Pawel80 Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Witam Niechcacy podczas czyszczenia zarysowalem ekran monitora EIZO S2231W przez zahaczenie bransoleta od zegarka. Rysa jest widoczna na jasnym tle i wyglada, ze jest dosc gleboka (wyraznie wyczowalna po przejechaniu palcem). Na jednym z jej koncow jest kilka swiecacych punktow (subpikseli), ktore mienia sie 3 kolorami w zaleznosci od kata patrzenia - czy to moze oznaczac , ze przebilem oslone panelu, az do matrycy? :cry: Dalbym monitor na grawancje (w koncu jest na 3/5 lat), ale boje sie ze w serwisie potraktuja to jako uszkodzenie mechaniczne (de facto powstalo z mojej winy) i bede musial zabulic za naprawe - i to pewno nie malo . :( Wiecie moze czy mozna by jakos wytlumaczyc takie uszkodzenie, w taki sposob aby skorzystac z gwarancji? A moze znacie jakies srodki ( czy w ogole sa takie?), ktore pozwalaja na ekranie LCD "zmniejszyc widocznosc" takiej rysy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 powiedz swojemu eizo papa żadna gwarancja nie obejmuje uszkodzen mechnicznych a takie uszkodzenie właśnie jest na twojej matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Zadzwoń zapytaj serwis, poproś z szefem. Jak dobrze to rozegrasz może zrobią to po kosztach przesyłek - do wymiany jest sama szyba nie powinno być to kłopotliwe a częsci pewnie mają jak nie nowe to przełożą ci z jakiegoś zupełnego trupa ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Matryca matowa jest tam klejona powłoka antyodblaskowa, nic nie zrobisz, na alledrogo są dziesiątki monitorów z rysami sprzedawanych po obniżonej cenie. Wymiana matrycy się nie opłaca. Jeżeli to Ci bardzo przeszkadza to pozostaje wystawić licytację sprzedać po obniżonej cenie i dopłacić do nowego. (kiedyś widziałem na allegro eizo 1931 z rysami w postaci kółek bo jakieś nie upilnowane dziecko zrobiło sobie tablicę z monitora ;) ) Tak wygląda kawałek warstwy antyodblaskowej odkrojony/odklejony od matrycy: http://pl.youtube.com/watch?v=cEHoijt5wKg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Kurcze, no niedobrze, niedobrze ... :( Monitor kupiony w Kompurtoniku, a serwis to pewnie w firmie Alstor (czy jakos tak). Dzis zadzwonie do ich przedstawiciela i sprubuje jakos to wytlumaczyc, ze niby "samo" sie popsulo, gdy wlaczylem komputer, ze niby obudowa mi trzeszczala "od czasu do czasu" i moze sie cos "rozszczelnilo", a rysa powstala gdy probowalem w tym miejscu oczyscic ekran - moze sie uda. Ile procent ceny monitora moze stanowic matryca? Widze, ze nowe monitory sa po 2200 - 2300 zl z hakiem. Jak myslicie ile wart bylby taki ok. 5-cio miesieczny monitor z zarysowanym ekranem w jednym miejscu? Z jego licytacja mialbym ten problem, ze gdybym go najpierw sprzedal to na pare dni (zanim kupilbym nowy, z kasy ze sprzedazy + doplata) zostalbym bez monitora, gdyz ten jest moim jedynym. Moze jednak lepiej dac go na serwis "a noz sie uda" i zobaczyc co mi powiedza, w miedzyczasie moze dali by mi jakis zastepczy na czas naprawy. Co o tym myslicie? Edit: umiejscowienie rysy na monitorze (patrzac lekko od dolu) tu i tu (na normalnej wysokosci patrzenia nie jest tak widoczna) Edytowane 5 Września 2008 przez Pawel80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Spróbować w serwisie można, ale raczej nastaw się na to, że może być ciężko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Ile procent ceny monitora moze stanowic matryca? Widze, ze nowe monitory sa po 2200 - 2300 zl z hakiem. Jak myslicie ile wart bylby taki ok. 5-cio miesieczny monitor z zarysowanym ekranem w jednym miejscu?matryca to 80% ceny monitora, nowy eizo 2231 kosztuje 1899zł czyli za używke z wadą jakieś 1300zł. Z jego licytacja mialbym ten problem, ze gdybym go najpierw sprzedal to na pare dni (zanim kupilbym nowy, z kasy ze sprzedazy + doplata) zostalbym bez monitora, gdyz ten jest moim jedynym. Moze jednak lepiej dac go na serwis "a noz sie uda" i zobaczyc co mi powiedza, w miedzyczasie moze dali by mi jakis zastepczy na czas naprawy. Co o tym myslicie? Edit: umiejscowienie rysy na monitorze (patrzac lekko od dolu) niewielka ta rysa, można się przyzwyczaić obawiam się że jak numer z serwisem nie wyjdzie to jeszcze zabulisz za przesyłkę... Edytowane 5 Września 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 matryca to 80% ceny monitora, nowy eizo 2231 kosztuje 1899zł czyli za używke z wadą jakieś 1300zł. WOW. Widac, ze plecial w dol, a na Allegro wszystkie sa po >2200 zl niewielka ta rysa, można się przyzwyczaić obawiam się że jak numer z serwisem nie wyjdzie to jeszcze zabulisz za przesyłkę... Mozna sie przyzwyczaic, ale sprobowac naprawy tez nie zaszkodzi. Juz z gosciem z Alstora rozmawialem. Mowil, zeby sie tymi pikselami nie przejmowac i wyslac na RMA. Moze sie uda :) Tylko szkoda, ze monitora zastepczego nie daja - czeka mnie kilka/kilkanascie dni bez kompa. Podobno moga sie zobowiazac zeby to zalatwic w tydzien czasu - zobaczymy. Kurier moze byc dopiero w poniedzialek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 WOW. Widac, ze plecial w dol, a na Allegro wszystkie sa po >2200 zlw digitalo masz za 1899zł http://digitalo.pl/shopping_cart.php/sort/4a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 matryca to 80% ceny monitora, nowy eizo 2231 kosztuje 1899zł czyli za używke z wadą jakieś 1300zł. Koszt matrycy LTM220M3 to jakies 350 doli wiec przypadku drozszych monitorow jak eizo jakos sie to oplaca. Mozesz tez kupic HP LP2275w ktory jest na tej samej matrycy, zamienic matryce w obu monitorach i potem sprzedac tego HP z porysowana matryca od eizo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Mozesz kupic jakis crt w komisie, mysle ze za 30-40zl spokojnie dostaniesz jakas lipna 17' i nie bedziesz musial byc bez kompa, tylko co z tym potem zrobic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Koszt matrycy LTM220M3 to jakies 350 doli wiec przypadku drozszych monitorow jak eizo jakos sie to oplaca. Mozesz tez kupic HP LP2275w ktory jest na tej samej matrycy, zamienic matryce w obu monitorach i potem sprzedac tego HP z porysowana matryca od eizo. A w ogole matryce da sie tak wymienic "chalupniczo"? Pewnie jakis serwis by musial to ztobic, a na dodaten nie wiem jak jest pod obudowa tego Eizo - jak sa jakies plomby, to bylo by ciezko. No i pewnie gwarancje by juz szlag trafil. :) Mozesz kupic jakis crt w komisie, mysle ze za 30-40zl spokojnie dostaniesz jakas lipna 17' i nie bedziesz musial byc bez kompa, tylko co z tym potem zrobic ;) .... no wlasnie, co z tym potem zrobic. Pozatym mam dosc waskie biurko i przed takim CRT bym siedzial z nosem przy ekranie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Koszt matrycy LTM220M3 to jakies 350 doli wiec przypadku drozszych monitorow jak eizo jakos sie to oplaca. Mozesz tez kupic HP LP2275w ktory jest na tej samej matrycy, zamienic matryce w obu monitorach i potem sprzedac tego HP z porysowana matryca od eizo. chyba nie masz racji, każda matryca po wyprodukowaniu jest sortowana na klasy ze względu na ilość wad jakie posiada, do monitorów masówek typu HP na pewno nie idą najlepsze jakościowo matryce Pokaż mi gdzie mogę kupić (w PL) 24" LTM240CT01 lub 03 to zwykła TNka, padła mi ostatecznie w moim monitorze, serwis proponuje mi ją w cenie o 200zł niższej niż cały nowy monitor -> wniosek: monitor 24" za 1200zł bez matrycy warty jest 200zł :) A w ogole matryce da sie tak wymienic "chalupniczo"? matrycę bez problemu wymienisz ale stracisz gwarancję Edytowane 6 Września 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...