Sikor Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Składniki:1,5 kg wołowiny.1,5 kg pieczarek.1 kg cebuli.800 g koncentratu pomidorowego (Pudliszki).Oliwa z oliwek.Woda.Ser corregioPrzyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, bazylia, tymianek, chili.Makaron spaghetti.Przyrządy:Garnuszek - sześciolitrowy kociołek teflonowy. :PPatelnia - duża, ja mam taką 32 cm.Maszynka do mięsa z zestawem szatkownic do warzyw.Nóż.Deska do krojenia.Sposób przyrządzenia:Wołowinę i pieczarki umyć.Mięso odżyłować i poporcjować na części, które da się włożyć do maszynki. Zmielić na drobnym sitku.Przełożyć na patelnię, podlać lekko oliwą. Doprawić na bardzo ostro przyprawami. Usmażyć do suchości.Mięso przełożyć do kociołka i na wolny ogień. Patelni nie myć.Umyte pieczarki poszatkować na grubej tarce. Przełożyć do kociołka.Przykryć szczelnie. Gotować na wolnym ogniu. Na razie wody nie dodawać. Z pieczarek powstanie jej póki co wystarczająca ilość.Cebulę obrać i pokroić na drobno. Przełożyć na patelnię podlewając dużą ilością oliwy. Po zeszkleniu przełożyć do kociołka.Dodać koncentrat i uzupełnić kociołek wodą. Zagotować intensywnie mieszając. Przyprawić do smaku. Nawet ostro przyprawiona wołowina może być niewystarczająca. Gotować około pół godziny.Podawać z makaronem posypując serem. Ja lubię makaron grubszy i aldente. Kasia woli cieńszy i na miękko.No i oczywiście jemy cieńszy. :PMożna podać też z ryżem, ale wtedy bez sera.Pozostały po posiłku sos zawekować i do piwnicy. Będzie jak znalazł na następny raz. :PFotki poglądowe.Sos po ugotowaniu:Na talerzu:Efekt działalności przemysłowej: :PIlość wynika z lenistwa. Zamieszanie jest porównywalne z przygotowaniem pojedynczej porcji, a tak jest na jakiś czas. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 jak tak zaczynalem czytac przepis, to zaczalem sie jaka wielka musisz miec rodzine :D albo raczej zjazd rodzinny. Wlasnie zbesztalem siostre ze wrzuca wszystko do garnka co jest w kuchni i robi tzw obiad, wiec przetestuje wkrotce ten przepis tak 1/3 tych skladnikow starczy na 6 osob? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Rodzinka jest, że tak powiem, podstawowa. Ja i Kasia. :P Doczytaj do końca. W ostatnim wierszu postu jest uzasadnienie takiej ilości. :P Na sześć osób trzeba mniej więcej trzech słoików, czyli proporcje podziel na pół. Wyszło w sumie siedem słoi 0,9 L. Jeden został już skonsumowany i nie znalazł się na fotce. Na talerzach jest właśnie ten słoik i pół paczki makaronu (250 gram). Możesz oczywiście zrobić jedną trzecią, ale wtedy to będzie makaron pobrudzony sosem, a nie spaghetti. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Teraz to już wiem, dlaczego tyle czasu czeka sie na korektę tekstów skoro cały wolny czas spędzasz w kuchni :) Przepis naprawdę niezły - sam robie coś podobnego, ale bez pieczarek - za to dorzucam czosnek i przyprawy do Kebab/Gyros Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Teraz to już wiem, dlaczego tyle czasu czeka sie na korektę tekstów skoro cały wolny czas spędzasz w kuchni :) Przepis naprawdę niezły - sam robie coś podobnego, ale bez pieczarek - za to dorzucam czosnek i przyprawy do Kebab/Gyros Gotuję tylko w weekendy, w które to w ogóle nie zbliżam się do kompa. Także nie ma to wpływu na czas korekty. ;] Edit: A czosnek jest. Looknij w wykaz przypraw. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Spaghetti ogólnie lubię, ale zaproponuj jakąś odmianę bez mięsa i grybów, bo ani jednego ani drugiego nie jem ;> Makaron spaghetti polecam Sulma'y, IMO jest świetny. Edytowane 9 Września 2008 przez Rikki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Spaghetti ogólnie lubię, ale zaproponuj jakąś odmianę bez mięsa i grybów, bo ani jednego ani drugiego nie jem ;> Makaron spaghetti polecam Sulma'y, IMO jest świetny. Ja z kolei nie wyobrażam sobie spaghetti bez mięska. Będziesz musiał Google odpalić. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Współczuje, że musisz jeść cienki i mientki ;) Na początku czytam: "1,5kg... eeee głodny chyba był albo imprezka", no ale słoiki rozwiały wątpliwości... Takich oto przepisów mi trzeba, przyszłemu studentowi(już tłumaczę - zawsze zamiast droższych składników substytuty można stosować) ;) Chociaż i tak oczyma wyobraźni widzę, że dochody amino, vifona i reszty wzrosną niedługo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Jezeli bez miesa i pieczarek (what the fuck co to za spaghetti) To moze tunczyk i smietana jako podstawowe skladniki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Eee budyń z kisielem ;) te słoiki to litrowe? :) Nice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 te słoiki to litrowe? :) Nice0,9 L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...