Skocz do zawartości
deos

Plyta + Procek

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie mi sie zepsula plyta glowna i przyszla pora na kupienie jakiejs nowej.

Potrzebuje szybkiego kompa w aplikacjach, nie grywam. Chcialbym zeby chodzil wmiare szybko pod vista. Mam ramy na ddr2 i nie wiem czy oplaca sie kupowac plyte na ddr3 czy jest duza roznica wydajnosci pomiedzy nimi? Czym taniej tym lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ddr3 nieoplacalne... ile masz do wydania i co oczekujesz??? jakie te aplikacje do ktorych potrzebujesz kompa??? AMD ,intel??

No to jak ddr3 nieoplacalne to potrzebuje kupic tylko plytke z prockiem. W takim razie do wydania mam gdzies 300 zl jak sie bardziej bedzie oplacalo dolozyc troche to tez na to pujde.

Wlasciwie nic wymagajacego dobrego kompa nie robie, czasem tylko popracuje w solidworksie, albo autocadzie.

Edytowane przez deos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już lepiej gigabajta za 170zł (Gigabyte MA74GM-S2H)

albo Gigabyte MA69VM-S2 za ~140

te wszystkie tanie asusy to jakiś szrot :P

no ale do zwykłej pracy bez bedzie OK (tylko nowszego procka nie włożysz)

ps- heh czy każdemu Asus kojarzy się ze szrotem :P

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej z AGP niczego sensownego nie znajdziesz.

a ten 9550 demonem prędkosci też nie jest ;]

mobo co podałem za 170zł ma ATI2100 a te za 200zł+ ATI3200 która jest już całkiem przyzwoita i szybsza od tego twojego radka na AGP ;]

ew przeczekasz troche na słabszej integrze i kupisz jakąś karte graficzną za ~70zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEsli potrzebujesz plyty glownej jako przejsciowki, polecam ASRock 4CoreDualSataII. Posiada wszystko potrzebne do przejscia ze starszej generacji (DDR1, AGP, ATA, procki typu Celeron i P4, socket 775) na obecne standardy (DDR2, PCI-E, SATA II, dual core / core2 duo, quady). Cena: ok. 170zl

Co powinienes wiedziec o tej plycie:

- posiada pelne AGPx8, ale niepelne (x4) PCI-Express (NIE tak jak podaja na stronach, PCI-E x16!)

- slabo sie kreci, mozliwa regulacja jedynie FSB ponizej 300, a regulacja napieciem = VMody i grzebanie w plycie.

- posiada po 2 banki pamieci DDR1 i DDR2 (razem 4), ale na raz moze dzialac tylko jeden rodzaj pamieci.

Do tego np. pentium E2180 i cisniesz ile sie z niego da na niej. Cena to ok. 190zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo "nie katowany" intel będzie słabszy od AMD ;] no i AMD będzie tańszy po tych obniżkach ;]

a jak nie gra to spokojnie wystarczy integra ;] na tej swojej karcie AGP tych wodotrysków Visty i tak nie ruszy :)

(to rozwiazanie z AsRock-iem też złe nie będzie - o ile będzie u niego w hurtowni ;] )

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi