Skocz do zawartości
Popixs

Grundfos CO - zna sie ktos na tym?

Rekomendowane odpowiedzi

feluke, poszukaj w necie ile takie kosztuja, zdziwisz sie ;)

peszior przeczytaj caly topic a nie szukasz kolegow czy poplecznikow, mam juz dosc glupich rozmow.

EOT

wiesz ja tu nie jestem nowy i znam zasady zachowania sie na forum , dla wiekszosci osob jestes kims w wieku <13 lat ktory jedyne co robi to wyzywa ludzi, a kolegow na forum ja nie musze szukac .

Pamietaj tylko o tym ze nie masz wladzy na forum.

Juz zaczynasz mnie irytowac! To jest forum publiczne nie prywatne wiec sie opanuj!Kim ty jestes zeby zabraniac wypowiadac sie innym? Bede sobie mowil i pisal na forum co bede chcial,poki moderator mnie nie poprosi zebym przestal bo zasmiecam forum.Trzymaj jezyk za zebami i zachowuj sie grzecznie i kulturalnie.Chcialbym Ci przypomniec ze to juz nie pierwsza uwaga i nie tylko ode mnie,chyba sie troche zapominasz albo masz lekki przerost ambicji! Jestes ZWYKLYM UZYTKOWNIKIEM KTORY JEST NA FORUM OD NIEDAWNA wiec moze posluchalbys rad starszych uzytkownikow co? I mam taka prosbe na przyszlosc: Jak bedziesz mial zamiar umiescic swoja durna wypowiedz ktora bedziesz probowal sie wybronic bo nie umiesz przyznac sie do bledu to napisz mi na priva albo maila tam sobie pogadamy troche inaczej! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moj pierwszy post na forum, wiec wszystkich serdecznie witam i pozdrawiam!

Juz dosc dlugo je czytam, ale nic nie pisalem bo zawsze udawalo mi sie jakos znalezc odpowiedz na swoje pytania, a sam na wiele pytan nie znalem lepszej odpowiedzi, niz udzielali "starsi" koledzy z forum :)

Sam teraz mam jedno pytanie, na ktore konkretnej odpowiedzi nie znalazlem, a nawiazuje najbardziej do tego watku, mianowicie:

Mam zamiar kupic pompke Grundfos, model ... no wlasnie, jesli chodzi o dostepnosc i to ile moge na nia przeznaczyc, moge wybrac kazdy model.

Pytanie: czy modele UPS 25-60 czy UPS 32-80 nie beda za mocne?

Uklad dosc typowy, dwa bloczki, chlodnica (o dlugosc rurek 8,5m), jakis maly rezerwuar.

Boje sie ze nie dam rady tego uszczelnic itd.

Prosze o rade, kogos kto zna sie na tych pompach, uzywa ich w swoim WC.

pozdrawiam

HanG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet najsłabsza UPS (czyli z regulacją mocy) wystarczy aż nadto na jedynce na 2 bloki. Możesz też wziąć jakiś odpowiednik z leszna (na licencji) czy jakiejś innej firmy.

Inna sprawa, że dla 2 bloków to IMO nie warto tak silnej pompy. Pompa z CO to sporo więcej zabawy (redukcje, mufy itd i uszczelnianie tego uszczelnianie a'la hudraulik), zajmuje dużo miejsca, trzeba sporo się pobawić w hydraulika. IMO lepiej kup jakąś przyzwoitą pompkę akwariową - taniej, łatwiej, szybciej i wygodniej. Dopiero jak potrzebujesz dużej mocy to taniej wychodzi CO i zapewnia moc do której pomkom akwariowym daleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO lepiej kup jakąś przyzwoitą pompkę akwariową - taniej, łatwiej, szybciej i wygodniej. Dopiero jak potrzebujesz dużej mocy to taniej wychodzi CO i zapewnia moc do której pomkom akwariowym daleko.

Dzieki za opinie, jednak chyba zdecyduje sie na grundfosa jakiegos... bo w pojedynku "taniej, latwiej, szybciej i wygodniej" vs. "wydajniej" wygrywa to drugie dla mnie, a na pewno bedzie to mialo wplyw na wydajnosc... podejrzewam, ze nawet kluczowa kwestia wydajnosci wc jest wydajnosc pompki.

No tylko tak jak mowisz... zeby to zmontowac z tym grundfosem, zeby nie bylo prysznica w obudowie... trzeba sie nameczyc znacznie bardziej, ale mysle ze sie oplaca.

ps. mowisz ze najslabszy grundfos wystarczy, ale na pewno im szybciej tym wydajniej (byle nie przekroczyc granicy bezwaladnosci wymiany ciepla wody), wiec tu kolejne pytanie: czy duza roznica w tym jak bede musial uszczelniac uklad i dokladniej i szczelnie go mocowac, beda modele zalozmy slaby: UPS 25-30 a 25-80?

I mam tez mozliwosc od znajomego tanio kupic model UP bez regulacji bodajze UP 20-45... (jeden bieg - 115W), czy regulacja jest bardzo wskazana? Zawsze zdlawic ja mozna samemu jakby co.

pozdrawiam

HanG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi