smoq87 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Witam wszystkich, chciałem się zapytać czy dało by rade coś zrobić w moim lapku maxdata eco 4011 (czy jakoś tak ;P) żeby ten cholerny wiatraczek od procka nie zapierdzielał tak szybko i nie powodował aż takiego hałasu? Sprawdzałem, przytrzymując go ręką :P, że nawet jak chodził na mniej więcej połowe tych obrotów to temperatura procesora się nie zwiększyła a był prawie niesłyszalny :/ Myślałem o kupnie jakiegoś regulatora napięcia pentagrama ale podłączenie zasilania wiatraczka jest sporo mniejsze niż takiego o standardowej (np. 90mm) wielkości :/ Czy da się coś z tym zrobić?? :/ :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Najprościej - podłączyć zasilanie wiatraczka do USB (masz 5V), albo zrobić sobie rozgałęźnik i przełączać USB/standardowe. A co do regulatora napięcia - skoro wtyczki nie pasują, to się bierze nożyk, albo ząbki, robi parę nacięć i lutuje, albo skręca kabelki ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoq87 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 dzięki za odp. :) ale już sobie poradziłem :P powiem, że wyszło to tak bardzo hmm "prosto" :P otóż.. odłączyłem wszystkie kabelki od wtyczki (każdy dyndał osobno) posprawdzałem w jaki sposób poszczególne kabelki oddziałują na prace wiatraczka i po metodzie prób i błędów wyszło na to że: kabelek czarny mam odizolowany (nie podłączony wcale), czerwony podłączony do gniazda płyty głównej a żółty dotyka metalowej części obudowy lapka :D (lol?;p) i dzięki temu napięcie jest słabsze i wiatraczek wolniej i ciszej śmiga. Jeszcze go słychać ale nawet jakbym chciał to nie za bardzo moge jeszcze pokąbinować nad szybkością obrotów bo temp. procka i tak podniosła się o jakieś 9 st. i wynosi teraz 57st. ale jest o niebo lepiej niż było ;P:) tak więc jak się chce to można wsio zrobić nawet nie wiedząc jak się do tego zabrać :P co do Twojej wypowiedzi Oskar to na przyszłość się do niej zastosuje :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...