Skocz do zawartości
wozaq

Sens Chłodzenia Woda Mosfetów

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie, mianowicie chodzi mi po głowie, żeby zwodować jeszcze na maximusie mosfety przy pomocy bloczków od EK, no i czy jest jakiś większy sens to robić? Owszem fajnie wygląda wtedy itd. ale koszt jest spory 2x130zł + złączki, czy lepiej dać sobie spokój i zamontować coś np. od Thermalrighta na to i mieć ponad stówkę w kieszeni.

Pytam bo myślę nad tym już ponad tydzień i nie mogę się zdecydować. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie oplaca sie...

Mialem HR-09S i U type 2 na P5K-E wifi/ap i zastapilem je Ek mosfet 3a, roznica zadna, HR-09 byly ledwie cieple, tak ze jak masz minimalny wywiew i tak lepiej pracowalu sporo niz standardowe chlodzenie mofow, do tego zaden HP nie podgrzewal ich doprowadzajac cieplo z mostka.

Roznica wieksza niz 100pln, 2x130 + krocce to jakies powiedzmy 300pln wyjdzie srednio (4 krocce po 10pln, no chyba ze dasz jakies drozsze jeszcze, albo kontowe)

Za 2x HR-09 zaplacisz gdzies 108pln z wysylka, np tutaj, sam od tego goscia bralem, bo akurat jak kupowalem swoje w qulingu nie mieli Type 2 S, tylko U (a chcialem juz takie jak zaleca TR do mojej mobo), nawet thermalright odpisal ze w Polsce nie da sie tego kupic, a nawet w europie ich praktycznie nie bylo, o dziwo u niego znalazlem w dobrej cenie, a jak poszukasz uzywek zaplacisz po 35-40pln za sztuke, bo chyba po tyle je ostatnio widzialem...

W celach estetyczno/hobbystycznych mozna by je jeszcze wsadzic :) Fakt ze stawiaja niewielkie opory (te od EK przynajmniej) jest tylko pozytywny dla dzialania calego ukladu.

Mozesz jeszcze napisac do Maniakalnego, on tam jakies bloki na mofy bedzie mial w fajnej cenie za kilka dni, troszki smigane ale w dobrym stanie, tylko bodajrze na maximusa mial by takie z plexi a nie acetalu.

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi