eloM Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Witam, nie wiedziałem gdzie napisać więc zamieszczam tutaj :) Problem jest taki, że mam słabego kompa :) i gram na niskich rozdzielczościach bo mam najwięcej fps ;) Prezentuje gre 800x600 i 1280x1024 800x600 - bee ;( 1280x1024 - ;) Wyczytałem gdzieś że w LCD zawsze powinno się pracować na optymalnej rozdzielczości monitora (tzn. 19 = 1280x1024) W rozdzielczości 1280x1024 wszystko jest ładnie pozaokrąglane ;) i czcionka sie nie rozmazuje ;) a w 800x600 czcionka jest poszarpana i gra nie wygląda tak ładnie jak na 1280x1024 - na screenach najwięcej widać patrząc na postać. Da coś się z tym zrobić? coś przestawić w panelu nVidia? Proszę nie usuwać tematu /ew. przenieść. Edytowane 6 Września 2008 przez eloM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 800x600 to proporcja 4:3, a 1280x1024 to proporcja 5:4, więc w przypadku tej pierwszej na monitorze lcd obraz będzie ciut spłaszczony w poziomie (rozciągnięty w pionie). Poszukaj odpowiednio mniejszej rozdzielczości 5:4 i powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Jedyne co mozesz zrobic to ustawic brak skalowanie w opcjach driverow nvidii/ati i wtedy bedziesz gral na czesci ekranu z czarnymi pasami dookola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 ale przeciez on sie nawewt nie pyta o proporcje tylko o to ze gra wyglada slabo w nie natywnej rozdzielczosci... Niestety nic na to nie poradzisz, lcd sa przystosowane do jednej rozdzielczosci, jak dasz mniejsza obraz zawsze straci duzo na jakosci, dlatego masz poszarpane czcionki a gra wyglada slabo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloM Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 ale przeciez on sie nawewt nie pyta o proporcje tylko o to ze gra wyglada slabo w nie natywnej rozdzielczosci... Niestety nic na to nie poradzisz, lcd sa przystosowane do jednej rozdzielczosci, jak dasz mniejsza obraz zawsze straci duzo na jakosci, dlatego masz poszarpane czcionki a gra wyglada slabo. własnie kiedyś czytałem gdzieś :/ ale miałem nadzieje że da się coś z tym zrobic :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Wymienić badziewny LCD na fajnego CRT :D w sumie tyle chyba da się zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Ale masz problemy ;] Kiedyś jak miałem Samsunga 173P+ (1280x1024) grałem we wszystko w (nowsze) 800x600 i w (starsze) 1280x960. Różnica proporcji jest tak mała, że ciężko się czegokolwiek dopatrzeć. Nigdy nawet nie pomyślałbym o tym, że coś gorzej widać. Może faktycznie obraz był minimalnie rozmazany, ale w takim GTA 3/VC/SA to w sumie był sprzętowy blur :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tex Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 wymień grafike na lepszą i graj w 1280x1024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Wymienić badziewny LCD na fajnego CRT :D w sumie tyle chyba da się zrobić. Obecnie CRT to syf ... choć dawniej miałem zdanie podobne do Twojego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bf109 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Nie napisałeś dokładnie w co grasz i na jakich ustawieniach. Czasem można ustawić większą rozdzielczość zmniejszając poziom detali w grze. Warto też sprawdzić czy masz włączone anizo i antyaliasing. Z tego też można zrezygnować na rzecz rozdzielczości. Gra może wyglądać trochę mniej efektownie ale to już kwestia gustu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Grając na moim obecnym sprzęcie w gry spotkałem się tylko z jednym lub dwoma przypadkami gdy gra wyglądała lepiej po zwiększeniu samej rozdzielczości . Obecnie mam LCD chyba 19" ( nie pamiętam już ) i gry nie zależnie od rozdziałki wyglądają dobrze ( poczynając od 640x480 do natywnej i wyższych ) . Więcej daje zwiększenie poziomu detali w samej grze czy włączenie AA/AF i innych sprzętowych wodotrysków . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...