Skocz do zawartości
South

Pilna Prośba O Ocenę Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post ale tematy związane ze sprzętem przeglądam tutaj na bieżąco.

Mam prośbę o ocenę zestawu ponieważ zmieniłem trochę koncepcje mojego pc`ta.

Chce raczej pójść w stronę Htpc, sprzęt wykorzystuje raczej bez większych profesjonalnych zastosowań: gry,programowanie filmy itp.

I tak jedziemy z tym koksem

Ad 1)Procesor : (Xenon E3110 vs 8400 hmm widziałem trochę newsów na temat tego xenona ale coś mnie nie przekonuje, c2d 8400 mogę kupić już za 415zl ale znowu problem czy dzisiejsze rewizje tych prockow są na tyle dobre żeby statystycznie wyciągnąć 4Ghz do codziennego użytku czy poszukać używanego selekta?)

Ad 2)Chłodzenie Procesora : Karakorum z Stg raczej będzie

Ad 3)Płyta Główna : Asus P5q Pro (nie będę się pakował w pełne cf dlatego ten model mi starczy do wyciśnięcia 4Ghz chyba)

Ad 4)RAM : Adaty 2x2gb

Ad 5)Karta Graficzna : Cfa nie chce, poczekam chyba na 4850x2 na ddr3 puki co, a jak okaże się bublem to 4870(starczy ona do grania na rozdziałkach hd czy trzeba raczej modelu 4870x2 ?)

Ad 6)HDD : tutaj w sumie największy problem :blink: raid na pewno będzie, ogromne ilości miejsca za bardzo mnie nie interesują a mianowicie prędkość, czy dwa Rapture będą dużo szybsze od dwóch F1 samsunga w raidzie, nigdzie nie mogłem znaleźć porównania na necie :/

Ad 7)Napęd : LG GGW-H20L

Ad 8)Obudowa : chyba NineHundreds

Ad 9)Psu: Tutaj właśnie kompletnie nie wiem co brać, tak żeby Gpu raczej highendowe pociągło 4870x2 etc

Tuner TV : TechniSat SkyStar HD

Cenowo to by to tak wyglądało:

Cpu+płyta gł.~1000zł, Gpu~1400zł, Ram~240zł, Hdd~600zł, Buda ~400zł, Psu~300zł

Zestaw jest bardzo zbliżony do Miqela za co mu dziękuję, za wszelkie uwagi też dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4870 powinien dać rade w HD ale tu też zależy od gry, dużo sprawniej spisałby sie HD4870 x2. Reszta OK. Ale jeszcze napęd DVD wziąłbym Pioneer DVR 215 a zasilacz Pentagrama CAV 500W lub BeQuiet DarkPower P7 Pro 550W, ewentualnie Enermaxa Modu 525W ale to już drogo dosyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpu E3110 to prawie to samo co E8400 , tyle że powinien wyciągnąć te 4G na mniejszym napięciu.

cooler ok

mobo ok

ram 800 czy 1066 ? zresztą mniejsza z tym do 4G którekolwiek wystarczą

gpu jeśli chcesz czekać to 4850x2 może być niezłą propozycją , jednak należy pamiętać że w niektórych tytułach będzie gorszy od jednojajowych konstrukcji. Jeśli nie czekasz to 4870 powinien poradzić sobie w większości tytułów w full hd w pełnych detalach.

hdd można zastanowić się nad rozwiązaniem typu WD Raptor na system + Samsung F1 jako pamięć masowa

napęd nie znam się na BR

buda ok ewentualnie trochę tańszy ale nadal dobry CM-690 Domonator

psu chyba warto dołożyc do bq DP P7 550 , cisza i duża stabilność (o enermaxach spotkałem się z opinią że zdarzają się piszczące egzemplarze) , ewentualnie kupić tanio pentagram cav500 lub 620

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi