnie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche o Feelu III

Jaki wybrac zasilacz. Pierwsza strona

Nie przesadzajmy. Athlon X2 i 7300GT nie pobierają aż tyle energii. A pozatym skoro autor nie bedzie raczej sie bawic w o/c. Może obnizyc znacząco napiecie na CPU. To już w ogole zapotrzebowanie na energie bedzie smieszne biorąc pod uwage to co pobieraja Quady od AMD czy Intela i dwie bądz jedna karta high-end ze stajni czerwonych bądz zielonych.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwię się, ze jeszcze nikt nie napisał o Twoim zasilaczu, że to prawie zasilacz...

Czy powyższe to jeszcze post czy już spam?

Sądze ze z X2 powinien sobie bez o/c poradzic. Z o.c na niskim vcore również.

U Zenfista przeszedł testy. Ma komplet zabezpieczen. NIe jest źle ale kokosów niema.

Imho z jakims antkiem x2 65nm bez problemu da rade.

Kwestia tych zasilaczy została potuszona w tym temacie.

Jeśli gry które Cię intersują chodzą w sposób zadawalający Cię, to może nie warto na siłę wydawać kasy?

Możesz też sprawdzić możliwości podkręcania procesora. Jeśli wyda 2,5 do 2,7GHz to lepiej kupić wtedy grafikę GF8600?

Ps. Właśnie widzę, że zostałem wyprzedzony innymi odpowiedziami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli gry które Cię intersują chodzą w sposób zadawalający Cię, to może nie warto na siłę wydawać kasy?

Możesz też sprawdzić możliwości podkręcania procesora. Jeśli wyda 2,5 do 2,7GHz to lepiej kupić wtedy grafikę GF8600?

Ps. Właśnie widzę, że zostałem wyprzedzony innymi odpowiedziami.

Otóż Medal Of Honor Airborne , nawet przy 800x600 , ścina nie miłosiernie, dlatego pomysł z wymianą. Reszta śmiga ( CSS PainKiller, CMR2005 ) ale myślę trochę przyszłościowo, bo nie zamierzam w to samo grać cały czas xD Czasem też obrabiam pliki Audio ale to chyba nic do tego nie ma ?

Kwestia podkręcenia Sempa , czy to nie będą "puste" MHz ??

Wymiana grafiki owszem będzie, ale po kolei . Procek , potem na święta podumam nad grafiką( i wymianą zasilacza zapewne... )

P.S. ACreed nie dało się pograć nawet w 800x600 na niskich ustawieniach graficznych.

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam problem - ceny w sklepach internetowych są niskie , ale w sklepach w mieście, nie bardzo - u mnie mają tylko model 5000+ za 209zł ! Siok normalnie xD Mówią, że modeli 4400+ 4600+ nie sprzedają , bo już takich nie robią Oo Trochę się zdziwiłem. A Dwurdzeniowy AMD Sempron kosztuje 163zł , ale to chyba mało wydajny sprzęt.

Zamawiać przez internet się nie boję , ale to jest procesor, boję się jego uszkodzenia, nie wiem czy potrafiłbym go sam wymienić i nie miał bym co zbytnio robić ze starym semp'kiem.

Jak myślicie ? Warto zbierać ? Poczekać z zakupem ?

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrącę się.

Nie bój się zmiany procka własnoręcznie, to już nie są czasy Socket A, kiedy to mozna było ukruszyc rdzeń, teraz żeby uszkodzić procka trzeba być naprawdę niepełnosprytnym ;)

Edytowane przez novy154

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż Medal Of Honor Airborne , nawet przy 800x600 , ścina nie miłosiernie, dlatego pomysł z wymianą. Reszta śmiga ( CSS PainKiller, CMR2005 ) ale myślę trochę przyszłościowo, bo nie zamierzam w to samo grać cały czas xD Czasem też obrabiam pliki Audio ale to chyba nic do tego nie ma ?

Kwestia podkręcenia Sempa , czy to nie będą "puste" MHz ??

Wymiana grafiki owszem będzie, ale po kolei . Procek , potem na święta podumam nad grafiką( i wymianą zasilacza zapewne... )

P.S. ACreed nie dało się pograć nawet w 800x600 na niskich ustawieniach graficznych.

Na tej płycie głównej co najwyżej to możesz podkręcić procka śrubokrętem, bo na niej się nie da kompletnie podkręcać - nie jeździć po mnie, bo ją miałem, to wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi