Skocz do zawartości
marcindg

Karta Na Procesor Intel D920

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich jako że jestem zielony w tym temacie chciałbym zaczerpnąć od was porady mianowicie chciałbym wymienić sobie karte graficzną więć komputer mój to: Asrock775Dual,Dual Core Intel Pentium D 920, 2800 MHz (14 x 200) 2x2mb 800MHz,NVIDIA GeForce 6200 TurboCache™ (512 MB) 1gb ramu a tutaj link do mej płyty głównej aby było wszystko jasne:)) http://www.allegro.pl/item427534976_asrock...ecam.html#photo chciałbym wymienić sobie karte na radka hd4850 ale niewiem czy mój procesor pociągnie tą karte wiec chciałbym zaczerpnąć opini od was jak niepociągnie to prosiłbym o jakieś inne propozycje:) Pozdrawiam:)

Edytowane przez marcindg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem Procesor będzie trochę wąskim "gardłem" i Radek nie rozwinie swoich skrzydeł. Chociaż tak patrząc na ten procek, Cache L2 2 x 2 MB , może by grało ( L1 24 KB + 32 KB Oo )

Poczekaj na wypowiedź kogoś bardziej obeznanego.

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium D były wolniejsze od Athlonów 64 X2, a te z kolei nie są w obecnych czasach najlepszą bazą dla najmocniejszych grafik (a 4850 do takich się zalicza). Możesz oczekiwać solidnej wydajności, ale nie na miarę pełnych możliwości tej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta karta jest dobrym wyborem, ale podaj dokładny model MOBO

bedziesz musiał zmienić bios na najnowszy - lada dzień powinien kazać sie oficjalny, a tymczasem są dostepne nieoficjalne - i działają świetnie :]

z czasem na tej mobo zmienisz proca i bedzie fajny zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz mam 300W ale to wymieniam go na Chiefteca 450W tylko chciałem się upewnić że mój procesor uciągnie tą karte. a jak innni urzytkownicy forum sądzą?zawsze jeste otwarty na inne propozycje:)

W grach nastawionych w szczególności na proca może hamować, ale większość powinna się jakoś przemknąć. Wg mnie karta nieco za szybka to tego CPU. Za miesiąc dwa będziesz miał tańsze wersje, które w zupełności Ci wystarczą, ale jak nie chcesz czekać to ta na pewno wystarczy z górką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 4coredual-sata2 czyli podobną płytę

daje radę z radkiem 4850

proc bedzie Cie ograniczał np. w GRIDzie, ale na pewno poczujesz duuuuużą różnicę względem GF6200, bo ja poczułem po przesiadce z GF6800 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jaki masz zasilacz , do HD 4850 potrzebne jest markowe 400 W

Markowe 400/450W bylo by w sam raz do 4850 i C2D, a to niestety D920 jest wiec zre swoje... duuzo wiecej niz C2D

Ja bym jednak pozastanawial sie nad jakims korsarzem okolo 520W tak na wszelki wypadek, zasilki fajne i dosc mocne, tak ze i na przyszlosc bedzie.

Co do plyty to faktycznie PCI-E x4 nie powala, roznice w wydajnosci poczujesz na pewno, ale czy warto pakowac 4850 za okolo 500pln skoro przez mobo i proc wydajnosc pewnie niewiele lepsza od 9600/8800 itp poczujesz?

moze lepiej wsadz tam jakas grafe w okolichac 300pln z hakiem, 9600GT albo cos na tym poziomie, reszte doinwestuj w zasilacz i moze nawet lepsiejsze chlodzenie na procek coby go podgonic o te kilka MHz.

Krotko mowiac roznica miedzy 6200 a nawet 9600 bedzie kolosalna i na pewno ja poczujesz.

A czy warto brac 4850 jak bedzie sie troszki dusil zarowno przez mobo jak i proca ? No chyba ze za jakis czas i to planujesz wymienic, wtedy faktycznie warto bylo by doinwestowac w karte ktora pokaze tak na prawde co potrafi za jakis czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale przy E4600 @ 2800 MHz

wiec tutaj nie dosc ze PCI-E x4 troszki urwie z wydajnosci to reszty dopelni proc.

Moze nie 50% ale powiedzial bym ze w granicach 15-20 bedize gorzej niz u Ciebie.

Zreszta jak tylko bedziesz mial pewnosc ze masz odpowiedni zasilacz to wez tego 4850, na pewno jest to lpesza perspektywa niz pakowanie sie w faktycznie starsze i wolniejsze grafy, poza tym przy wymianie najwezszego gardla, czyli wlasnie plyty i wspomnianego procka nie bedziesz musial bawic sie w jeszcze wymiane karty za jakis czas, jak by sie okazalo ze po procku i mobo teraz wlasnie ogranicza cie karta.

Szczerze powiedziawszy to jeszcze bym sie pozastanawial nad tym pod katem gier w jakie bedziesz gral, jak cos sporo starszego to tutaj wiecej maja do gadania MHz niz arhitektura cepa, wiec moze to byc roznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrym przykładem jest NFS:MW, przy 2 rdzeniach włączony potrafi sie 'scinać' - od czasu do czasu na ułamek sekundy

wyłączam koligacje na cpu0 i hula aż miło

ale nawet z radkiem 4850 zwalnia gdy dam wszystko na max i na furze jest customowy, max błyszczący lakier :P

do tego odbłyski na krawędziach wyglądaja słabiej niz na GF6800

zaś Grid wyglada lepiej i działa szybciej :) żadnych spowolnien

btw: musze zmienic sig'a bo juz nie kręcę Radka - nie ma potrzeby, skoro niekręcony starcza do wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. Po dokładnym przeczytaniu wszystkich postów doszłem do wniosków ze lepiej chyba bedzie jak wsadze troche mniej wymagającą karte tak jak pisał Jedras 77 bo poco kupywać karte która bedzie sie dusiła:)więc może ta karta http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=425191005 jak coś to podajcie inne propozycje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo 9600GSO 768 :P Która ma 384bit'y chyba :D

Ma 192-bity... Na twoim miejscu kupiłbym 9600GSO + E2200. Te Pentiumy wchodzą chyba na tą płytę, a wysoki mnożnik zapewni ci niezłe OC. A tego D920... sprzedaj. Na allegro znajdziesz sporo osób, które łapią się na nazwę i wysokie taktowanie... Może dostaniesz tyle, że wystarczy ci nawet na Radka 4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie chciałbym powstrzymać się od wymiany procka moze za rok albo dwa bede robił gruntowny remont czyli wszystko wymienie a na tą chwile chciałbym tylko grafe.

To w takim razie 9600GSO będzie dla ciebie idealny. Ale z prockiem się zastanów, bo to "chciałbym się powstrzymać" rozumiem jako "za bardzo mi się nie chce". A prawdopobnie sprzedaż tego D920 sfinansuje ci koszty kupna Pentiuma E.

Tak czy inaczej... Rób jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi