Skocz do zawartości
Pinki

Hercules 9100 64MB vs Power Color 9100 128MB

Rekomendowane odpowiedzi

hmm komputronik podaje taktowanie 250/240 8O  :?

Pewnie to blad, najpierw w siriusie podawali 275/500 a pozniej bo interwencji kilku osob ( w tym mnie :lol: ) poprawili na 250/460. Gdzies tez widzialem ze ktos kto ma ta karte pisal ze taktowanie to 250/460 :roll:

Ale ta karta niezle sie kreci wiec napewno uda sue osiagnac 300/550 :)

czy ktos z was ma doswiadczenie w kupowaniu w komputroniku lub siriusie??  

nie wiem czy slepy jestem czy co, ale na stronce siriusa nijak nie widze info na temat sposobu dostawy i oplat za przesylka :( natomiast w komputroniku opis jest jak nalezy!

prosze o wskazowki....

Wskazowki co do przesylki w sirius sa gdy chcesz zlozyc zamowienie, jest kilka krokow i jeden z nich to wybor przesylki i wszystkie przydatne informacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dziwne albo mam juz wzrok nie ten ale na divixach mam brak charakterystycznych kwadratow (szczegolnie na czarnym tle) Fakt to kwestia sterow zagalopowalem sie.

Hmm, ja nie wiem :D Opieram sie narazie na tym co wyczytam :)

RADEON 9100 udostępnia również technologię wygładzania internetowych potoków wideo w niskiej rozdzielczości (RealVideo, QuickTime) - FullStream - obecną w RADEONach 9000, 9500 i 9700. FullStream w 9100 to jedynie rozwiązanie programowe, równie dobrze technologię tę mógłby obsługiwać RADEON 8500. Niestety sterowniki Catalyst wykrywają, jaki układ jest zainstalowany na karcie graficznej i jeśli jest nim 9100, obsługa FullStream jest włączana. Jeśli 8500 - nic z tego. Niestety ATI nie zamierza udostępnić funkcji FullStream posiadaczom kart RADEON 8500. Dlatego niektórzy z nich wymieniają BIOS na swoich kartach, tak by te zgłaszały się jako "9100". Nie ma się jednak o co zabijać - FullStream wspomaga jedynie marnej jakości filmy z internetu (potokowane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm komputronik podaje taktowanie 250/240 8O  :?

Pewnie to blad, najpierw w siriusie podawali 275/500 a pozniej bo interwencji kilku osob ( w tym mnie :lol: ) poprawili na 250/460. Gdzies tez widzialem ze ktos kto ma ta karte pisal ze taktowanie to 250/460 :roll:

Ale ta karta niezle sie kreci wiec napewno uda sue osiagnac 300/550 :)

Taktowanie tego 9100 to 250/240 a nie 250/230 - takich 8500LE nie było, więc raczej po updatcie Biosu nie zanizali by taktowania w 9100. A co do kręcenia to na 100% wykręci się na Full wersje, ale to jest absolutne minimum, natomiast w wiekszości przypadków idzie duzo wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze o wybaczenie za kontynuowanie tego powtarzajacego sie pytania/tematu ale sprzedalem dzisiaj to co mam w podpisie (za 400pln :) ) i musze kupic teraz jakas karte. Wybor padl za Ati 9100 (wiem ze to nie bedzie w zasadzie wiekszej roznicy w wydjnosci miedzy ta karta a tym co mialem ale i tak nie mam czasu grac ostatnio a chodzi mi o jakosc obrazu, nigdy nie mialem ati dlatego chce sie przekonac czy to naprawde taki wypas :? ) Saphire 250/230 4ns samsung za 385pln czy Hercules 250/230 4ns Hynix 430pln - chodzi o to czy warto doplaca badz co badz to prawie 50pln do herca czy roznica bedzie tak zanaczna i bedzie rekompensowala te dodatkowe 50pln?

BTW

widzialem dzisiaj w sklepie radeonai w pudelku Minta ale karta jest identyczna z wygladu jak saphire :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW

widzialem dzisiaj w sklepie radeonai w pudelku Minta ale karta jest identyczna z wygladu jak saphire :?

Tą właśnie kupiłem dzisiaj. Niestety o jakości niewiele powiem bo mam lipny monitor. Mogę jedynie powiedzieć, że jak narazie fszystko ok, mam jakies 7600 3dmarkow w defaulcie na konfigu jak poniżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze o wybaczenie za kontynuowanie tego powtarzajacego sie pytania/tematu ale sprzedalem dzisiaj to co mam w podpisie (za 400pln :) ) i musze kupic teraz jakas karte. Wybor padl za Ati 9100 (wiem ze to nie bedzie w zasadzie wiekszej roznicy w wydjnosci miedzy ta karta a tym co mialem ale i tak nie mam czasu grac ostatnio a chodzi mi o jakosc obrazu, nigdy nie mialem ati dlatego chce sie przekonac czy to naprawde taki wypas :? ) Saphire 250/230 4ns samsung za 385pln czy Hercules 250/230 4ns Hynix 430pln - chodzi o to czy warto doplaca badz co badz to prawie 50pln do herca czy roznica bedzie tak zanaczna i bedzie rekompensowala te dodatkowe 50pln?

BTW

Chyba jednak warto, z 3 powodów:

1. Jakość, jednak Hercules przewyzsza zdecydowanie Saphire, a objawi sie to napewno głównie w podkręcalności. Obraz w nizszych rozdzielczosciach pewnie bedzie porownywalny, natomiast w wyzszych Herc moze, ale nie musi (jesli Ci sie trafi jakis b.dobry model Saphirre) okazać sie lepszy.

2. Bezproblemowosc, niektorzy userzy zglaszaja jakies problemy z Saphire, np. w SplinterCell, ja takowych nie stwierdzilem, wszystko cacy :D

3. 3 - letnia gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos z was ma doswiadczenie w kupowaniu w komputroniku lub siriusie??  

nie wiem czy slepy jestem czy co, ale na stronce siriusa nijak nie widze info na temat sposobu dostawy i oplat za przesylka :( natomiast w komputroniku opis jest jak nalezy!

prosze o wskazowki....

Mi przysłali zje...bane Kyro 2 ( trochę- obraz się trząsł jak się kilkało w okienka) i jeszcze wlepili bana - mowa o Sirus - nie polecam, szczególnie, że czekałem dobrze z 1.5 tygodnia a ceny mają chu-jowe.

Jest mnustwo niezłych sklepów- poszukaj na oślej.

W komputroniku ceny mają niezłe, ale przesyłka 20 zł :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że sie dopne ale mam pytanko odnośnie 9100 minta - czy ktoś ma z tym jakieś doświadzczenia. No i druga sprawa. Mój radek siadł i poszedł do reklamasji i mi ją uznali, ale problem w tym że nie mają(sklep.age.pl) R8500VIVO i proponowali mi albo R9000PRO 64MB VIVO albo R9100 128MB bez vivo (250/200) . Wszystkie kartyto Saphire. I teraz tak co radzicie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego R9100 czy uparcie domagać się takiej samej karty lub zwrotu gotówki (faktura na 580zł). I jak ktoś ma jakieś linki do porównania kart 64 i 128MB to byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS- jeżeli bym był na twoim miejscu, brałbym Power C, ale tylko wtedy, jeżeli różnica w cenie nie jest większa niż 60 zł- z doświadczenia wiem, że 128 MB praktycznie nic nie daje.

wlasnie przed chwila kupilem Sapphire 9100 64MB, Samsungi 4ns za niecale 400pln :)

podaje wyniki w 3dmarku 2001se w porownaniu do mojego starego Gainwarda

procek niekrecony

gf3 ti200 (200/450) 7700 3dmarkow

ati 9100 (250/460) 8200 3dmarkow

procek ustawiony 12x166

gf3 ti200 (200/450) 8760 3dmarkow

ati 9100 (200/460) 9020 3dmarkow

BTW

testy byly robione bez formata po zmianie z gf na ati, tazke wyniki sa w miare ok, tego w zasadzie sie spodziewalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...