koti Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, a jak już znajdywałem to nic dobrego nie przynosiły. Gdy dostałem w swoje łapska della xps m1530 miał podzielone partycje na 220gb+10gb recovery. Niezbyt odpowiada mi trzymanie wszystkiego na partycji systemowej, więc postanowiłem ją podzielić. Niestety zarządzanie dyskami w viście nie rozwiązuje problemu - pomimo, że mam 190gb wolnego miejsca mogę z tego zabrać niewiele ponad 2gb. Postanowiłem próbować różnymi programami polecanymi do tego, ale skończyło się trzykrotnym padem systemu i kilkakrotnym wielkim nic. Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taichi69 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Dolaczam sie do pytania autora tematu. Jak podzielic partycje tak by nie 3mac plikow na dysku systemowy? a do tego jeszcze jedno pytanie jakiego polecacie antyvira? Mam Nortona ktory byl dolaczony do kompa podczas kupna. Slyszalem ze zamula kompa wiec moze go zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Jak to jak? Tak, żeby miejsca starczyło na system :P Sprawdź sobie ilość zajmowanego obecnie miejsca, odlicz syf z pulpitu i dysku C, filmy muzyka czy co tam masz, i tyle. Dla Visty na oko ~25GB na system i soft, dla Xp starcza 15GB, sam kiedyś miałem 5GB i też się da ;) Do autora, czym próbowałeś podzielić? Nie rozumiem jak może coś paść, sam ostatnio zmieniałem rozmiar partycji systemowej Partition Magic 8.01 i bez problemu można to zrobić. Opisz jakie miałeś problemy, a narzędzia visty sobie daruj ;) Edytowane 8 Września 2008 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Do autora, czym próbowałeś podzielić? pm, paragonem, acronis disk director i jakimiś 2 programami, których nazwy nie pamiętam. a gdybym sformatował tą partycję, a potem na nowej postawił os z recovery? czy tak się da zrobić, a jak tak to jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 OS z recorvery? nie całkiem rozumiem co chcesz zrobić. Jeżeli jesteś zdolny sformatować partycję, to sprawa jest banalnie prosta, płytka z XP (czy vista ma to nie powiem, bo nie używam) i podczas wyboru dysku na którym ma się instalować masz full opcję, kasowanie partycji i tworzenie nowej, wszystko co Ci potrzebne. Skasujesz, wpiszesz odpowiedni dla Ciebie rozmiar nowej partycji w 10gb = 10x1024 = 10240. Potem tylko enter, formatuj ntfs, a po formacie to juz mozesz zrestartować i nawet Vistę instalować, co tam Ci się podoba. Skoro tamte programy nie pomogły, to cóż, nie wiem dlaczego, może zrobiłeś coś źle, ale na chwilę obecną nie jestem w stanie bardziej pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 właśnie problem jest w tym, że jest to mój pierwszy laptop i pierwszy raz z vistą, bo z xp nigdy nie miałem problemów z takimi operacjami. dlatego właśnie chcę wiedzieć czy taka operacja jest w ogóle możliwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 http://apcmag.com/how_to_dual_boot_vista_a...uide.htm?page=2 To nie jest dokładnie to o co chodzi, ale jest tam dokładny opis jak zmniejszyć partycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Niektórzy producenci notebooków w ogóle nie myslą i recovery zamiast postawic sam system to przywraca wszystko do stanu fabrycznego łącznie z podzialem dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 http://apcmag.com/how_to_dual_boot_vista_a...uide.htm?page=2 To nie jest dokładnie to o co chodzi, ale jest tam dokładny opis jak zmniejszyć partycję. Faktycznie mogę zabrać 90gb z c:, ale partycji już nie da się założyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
linuks Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Polecam PartedMagic Linki i opis jest na http://www.parys.waw.pl/parys-k.html Dobry program i darmowy Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...