Skocz do zawartości
Mercury

Nie Wykrywa Dyski Sata>ide

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie złożyłem nowego kompa, wymieniłem wszystko poza dyskami, które działają jeszcze pod Ide/Ata.

Nowa płyta ( GIGABYTE GA-P31-DS3L ) ma tylko jeden port na taśmę ata (a posiadam 3 dyski i jeden napęd DVD) więc kupiłem taki konwerter:

http://allegro.pl/item426063953_adapter_pr..._rewelacja.html

Podłączyłem pod dyski, zasilanie... same konwertery się zaświeciły, czyli działają, jednak system ( Win Xp SP2) nie widzi żadnych dysków "SATA" jedynie jeden dysk i napęd które połączyłem taśmą ATA.

W biosie rozglądałem się za możliwością wyszukania takich dysków, jednak tam są tylko IDE HDD :/

cycat z aukcji:

# Bardzo łatwa instacja - zajmuje mniej niż pół minuty

# Nie ma potrzeby instalowania żadnych sterowników

Taaak.. właśnie widzę....

Wiecie może co zrobić w takim przypadku ?

Edytowane przez Mercury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Właśnie złożyłem nowego kompa, wymieniłem wszystko poza dyskami, które działają jeszcze pod Ide/Ata.

Nowa płyta ( GIGABYTE GA-P31-DS3L ) ma tylko jeden port na taśmę ata (a posiadam 3 dyski i jeden napęd DVD) więc kupiłem taki konwerter:

Podłączyłem pod dyski, zasilanie... same konwertery się zaświeciły, czyli działają, jednak system ( Win Xp SP2) nie widzi żadnych dysków "SATA" jedynie jeden dysk i napęd które połączyłem taśmą ATA.

W biosie rozglądałem się za możliwością wyszukania takich dysków, jednak tam są tylko IDE HDD :/

Skontaktuj się ze sprzedawcą i podpytaj co i jak. Jeżeli napisał że łatwa instalacja i bez sterowników a Tobie to nie wychodzi to albo ściemnia na aukcji albo coś przeczyłeś albo dostałeś uszkodzony model co jest podstawa do wymiany, tak czy siak skrobnij do sprzedawcy.

Pozdro

Edytowane przez faro666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czesc, a masz oba dyski na master ustawione?

bo powinny byc na master.

ja uzywalem ale troche innej przejsciowki gigabyte na dwoch dyskach i dzialaly bez problemu gdy oba dyski byly na master.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc, a masz oba dyski na master ustawione?

bo powinny byc na master.

No i tego brakowało, kolego ! Kurcze no nie pomyślałbym że 3 hdd mają na master pracować :)

Podłączyłem, odpaliłem i wykrył je i bios i XP

Dzięki wielkie za pomoc!

Sam już tyle kombinowałem, a to sterowniki, a to jakieś inne wariacje, a cała sprawa stała za zmostkowaniem na master :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tego brakowało, kolego ! Kurcze no nie pomyślałbym że 3 hdd mają na master pracować :)

Podłączyłem, odpaliłem i wykrył je i bios i XP

Dzięki wielkie za pomoc!

Sam już tyle kombinowałem, a to sterowniki, a to jakieś inne wariacje, a cała sprawa stała za zmostkowaniem na master :P

ciesze sie ze moglem pomoc:)

jak kupilem nowa plyte i zostalem z dyskami ATA tez mialem taki problem i nie wiedzialem co i jak zrobic;)

zwlaszcza ze dyski mialem na slave ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Żeby nie zakładać nowego tematu to się przykleję jeśli można :D

Zamierzam podpią konwerterem dysk tylko odwrotnie - dysk sata do złącza ide na płycie

I nie wiem czy lepiej zakupić takie podobne jak kolega ma, czy jakiś na pci?? Obecnie podłączam takim ustrojstwem na usb ale wkurza mnie ciągłe podłączanie go osobno :/

Więc co polecacie, takie na PCI czy bezpośrednio pod IDE na mobo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi