Skocz do zawartości
sebakPL

Komputer Za 2800 Zł W Tym Monitor...

Rekomendowane odpowiedzi

Kumpel postanowił modyfikować kompa i dał mi na ten cel 2800 zł jako że on jest w tych sprawach kompletnie zielony.

Za te pieniądze uskładałbym coś takiego:

- LG 22" LCD W2252TQ-PF - 675

- MSI P35 NEO3-F - 233

- Goodram DDR2 Dual Channel 2x2048MB 667MHz CL5.0 BOX - 175

- Chieftec CFT-560A-12S 560W - 260

- Cooler Master Elite 331 - 125

- Core 2 Duo E8400 OEM - 369

- POWERCOLOR HD 4870 - 700

- Samsung SpinPoint 320 GB - 140

- PIONEER DVD+/-RW DVR-215D - 78

-----------------------------------------------

2755+60 zł przesyłka (agito+everon+allegro)

No i tak co do całego zestawu... To teoretycznie dobrze by było wziąć płytę na chipsecie p45 ale że 2800 to jego ostatnie słowo to chyba lepiej postawić na tą płytę i brać lepszego proca niż na odwrót. Szczególnie że on jak już pisałem jest zielony i kręcić go nie będzie (najwyżej gdyby mi się będzie chciało). Jeśli w tej cenie jest coś lepszego to czekam na propozycję. Jednak od razu zastrzegam że Asusy mnie nie interesują bo ta firma rzadko robi coś dobrego do 300 zł. A na gigashita się naciąłem choć co prawda to też była budżetowa konstrukcja :rolleyes:. Interesuję mnie jeszcze zamiana na np e6750 i wtedy MSI P45 Neo3 FR. Ten procek wytrzymał utrzymał by tą grafikę? Czy rzeczywiście lepiej pójść tą drogą? Ja wątpię bo za 2-3 lata przecież i tak nie będzie różnicy czy ktoś będzie miał p35 czy p45 bo i tak żadna nowa konfiguracja się na tym nie odpali...

E: A i jeszcze jedno pytanie :>. Dlaczego polecacie procesory Xeon? Przecież to konstrukcje serwerowe ...?

Edytowane przez sebakPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie zestaw OK .

Wymienił bym tylko tego Chiefa na tańszego Pentagrama SilentForce 500W za 180 zł ( w ESC.pl ) .

Spokojnie wystarczy do tego konfigu ( Q9650@3,8 Ghz i HD4870 CF pobiera max. ~ 450 W mocy ) a jest cichszy i tańszy .

A co do Xeona zamiast E8400 , jest to to samo , tyle tylko ze Xeon ma niższe Vcore i jest robiony z najlepszej części wafla krzemu .

Co się przekłada na jego OC jak i temperatury .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

450 W to już bliska granica 500 nie wiem czy warto by żyłować tego Pentagrama ;). Ale do mojego konfigu jak najbardziej ok :). A tak offtopując to słyszałem że 4870 pobiera 200 wat ale widzę że to bajki 0_o.

Edytowane przez sebakPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja odnośnie "Core 2 Duo E8400 OEM - 369" , oznaczenie OEM informuje nas o tym że dana rzecz jest sprzedawana w najuboższej konfiguracji , w tym przypadku oznacza że nie dostajemy boxowego coolera , więc albo kupisz wersję box (skoro nie będzie OC to wybór chyba w sam raz) albo dokupisz oddzielne chłodzenie

Dorzuć 10zł do ramu i kup wersję 800 z cl5 , zasilacz pentagram cav 500 i napęd dvd w wersji dvr-215 (bez d na końcu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj :P wiedziałem że coś przeoczyłem ;) Chłodzenie oczywiście HP 120 Karakorum za 69 zł :) Ramy biorę oczywiście 800 Mhz, ale ponownie dzięki za zwrócenie uwagi. No i nagrywarka... Czym się różnią te dwie wersje? Bo ta zmian zwiększa znacząco koszta (a agito ani w everonie nie ma jej) które i tak przekroczyć będzie trzeba dodając chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi