einar Posted September 5, 2008 Report post Posted September 5, 2008 Witam, nie znalazłem podobnego tematu. Mianowicie o co mi chodzi. Złożyłem nowe PC w konfiguracji: Gigabyte P35-DS3L, E7200 reszta nieważna zresztą jest w sigu. Założyłem na procesor Thermalright Ultra 120A (ma ładną prostą podstawkę), do tego mam wentylator Acutake 120mm - zwykły czyli z 3-pinowy wyjściem. W czym problem, właściwie póki co on nie istniej bo ledwo co złożony i działa na defaultowych ustawieniach jeszcze więc to nie przeszkadza, ale wentylator kręci się z prędkością ~650rpm, niby powinien ~1200. Sprawdzałem go wcześniej na starym komputerze i osiągał nawet 1300. No i oczywiście jest teraz podłączony w miejsce CPUFAN 4-pinowe, a ma 3 piny. Czy to tak zmniejsza napięcie dawane na wiatrak, że ma niższe obroty? Może da się to gdzieś zmienić? Bo nie bardzo wiem jak to rozwiązać, a pewnie każdy wie, że Acutake przy 650rpm nie wieje. Pozdrawiam;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
piotrjancy Posted September 5, 2008 Report post Posted September 5, 2008 A jak temp. w normie przy tej prędkości obrotów? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
einar Posted September 5, 2008 Report post Posted September 5, 2008 (edited) Chwilowo moge podać temperatury przy otwartej obudowie bo kopiuje ze starego dysku pliki. Wg Real Tempa 2.70 Idle 32 i 31, grałem trochę w TDU i niby najwyższe zanotowane 40 i 39, ale jak wyszedłem z gry to były 34 i 33. Jeszcze go nie "stresowałem" bo chce wszystko pokopiować co mi potrzebne i wtedy też zamknę obudowę. Edit: Core Temp 0.99.3 podaje 37 i 37 (ten chyba poprawnie odczytuje?) Edit 2: Problem rozwiązany, zainstalowałem EasyTune5 Pro z płyty Gigabyte i można sterowac obrotami wentylatora ;). Chodził na 30% ;) Edited September 5, 2008 by einar Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Piotrek2006 Posted September 6, 2008 Report post Posted September 6, 2008 (edited) ale wentylator kręci się z prędkością ~650rpm, niby powinien ~1200. Może masz ustawione w biosie żeby dostosowywał RPM do temperatury procesora. Ja tak mam przy box`owym chłodzeniu i chodzi mi w idle na ~800-900obr, a jak się go przygrzewa to idzie sobie do ~1100-1200, max wyciąga z 1800 po wyłączeniu kontroli rpm w biosie. Jeżeli masz temperatury w normie i nie podkręcałeś procesora to bym się nie martwił tymi 600set obr bo przy takich obrotach sprzętu praktycznie nie powinno być słychać. A temperatury, które podałeś 31 w idle i ~40 w mini stresie to normalka nie ma się czym przejmować. Polecam zainstalować sobie SpeedFan i odpalić Orthosa lub inny tego typu program i sprawdzić ile osiągnie w stresie. Edited September 6, 2008 by Piotrek2006 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
einar Posted September 6, 2008 Report post Posted September 6, 2008 Jak pisałem, wszystko już opanowane. Dało się ustawić na większe obroty programem z płyty gigabyte, ktory odpala się sam z windowsem. Już nie taki niepodkręcony, teraz jest 3.6ghz@1.2v ale temp w stresie to juz 57-58, idle 39;) ale mamy gorące dni i pasta niewygrzana wiec moze spadna jeszcze troszke. W kazdym razie dzięki za info Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...