Skocz do zawartości
Tomasz25

X800gto - Artefakty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jakiś rok, półtora temu zakupiłem sobie Radeona x800gto (specjalnie żeby pograć w Gothica 3 :D ). Karta od początku działała normalnie, ale po 2-3 godzinach grania na ekranie pojawiały się artefakty - linie rozchodzące się promieniście ,mniej więcej ze środka ekranu. Oczywiście uniemożliwiało to grę. Kartę oddałem na gwarancję. Niestety odesłano mi ją, twierdząc że jest w pełni sprawna. Rzekomo testowano ją na wszystkich możliwych programach, ale testy nie wykazały usterki.

Może ktoś z Was będzie miał pomysł co było powodem artefakt?

Dodam jeszcze może, że w żadne inne gry nie gram, więc karta nie była testowana na innej grze...

Z góry dzięki za sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyraźnie widać że karta się przegrzewa ;]

zainstaluj ATI TRAY TOOL lub Riva tuner i spr temperatuje rdzenia po graniu (najlepiej w czasie)

jeżeli masz karte na r480 to wina zapewne leży po stronie pamięci - we wszystkich x800 owe grzeją się tragicznie ;] (w r480 przegrzanie nie powoduje artefaktów ;] )

jeżeli "młodsze" rdzenie (r430 itp) to może być też wina przegrzewania gpu.

więc albo obniżysz taktowania albo zainwestujesz w lepsze chłodzenie / cyrkulacje powietrza w budzie ;]

jeden wentylator wiejacy na memki powinien na początek wystarczyc :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi