Skocz do zawartości
South

Tr Ultra-120 Vs Mugen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mały dylemacik przy wyborze chłodzenia do takiego zestawu:

c2d 8400/Asus p5q pro/buda CM-690 Dominator/DP P7 550w

Na oku mam 3 potencjalnych kandydatów:Thermalright Ultra-120 Extreme(bądź zwykły)/Mugen/Karakorum

I parę pytanek: czy opłaca się zakup Tr/Mugena na pół roku bo w przyszłym wchodzą nowe podstawki? czy nawet jak wejdą nowe procki i płyty czy wystarczy mi zakup backplata do tych chłodzeń. Czy nie korzystniej mi to wyjdzie i kupić Karakorum a w następnym roku zakupić coś lepszego na nowe procki? (można Karakorum przeszlifować? bo widziałem ze nie zachwyca za bardzo icon_sad3.gif). Jeżeli wybór padnie na Tr`a lub Mugena wiatraki jakie Acutake/S-Flexy brać? Przy szlifie jakiej ziarnistości użyć papierów żeby ładne lusterko uzyskać? Czy Mugen/Tr wejdzie do tej obudowy jaką podałem? Czy pasta Stg starczy czy wziąźć coś innego. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Bierz tylko Thermalright wygrywają w każdej klasie, mam okrojoną Ultrę 120 czyli Ultimę 90i i podkręconego na niej C2D E8500 na 4Ghz - temp. nie przekraczami w stersie 40 stopni! Na ultrze 120 jest jeszcze lepiej - więcej finów. Pasta oczywiście IC Diamond aktualnie najlepsza. Coolery od Scythe też przerabiałem nie są tak wytrzymałe jak TR - gną się finy i do tego mają niższą wydajność. Dobry cooler się nie starzeje - zmnienisz tylko mocowanie w razie czego. Teraz mamy sytuację, że nie warto dawać więcej finów/heatpipów bo nie powoduje to wzrostu wydajności, a nowe procesory są coraz chłodniejsze - nowe procesy technologiczne. Jak chcesz zaoszczędzić to weź tę Ultimę 90i co ja - na www.cooling.pl 89 PLN - jak za darmo a wydajność piekielna. Szlifowanie to jest bzdura, TR po przeszlifowaniu nie uzyskują na wydajności - robiono testy - liczy się jaką pastę użyjesz i jak ją nałożysz. Pozdrawiam

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz na allegro Ultra jest juz 89 zl(nie extreme) jest tez nawet ciekawa Extreme w werjsi czarnej w dobrej cenie

http://www.allegro.pl/item433478595_therma..._licytacja.html

ciekawe czy to tylko chwyt marketingowy i ładny kolorek czy rzeczywisicie troszku lepsza wersja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi