Skocz do zawartości
Chemik16

Uvd / Uvd+ / Uvd2

Rekomendowane odpowiedzi

UVD - Dekodowanie H.264/AVC oraz VC-1

UVD+ - Dekodowanie H.264/AVC oraz VC-1 , w tym zabezpieczony materiał video do 2560x1600

UVD2 - Dekodowanie H.264/AVC, VC-1 oraz pełne MPEG1/2. Dekodowanie 2 video jednocześnie

o co chodzi z tym zabezpieczonym materiałem video ? ;]

i czy UVD/UVD+ też dekodują mpeg2 ?

Bo zastanawiam się nad wzięciem grafy z którejś serii, aby pomogła troche w dekodowaniu ;)

Korzystam z karty SkyStar2 (nie HD ;] )

ogladam też sporo filmów w H264/AVC (mkv głównie)

zastanawiam się czy poczekać na 4670 czy brać 3850/70 ;]

a moze i 2600 wystarczy ;]

post-134979-1220885906_thumb.jpg

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam HD4850 a więc UVD 2.0. Również mam SS2 (też nie HD). Użycie procesora na SD w okolicach 1%. W HD w okolicach 10%. Karta sprawuje się doskonale. Procesor jak w podpisie. Nie wiem jak się ma sprawa z UCD+ i obsługą MPEG2. Jeśli możesz to poczekaj chwilę na HD4670.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na A64 2800+@2100MHz (około...nie pamiętam) i 9800XT miałem dużo więcej z MPEG2:) O h264 nawet nie marzyłem, hehe. Musi się ktoś wypowiedzieć kto ma serię HD3xxx. Jak tam się sprawuje UVD. Na forach specjalistycznych czytałem, że HD2400 nawet daje radę z 1080i (bo w 1080p chyba nikt nie nadaje z satelity).

Nie wiem czy wiesz ale 720p potrafi być bardziej wymagające od 1080i. Sam sprawdziłem. Oba standardy występują z różnym "FPS" (30 lub 60). Co bardzo wpływa na bitrate - a to ono ma główny wpływ na wymagania. U mnie odtwarzanie mkv 720p zabiera 10-15% mocy procesora. Co ciekawe karta dekoduje wideo ale użycie GPU jest małe. Nie wiem czy tak powinno być. Czy UVD to oddzielny układ czy używa procesorów strumieniowych?

Edytowane przez sosen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi