Skocz do zawartości
tomasir

Czy każda nagrzewnica się nada?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi oczywiscie o samochodową.Prawdopodobnie wezmę się za złożenie wc i zastanawiam się jaką wybrać.Są,że tak powiem jakieś parametry na jakie winienem zwracać uwagę,czy po prostu wystarczy patrzeć na jej stan.

A tu link:

http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6046945

Taka się np. nada?

A może z jakiś samochodów są dużo lepsze niż z innych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi oczywiscie o samochodową.Prawdopodobnie wezmę się za złożenie wc i zastanawiam się jaką wybrać.Są,że tak powiem jakieś parametry na jakie winienem zwracać uwagę,czy po prostu wystarczy patrzeć na jej stan.

A tu link:

http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6046945

Taka się np. nada?

A może z jakiś samochodów są dużo lepsze niż z innych?

Wiesz, lepiej nie qpowac sprzetu tego rodzaju, jezeli sie go nie widzi, jezeli bedzie badziewna, to co , NEGATYWa mu (leszczakowi) walniesz ??

Lepiej qpic w sklepie, przynajmniej wiesz ze nie jest zarosnieta kamieniem i nie cieknie.

Polecam nagrzewnice z Lublina, koszt 82 zl, aluminiowa, mozna zamontowac 3 x 92mm (tak sam zrobilem) na 7V oczywiscie, i masz wydajnosc jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A biorąc ze szrotu to czym mam się sugerować???

Bo wydanie 80 PLN na samą chłodnicę nie widzi mi się zbytnio.

Bo tak szczerze to na samochodach to ja sie w ogóle nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A biorąc ze szrotu to czym mam się sugerować???

Bo wydanie 80 PLN na samą chłodnicę nie widzi mi się zbytnio.

Bo tak szczerze to na samochodach to ja sie w ogóle nie znam.

Wiesz, popatrz na stan wizualno-techniczny, ale sprzwdzic to i tak chyba opiero w domu, no bo na szrocie to ciezko Ci bedzie zalewac ja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zakładając że mam dużo miejsca to pomijając stan wizualny to im większa nagrzewnica tym lepiej???

Czy na cosik innego mam jeszcze zwrócić uwagę?

Krotko zajmuje sie WC, tak wiec nie chcialbym Ci wciskac kitow, ale tak na logike , to chyba tak. Wieksza powierzchnia, wiecej oddanego ciepla, zeby tylko pompka wyrobila.

Ta od Lublina ma 30 cm dlugosci i chyba 13-14 cm wysokosci, wydaje mi sie ze to powiezchnia wystarczajaca, ma poza tym gesto zeberka i duzo przewodow w nich, Varrol chyba ma juz uruchomione WC na takiej nagrzewnicy (w roli chlodnicy)

Powinienes go zagadac, no i chyba Tristan tez ma bardzo podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie,

lepsza jest płaska i szeroka (np. nagrzewnica od samochodu), czy mała ale gruba (np. taka jak na www.bloki.wodne.prv.pl)

moja teoretyczna wiedza każe mi przypuszczać, że ta pierwsza, ale chętnie wysłucham opinii.

pozdrawiam

m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie,

lepsza jest płaska i szeroka (np. nagrzewnica od samochodu), czy mała ale gruba (np. taka jak na www.bloki.wodne.prv.pl)

moja teoretyczna wiedza każe mi przypuszczać, że ta pierwsza, ale chętnie wysłucham opinii.

pozdrawiam

m.

Zalezy co uwazasz za lepsza.

Sa lepsze i lepszejsze :lol:

Ta z 4MAXa jest na pewno lepsza do zabudowy w obudowie (rozmiary i ksztalt)

ale (jak zauwazyles, teoretycznie) ksztalt i rozmiar takiej samochodowej wydaje sie byc wydajniejszym, w koncu one w aucie sloza wlasnie do jak najwydajniejszego oddawania ciepla !

Po to je ktos akurat tak a nie inaczej skonstuowal !

Tak wiec konkludujac, IMHO samochodowe rulzz !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa lepsze i lepszejsze  :lol:  

ale (jak zauwazyles, teoretycznie) ksztalt i rozmiar takiej samochodowej wydaje sie byc wydajniejszym, w koncu one w aucie sloza wlasnie do jak najwydajniejszego oddawania ciepla !

Samochodowe są O.K. ale IMHO najlepsze są te od chłodni - zrobieone są z miedzianych rurek i zwykle ze 100 lub więcej aluminiowych (miedzianych) blaszek - powieszchnia >3 metrów kw. Wala się u mnie taka 30 x 30 x3 cm, jak znajdę czas (i pompkę ) to może zrobię z niej pożytek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa lepsze i lepszejsze  :lol: 

Samochodowe są O.K. ale IMHO najlepsze są te od chłodni - zrobieone są z miedzianych rurek i zwykle ze 100 lub więcej aluminiowych (miedzianych) blaszek - powieszchnia >3 metrów kw. Wala się u mnie taka 30 x 30 x3 cm, jak znajdę czas (i pompkę ) to może zrobię z niej pożytek.

Masz racje, Cu lepiej odprowadza, ale popatrz na ilosc tych blaszek w aluminiowce, liczyc mi sie nie chce, ale na 100% duuzo wiecej niz 100. Aluminiowe sa gesciej zeberkowane.

Poza tym sa tez i Cu samochodowe, nie ma problemu (no moze $$$) kosztuja okolo 150zl nowka, regenerowane okolo 50 - 80 zl.

Wybralem AL, z powodu jej budowy wlasnie. (no i waga 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy większość samochodowych jest aluminiowych?

Bo jeśli można jakąś miedzianąkupić to chętnie bym się na nią pisał.A jak nie można to zostaje mi jak największa aluminiowa( oczywiście bez przesady :D ).Taka o wymiarach nawet do ok. 20x20x50 mógłbym zmieścić. Z ciśnieniem nie powinno być problemów bo będę miałprawdopodobnie 2 pompki 600l/h.Bo z tego co się dowiedziałem będą one lepszym rozwiązaniem (tu mnie logika nie zawiodła :P ) niż jedna powiedzmy 1000 l/h. No i cena również wydaje się lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiekszosc chlodnic (tych z nagrzewnic) jakie udalo mi sie znalezc w sklepach byly AL

spotkalem tylko 2 z Cu, ale na szrotach (tam chciales kupowac) powinienes znalezc wiecej miedzianych, sa i mosiezne.

Ja wybralem z AL bo : byla nowa, nie zniszczone zeberka, lekka i nowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiekszosc chlodnic (tych z nagrzewnic) jakie udalo mi sie znalezc w sklepach byly AL

spotkalem tylko 2 z Cu, ale na szrotach (tam chciales kupowac) powinienes znalezc wiecej miedzianych, sa i mosiezne.

Ja wybralem z AL bo : byla nowa, nie zniszczone zeberka, lekka i nowa :)

A czy odnośnie przewodzenia ciepła mosiężne też są lepsze od alumiowych? NO bo w sumie w Krakowie to trochęszrotów jest i na pewno cościekawego znajdę. Jak dobrze pójdzie i znajdę trochę czasu (niestety praca + studia :( ) to jak ktoś z bardziej obytych w wc się zgodzi to może się wybierzamy razem na jakiś większy szrot w Kraku i cosik wybierzemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze trudno mi powiedziec , jak oddaje ciepelko taka mosiezna :oops:

To stop, niby z miedzia, ale ......................

Moze ktos bardziej obyty w temacie metalurgii sie wypowie.

Teoretycznie wydaje sie ze tak, ale nie wiem czy dobrze mi sie zdaje :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodniece aluminiowe glownie sa uzywane do klimyi maja bardzo besto ulozone zeberka. Chlodnice miedziane uzywa sie jako zwykla do chlodzenia silnika i maja zeberka w ksztalsie V tylko bardzie rozciagniete.

Biorac to pod uwage bradziej wydajna powinna byc chlodnica aluminiowa (ze wzgledu na powierzchnie oddawania) ale czy tak jest to niewiem.

Niech ktos przeprowadzi taki test tych chlodnic :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodniece aluminiowe glownie sa uzywane do klimyi maja bardzo besto ulozone zeberka. Chlodnice miedziane uzywa sie jako zwykla do chlodzenia silnika i maja zeberka w ksztalsie V tylko bardzie rozciagniete.

Biorac to pod uwage bradziej wydajna powinna byc chlodnica aluminiowa (ze wzgledu na powierzchnie oddawania) ale czy tak jest to niewiem.

Niech ktos przeprowadzi taki test tych chlodnic :!:

gęsto ustawione żeberka powinny wpłynąć na lepsze oddawanie ciepła. Jednak koszt nagrzewnicy od klimy prawdopodobnie będzie większy od zwykłej. Jedank jeśli się mylęto mnie poprawcie. jeszcze ponawiam pytanie o to czy mosiężna nagrzenica będie lepsza od takiej samej tylko aluminiowej. NIby tak na logikę to powinna byc lepsza (bo tam trochę miedzi też jest), ale czy będzie to nie dam głowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...