Jarkuzo Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 (edytowane) Witam! Mam problem z instalacją drugiego systemu operacyjnego na dysku twardym, mam windows zainstalowany na C: i chcę zainstalować linux na E: ale gdy chcę go najpierw sformatować to w pierwszym okienku instalatora windows wciskam ENTER a potem jak chcę sformatować partycję E: aby była gotowa na instalacje linuxa to na liście partycji jest napisane ,,nie ma dysku w tej stacji'' proszę o pomoc!!! EDIT: dodam, że korzystałem też z konsoli odzyskiwania, komenda: FORMAT [E:] [/FS:NTFS] parametr jest niepoprawny... linuxem jest NELinux dołączony do książki do informatyki dla klasy 2 gimnazjum. Edytowane 10 Września 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 dodam, że korzystałem też z konsoli odzyskiwania, komenda: FORMAT [E:] [/FS:NTFS] parametr jest niepoprawny... Wpisując ww komendę wpisujesz ją bez kwartatowych nawiasów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 wpisuję tak jak widać w tamtym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 wpisz FORMAT E: [/FS:NTFS]lub FORMAT E: /FS:NTFS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 wpisałem wczoraj rano FORMAT E: /FS:NTFS wynik: Nie można sformatować nośnika wymiennego <_< yyy przecież dysk E: to partycja na moim dysku twardym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Od kiedy to linuksa instaluje się na NTFS i wytłumacz moze jaki masz powód zeby formatowac dysk w tym systemie plików przed jego instalacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Auć. Zainstaluj sobie VirtualPC i dopiero eksperymentuj, bo nie wiesz co czynisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 A po co mi VirtualPC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Ściągnij sobie jakąś dystrybucję LINUXA LiveCD i nie będziesz musiał instalować żeby poklikać. B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) Mam płytę liveCD, ale moge z niej zainstalować cały system ale nie wiem jak!!! Powiedziano mi żebym sformatował partycję tą, na której chcę zainstalować linuxa i system plików na NTFS ale nie mogę, bo gdy próbuję toz robić za pomocą instalatora windows to na liscie partycji jest napisane <nie ma dysku w tej stacji>. Edytowane 20 Września 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 ale po co ci instalator windows, jak masz dystrybucje live cd to ona sama potrafi sformatować twardziela! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Właśnie że nie! Do instalacji Linuxa wchodzę poprzez uruchomiony system, klikam ikonkę na pasku zadań ,,ustawienia'' i wybieram ,,ZAINSTALUJ SYSTEM NA DYSKU''. Potem gdy próbuję zainstalować go w taki sposób, że sam automatycznie szuka wolnego miejsca na dysku to dostaję coś takiego: http://img254.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu2cg8.png A kiedy chcę wybrać miejsce na system to jest coś takiego: http://img91.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu1vy9.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...