piórko Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 szukam zasilacza, ktory bedzie charakteryzowal sie nastepujacymi cechami: - moc od 450W - nie bede podawal parametrow kompa, w skrocie napisze ze bedzie musial pociagnac config pod diablo 3 - dosyc dlugie kable, koniecznie w oplocie (nie pogardze modularnymi) - przedewszystkim cisza, musi byc nieslyszalny z odleglosci 1m - od razu pisze ze moge dolozyc do powyzszej kwoty 50 zlotych - o napieciach nie bede wspominal... - i zeby takich rzeczy nie bylo tylko w erze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 corsair vx450 i nic innego do 200 zł nie znajdziesz - wymagania wygórowane jak na tą kasę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Fortron Epsilon 500W jest to bliźniak BeQuieta Straight Power (na Fortronie GLN), ma oploty i za te pieniądze niczego lepszego nie wyczarujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piórko Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 jeszcze mam jedno lamerskie pytanko, mam plyte glowna ktora ma zlacze P4, na stronie producenta (VX450W) pisze tylko ze zasilacz ma zlacze "EPS/ATX12V 8-4 pin", to jest jakas uniwersalna rozdzielana wtyczka?, nie bedzie problemow z podpieciem jej do plyty glownej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 tak uniwersalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Fortron Epsilon 500W jest to bliźniak BeQuieta Straight Power (na Fortronie GLN), ma oploty i za te pieniądze niczego lepszego nie wyczarujesz. A cisze po BQ też ,,odziedziczył,,? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 To jeszcze mi powiedz jak wygląda sprawa nagrzewania się tego Fortrona? Bo z tego co wiem pierwsze rewizje StraightPowera mocno się grzała ale już rev 2.2 nie miała tego problemu i tu nasuwa się pytanie..czy ten Fortron był robiony na ,,starą,, rewizje czy na kształt nowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
racegrid Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 A czy ten zasilacz będzie dobry ? http://allegro.pl/item428775384_ocz_600w_s...p_3lata_gw.html czy jest ryzyko spalenia komputera na tym zasilaczu?, szukam jakiejś mocnej i cichej zasiłki do 220zł min. 500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 ten zasilacz uciagnie kazda obecna, dostepna konfiguracje z quadem na pokladzie i HD4870 w cross fire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Tanio: Chieftec GPS 400W (ale nie ma oplotow) + Fanswap = znakomity i cichy sprzet. Troche drozej: Pentagram 500W + Fanswap = jeszcze lepszy sprzet i rownie cichy, a i ma oploty. Chciesz miec cicho w dobrej cenie, to tylko fanswap. Corsair 450W wcale nie jest cichy. Jest to idealny przyklad na to, ze pojecie ciszy jest wzgledne, bo dla mnie byl za glosny :) No i te cewki... Edytowane 7 Września 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piórko Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Pentagram 500W + Fanswap = jeszcze lepszy sprzet i rownie cichy, a i ma oploty.zeby zrobic fanswap'a w tym pentagramie, to trzeba ucinac kabelki w srodku czy jest jakies gniazdo na wentylatorek? Edytowane 8 Września 2008 przez piórko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Jesli mnie pamiec nie myli, to jest gniazdo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
racegrid Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Czyli ten zasilacz powinien być dobry na teraz i na przyszłą konfiguracje opartą na nowym sockecie intela ? http://allegro.pl/item432102307_pentagram_...ultracichy.html Czy pentagram to dobry zasilacz nie jakaś tandeta, bo oni to teraz prawie wszystko robią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Te Pentagramy to dokladnie to samo co Chiefteci ( http://icomp.pl/produkty.php?sid=zasilacze_atx-50 ) tylko swoja naklejke daja. Sprzet robiony przez Sirtec, BARDZO mocna 12V, sprawnosc ponad 80%. Sprzet pierwsza klasa. EDIT: Wiem, ze testy tego serwisu nie sa najwyzszych lotow, ale akurat tego znalazlem http://pclab.pl/art32326.html Aczkolwiek przy tej cenie Pentagrama 620W, to pomyslal bym bardziej nad tym modelem http://allegro.pl/item431923435_salon_chie...rny_ss_vip.html . Sprzet z pierwszej ligi bezapelacyjnie, odpinane kable, ale niestety glosny, do tego wentyl 14cm (ciezko zmienic) i na 99% ma plombe (bo mocniejsze wersje maja), wiec fanswap = koniec gwary. Jesli Ci nie zalezy na ciszy, to lepszy bedzie ten 600W. Edytowane 8 Września 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
racegrid Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Po przeczytaniu tej recki z pclaba, bardzo jestem przekonany za pentagramem, bo jest cichy, ten chief fajny by był jak by nie miał plomby bo bym sobie wymienił na coś cichego, no i odpinane kabelki [;. Ale jak piszę bardziej zależy mi na ciszy niż na odpinanych kablach. O ile mniej więcej ten pentagram będzie gorszy od chiefteca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Akurat o to sie nie martw, ze bedzie gorszy. Oba zasilacze to sprzet z pierwszej ligi. Poprostu tamten ma odpiane kable, cewki w "koszulkach". To szczegoly, ale fajne sprawy. Oba zasilacze to porownywalny sprzet z lekkim wskazaniem na tego 600W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
racegrid Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Zmartwiłem się tymi komentarzami z ceneo.pl i nie wiem czy brać czy nie ten zasilacz, a kompa przez niego nie chcę tracić. link: http://www.ceneo.pl/;015400298-10.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Pentagram PSF, a CAV to co innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) To jeszcze mi powiedz jak wygląda sprawa nagrzewania się tego Fortrona? Bo z tego co wiem pierwsze rewizje StraightPowera mocno się grzała ale już rev 2.2 nie miała tego problemu i tu nasuwa się pytanie..czy ten Fortron był robiony na ,,starą,, rewizje czy na kształt nowej?Epsilon, jest chłodniejszy od BQT rev. 2 Ja nie wiem po co DziubekR1 kombinujesz tak pod górkę. Odnoszę wrażenie, że zasilacz kupuje sie po to by robić fanswapa. Jeżeli kupisz zasilacz za 200+zł do tego do fanswapa trzeba jakiś lepszy wentylator, bo Acutake, to ani wieje, i do tego trwałość mizerna, to wydajesz już pokażną sumke, w okolicach której możesz mieć porządny i cichy sprzet prosto z fabryki. Edytowane 9 Września 2008 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piórko Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 porządny i cichy sprzet prosto z fabryki.a wiec ktory to ? :) tak podsumowujac ktory bedzie najlepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Ja rozumiem robienie fanswapa w zasiłce do góra 100zł, w droższych to tylko dla maniaków ciszy i ludzi, których tydzień bez rozebrania blaszaka na częsci, jest tygodniem straconym. Jeżeli zaczynamy rozmawiać o zasilaczach w okolicy 200zł to jest kilka cichych: Fortron Epsilon 500W, BQT SP 350W, Corsair 450W. Jeżeli ma sie ok 250zł to radzę wejsć w Tagana U33 rev2 (500-600W), a nie robić odpustowe fanswapy. Pentagram CAV jest tak dennym zasilaczem, że rece opadają, a to że jakiś lol kupił, no to musi chwalić swoje i póxniej pisze co ślina przyniesie na jezyk. Proszę nie porównywać Chiefa GPSa z fanswapem, do nowoczesnych zasilaczy, bo to ze był dobry/jeszcze daje rade obecnie, to nie znaczy, ze trzeba sie w niego ładować jak jest coś lepszego dostepnego. Prawda jest taka, ze sterowanie/regulacja obrotów w Fortronie PNR bije na łep Chiefa GPS, Modecoma MC i Amacroxa Warrior. Wpieniaja mnie lole, co kiedyś przeczytali ze GPS i MC sa dobre i są gotowi je reklamować jeszcze przez najblizsze 5 lat, bo ich wiedza w temacie jest zerowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Wiesz, ja mam kompa zrobionego NAPRAWDE cicho. Jak odpinam dysk, to nie slychac absolutnie nic, a jednak jak sie zalozy scianke i wlozy reke w otwor na wentyl 80mm to czuc chlodny przewiew w budzie. Trzeba umiec, a nie marudzic, ze Acutake nie wieje. A co do zasilki, to jak juz pisalem. Np. Corsair 450W jest cichy, ale nie bardzo cichy. I tak niestety jest z 99% zasilek, jesli nie 100%, bo nie spotkalem jeszcze nieslyszalnej zasilki bez fanswapa. Jak juz pisalem wyzej, Corsair to idealny przyklad tego, ze pojecie ciszy jest wzgledne. No i jak lubisz sobie posluchac cwierkania jego cewek, to nie mam pytan... Jesli ten zasilacz jest do du... http://www.allegro.pl/item421238265_pentag...d_multi_pc.html , to dlaczego Chieftec, ktory jest tym samym zbiera tak dobre opinie ? Nie dam sobie reki uciac, ale sam nawet je chyba kiedys dobrze oceniales... Edytowane 9 Września 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Ale mylisz dwie rzeczy cichość i niesłyszalność Ciszę definuje cos co jest nieuciążliwe dźwiekowo, a zasiłki, które podałem są w standardzie nieuciążliwe. Niesłyszalność to znaczy, że dźwieku nie wydaje, ze jest ponizej progu słyszalności czyli 17-18dB, słyszalny jest np. wentylator (120mm) na 600obr, niżej nie da rady ustalić predkości obrotowej, ale uciążliwy będzie dopiero od 900obr, zakładając, ze nie ma skopanych łożysk Nie istneija niesłyszalne wentylatory, wiec i zasiłki po fanswapie są słyszalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Nie powiem, ten Epsilon to znakomity sprzet, ale... mialem Fortrona FPS400-GLN oraz FSP500-GLN, tak wiec jesli sie nie myle wersja 500W to dokladnie to samo co podales w linku, tylko moje mialy szara obudowe, kable bez oplotow i duzo mniejsza cene ;) Ale bebechy raczej te same. I wcale nie widzialem przewagi tej zasilki nad Chieftec 500W, ktory tez mi sie przewinal przez obudowe. GPS 400W bardziej sie grzal (pewnie sprawnosc znacznie mniejsza), ale napiecia trzymal rownie dobrze jak Chieftec CFT oraz Fortron GLN. EDIT: Nie mialem tez niewiadomo jak wymagajacej konfiguracji, ale 2900PRO juz troche pradu łyka. Edytowane 9 Września 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piórko Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Jeżeli zaczynamy rozmawiać o zasilaczach w okolicy 200zł to jest kilka cichych: Fortron Epsilon 500W, BQT SP 350W, Corsair 450W. Jeżeli ma sie ok 250zł to radzę wejsć w Tagana U33 rev2 (500-600W), a nie robić odpustowe fanswapy. Pentagram CAV jest tak dennym zasilaczem, że rece opadają, a to że jakiś lol kupił, no to musi chwalić swoje i póxniej pisze co ślina przyniesie na jezyk.czy wogole ten model fortron'a mozna znalezc na stronie www producenta ? gdzie on jest tego ja nie wiem... na allegro znalazlem: LINK gdzie go mozna jeszcze kupic?, na skapcu i ceneo nie widze. Edytowane 9 Września 2008 przez piórko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Czytałem wątek i wszechstronnie uzdolniony user nie był w stanie przez długi czas dostarczyć karty gwarancyjnej owego sprzetu. A na dowód że nie zawsze sprzedawca winny poczytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Ja z Bachcompem nie mam problemów, a kupowałem tam grafę - w ciemno przelałem kasę i dostałem to co chciałem. Gwarancji narazie ruszać nie musiałem - zresztą gwara producenta... więc sklep to tylko pośrednik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Ja z Bachcompem nie mam problemów, a kupowałem tam grafę - w ciemno przelałem kasę i dostałem to co chciałem. (...) No rewelacyjny sklep. Przelałeś kasę, a ten przysłał Ci za co zapłaciłeś w sumie nic tylko polecać :D @svende czasami sprzedawca nie jest winien, ale w przypadku pana bachusa sytuacja jest klarowna i to czy dostał kartę gwarancyjną czy nie, nie zmienia faktu, że próbował wysadzić (wysadził) kupującego :-| pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Gwarancji narazie ruszać nie musiałem - zresztą gwara producenta... więc sklep to tylko pośrednik... A komu oddasz na gware? Soreks ale u nas wiekszosc sklepow oddaje sprzet do hurtownika/serwisu glownego. Klient koncowy nie ma takiej mozliwosci ,a od tego znam bodajze dwa wyjatki...Telefon do dwoch serwisow glownych , ktore maja u nas swoje filie. Juz widze jak ktos wysyla do Niemczech np. Biostara... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...