Skocz do zawartości
baroza

Bardzo Denerwujacy Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz sprawa wyglada tak, podczas grania (tylko podczas grania) komp w nieoczekiwanych momentach po prostu lapie "zwieche" na amen, nie dziala nic, pomaga juz tylko restart. Wyglada to tak, np. grajac sobie w COD4 wszystko chodzi pieknie bez przycinki, wszystkie wybuchy itd, a tu nagle w jakiejs slabej graficznie lokacji zwiecha, robi mi sie screenshot na ekranie, dzwiek sie urywa i powtarza ostatnia sekunda, ale komp chodzi dalej. Jak mowilem dzieje sie to w najmniej oczekiwanych momentach, raz 5 min po wlaczeniu gry, innym razem pochodzi z godzine i lapie zwieche. Poczatkowo myslalem, ze to wina ramu, ale sprawdzilem je i dzialaja prawidlowo. Jezeli to cos pomoze, to napisze jeszcze, ze mam 2x radka hd4870 w crossfire, sterowniki najnowsze catalyst 8.8 z oficjalnej strony ati, windows vista home premium 64bit. Co robic?

e: podaje troche wiecej info o kompie:

Pamięć DDR2 2x2GB PC8500 1066MHz OCZ Reaper EPP CL5 OCZ2RPR10664GK

Procesor Intel Core 2 Duo E8500 3,16GHz 6MB BOX

Płyta DFI LanParty DK X48-T2RS

Karta Radeon HD4870 Asus 512MB EAH4870/HTDI/512M/A x2 CF

Edytowane przez baroza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie minute temu napisalem temat taki sam i tez gram w cod4 i mam identyczna sytuacje

Zauwazylem, dodam jeszcze, ze jak narazie testowalem 3 gry: TES:Oblivion, COD4 i Crysis, w dwoch pierwszych pozycjach problem wystepuje, w Crysisa moge grac bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz sprawa wyglada tak, podczas grania (tylko podczas grania) komp w nieoczekiwanych momentach po prostu lapie "zwieche" na amen, nie dziala nic, pomaga juz tylko restart. Wyglada to tak, np. grajac sobie w COD4 wszystko chodzi pieknie bez przycinki, wszystkie wybuchy itd, a tu nagle w jakiejs slabej graficznie lokacji zwiecha, robi mi sie screenshot na ekranie, dzwiek sie urywa i powtarza ostatnia sekunda, ale komp chodzi dalej. Jak mowilem dzieje sie to w najmniej oczekiwanych momentach, raz 5 min po wlaczeniu gry, innym razem pochodzi z godzine i lapie zwieche. Poczatkowo myslalem, ze to wina ramu, ale sprawdzilem je i dzialaja prawidlowo. Jezeli to cos pomoze, to napisze jeszcze, ze mam 2x radka hd4870 w crossfire, sterowniki najnowsze catalyst 8.8 z oficjalnej strony ati, windows vista home premium 64bit. Co robic?

e: podaje troche wiecej info o kompie:

Pamięć DDR2 2x2GB PC8500 1066MHz OCZ Reaper EPP CL5 OCZ2RPR10664GK

Procesor Intel Core 2 Duo E8500 3,16GHz 6MB BOX

Płyta DFI LanParty DK X48-T2RS

Karta Radeon HD4870 Asus 512MB EAH4870/HTDI/512M/A x2 CF

Czy było jakieś OC?? Przetestuj procesor programem IntelBurnTest lub Orthos Beta. Zważywszy że jest to CF to może warto dobrać jakieś inne sterowniki bądź wynika to z niedopracowania CF w co raczej wątpie bo tak ścinać nie powinno. Jaki masz zasilacz? Sprawdziłbym jeszcze na innym...32 bitowym systemie, vista bądź XP. Masz pamięci OCZ i dla pewności podniósł bym im napięcie na 2,2v oraz timingi na sztywno 5-5-5-15 a na na NB można by lekko ponad standard dać napięcia.

Moj sprzet: procek E8500, GF9800 GX2, EVGA 790i Ultra SLI, Corsair 750W, DDR3 2x2gb Corsair, 2 dyski twarde segate po 320gb, obudowa Antec three hundred z 2 wentylatorami

watpie zeby to byl zasilacz, da sie to jakos sprawdzic?

Na początek podstawa czyli: pamięci- Memtest a procesor- IntelBurnTest/Orthos beta, do tego wykaz temperatur, jaki masz system operacyjny i sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze sprawdź procesor i dobrze by było jakbyś Xp-eka zainstalował ale najlepiej 32 bit.

No ale z tego co mi polecaly osoby ktore sie znaja, to na XP 32bit nie bedzie mi wykrywac 4gb ramu i ogolnie nie bedzie wykorzystywac w 100% mozliwosci sprzetu, do tego dochodzi fakt, ze ta Viste kupilem oryginalna a xpka nie mam :<

e: potestowalem procka i chyba wszystko ok. Dołączona grafika

Edytowane przez baroza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź temperaturki w stresie zarówno karty jak i procesora. Postresuj najpierw procesor później kartę jakimś programikiem i sprawdź czy będzie się działo to samo.

Radeony HD4870 dobrą sławą się nie cieszą (słyszeliście zapewne) - fabrycznie przetaktowane karty 'nie radzą sobie' z narzuconymi im częstotliwościami i łapią zwisy. Nowe Catalyst'y rzekomo po prostu obniżają jej wydajność (ATi z powodu wypuszczenia tej serii kart już ma duże problemy) - tak więc ja stawiałbym na kartę i starałbym się (jeżeli nie podkręcałeś jej i okaże się że to jej wina) oddać ją jak najszybciej na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo najpierw próbowałbym zjechać do standardowych taktowań Radeona HD 4870, potestować itd. a jak nie to wtedy możliwe że gwara tylko zostaje ;] Ewentualnie zapożyczyć inną karte na PCI-E i zobaczyć czy komputer będzie stabilny.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi