Skocz do zawartości
Dawid afg

Uciążliwe Resety Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mój kolega ma uciążliwy problem z nowiutkim komputerem- ni stąd ni z owąd resetuje się mu komputer. Przed resetem obraz zamiera, a wentylatory przyśpieszają. Dzieje się to zarówno podczas grania, jak i normalnej pracy ( internet/gg/word/winamp). Komputer nie był podkręcany. Resety następują nieregularnie- bywa że nic się nie dzieje przez kilka godzin a bywa że są co kilka chwil.

Jego config:

Procesor INTEL C2D e4700 2.6GHz

Pł.Gł. ASUS p5KC

4GB Ram PATRIOT DDRII 800Mhz (bodajże CL4)

Radeon Power Color HD 4870 512MB

HDD: Seagate 320GB 16mb cache

Zasialcz AMACROX WARRIOR 500W

System XP Prof. SP2 (nowiutki)

Głośniki Logitech X530

W kompie ma niezłą choinkę z katod i świecących wentylatorów.

Co zrobiliśmy:

Pierwsza możliwość- przegrzewanie się karty graficznej ( było około 90oC ). Znalazłem fan moda, opisałem mu, wyjaśniłem co gdzie i jak. Zrobił- temperatury spadły do około 50-55oC.

Problem nie ustał.

Druga opcja- coś źle zmontował. Rozkręcił cały komputer, złożył na nowo do kupy, dał nową pastę pod procesor.

Problem nie ustał.

Kazałem mu pomęczyć procka i pamięci programem Prime95, aby zobaczyć czy nie są uszkodzone. Po pewnym czasie oznajmił mi że wszystko było w porządku.

Kolejna możliwość- zasilacz podaje złe napięcia i tu były niesamowite przeboje. Czytajcie i śmiejcie się/dołujcie. Sprawdził napięcia w biosie pomimo że kazałem mu to zrobić miernikiem (a nie zrobił tego bo go popsuł xF ), a tam magiczne odczyty 5.5V oraz 13V x[ Oddał zasilacz do serwisu, dostał jakiegoś zastępczego Tracera + Radka chyba X1300 przy czym opisywał że czuł smród czegoś spalonego, aż ostatecznie chyba zjarała się zastępcza grafa… Po 2 tygodniach wraca zasilacz. Podpina, uradowany że napięcia niby w normie. Po 5 minutach zonk- reset, a napięcia te co dawniej. Poradziłem by się już nie bawił tylko zaniósł kompa do serwisu i niech tam się bujają z tym fantem. Pomierzyli napięcia- były w normie, zrobili update biosu- wskazania zrobiły się prawidłowe. Gdy mi to powiedział że patrzył do biosu, a nie robił pomiaru miernikiem myślałem że pojadę te kilka set kilometrów do niego i walnę go w ten pusty łeb xP (ech. Gdybyście widzieli rozmowę poprzez gg… ^^ ).

Komp pochodził kilka godzin, pochwalił mi się że all mu śmiga i nagle reset. ^^

Poradziłem mu przeinstalować na nowo sterowniki- brak poprawy.

Powiedziałem by coś pokombinował z chłodzeniem na procku bo temperatura była dość wysoka bo 60oC a prędkość wentylatora uparcie stała na poziomie 800rpm. Kazałem mu podczepić dodatkowy nawiew na procesor i zobaczył czy to coś da. Dało- temperatury spadły o ładnych parenaście stopni ( podobno z 60 do 40oC ).

Komp niby działał, pochwalił mi się na gg i 5minut później znowu utrapiony reset… ^^

Sam sprawdził jeszcze kondensatory na płycie czy nie są spuchnięte i były w normie ( choć zdziwiłbym się, aby w nowiutkiej płycie głównej porobiły się takie kondensatory już od pierwszych dni użytkowania…

Proszę was o pomoc. Straciłem już ładnych parenaście godzin na przekopywaniu Internetu w jego sprawie, problem się ciągnie już kilka tygodni, a nadal jest tak jak było. Mam już dość, nic więcej nie wymyślę, a nie chcę zostawić kolegi na lodzie.

Jak już wspominałem komputer był w serwisie kilka razy i wrócił dalej niesprawny, więc trzeba ten problem rozwiązać we własnym zakresie :mur:

Ten temat również przestudiowałem, ale niestety nie było w nim rozwiązania ;( . http://forum.purepc.pl/temat/microsoft-win...iazania/100972/

Edytowane przez Dawid afg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na filmach też sie resetuje ? wejdź w tryb awaryjny (F5 podczas POST, cały czas klikaj w F5), usuń sterowniki od grafiki, uruchom ponownie komputer i wejdź w tryb awaryjny jeszcze raz, włącz program Driver Sweeper, zaznacz ati display i usuń wszystko co jest związane z ati, potem ponownie uruchom komputer i zainstaluj jakąś inna wersję sterowników. Miałem taki sam problem, znajomy też. To co napisałem poskutkowało w 100% i wszystko śmiga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka plyta glowna ? Bo rozne rzeczy mi sie dzialy kiedys na EVGA NForce 650i. Poprostu jakiegos V brakowalo plycie po OC i czasem potrafila rozne cuda odwalic. Wiem, ze to plyta bo po przesiadce na MSI P35 i identycznym OC juz nic sie nie dzialo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DziubekR1

Wiedziałem że o czymś zapomniałem :P Płyta główna to ASUS p5KC.

@napster666

Nie wiem czy na filmach też się resetuje, ale napewno powiem mu by zrobił tak jak napisałeś, gdy tylko będzie na gg. Normalnie sam bym się do niego wybrał i to zrobił, ale mam troszke za daleko do Knurowa ;(

Jak tylko będę wiedział dam znać czy to pomogło czy nie.

@Edit

Zrobił- wykasował i zainstalował na nowo sterowniki ( tym razem) z płyty dołązonej do radeona, ale jakoś tak to zrobił że nie działa mu Catalist Control Center i nie może teraz zrobić Fan fixa... ^^ Jutro zdam realcje czy to pomogło czy nie, a potem pomoge mu z fixem... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mój kolega ma uciążliwy problem z nowiutkim komputerem- ni stąd ni z owąd resetuje się mu komputer. Przed resetem obraz zamiera, a wentylatory przyśpieszają. Dzieje się to zarówno podczas grania, jak i normalnej pracy ( internet/gg/word/winamp). Komputer nie był podkręcany. Resety następują nieregularnie- bywa że nic się nie dzieje przez kilka godzin a bywa że są co kilka chwil.

Jego config:

Procesor INTEL C2D e4700 2.6GHz

Pł.Gł. ASUS p5KC

4GB Ram PATRIOT DDRII 800Mhz (bodajże CL4)

Radeon Power Color HD 4870 512MB

HDD: Seagate 320GB 16mb cache

Zasialcz AMACROX WARRIOR 500W

System XP Prof. SP2 (nowiutki)

Głośniki Logitech X530

W kompie ma niezłą choinkę z katod i świecących wentylatorów.

Co zrobiliśmy:

Pierwsza możliwość- przegrzewanie się karty graficznej ( było około 90oC ). Znalazłem fan moda, opisałem mu, wyjaśniłem co gdzie i jak. Zrobił- temperatury spadły do około 50-55oC.

Problem nie ustał.

Druga opcja- coś źle zmontował. Rozkręcił cały komputer, złożył na nowo do kupy, dał nową pastę pod procesor.

Problem nie ustał.

Kazałem mu pomęczyć procka i pamięci programem Prime95, aby zobaczyć czy nie są uszkodzone. Po pewnym czasie oznajmił mi że wszystko było w porządku.

Kolejna możliwość- zasilacz podaje złe napięcia i tu były niesamowite przeboje. Czytajcie i śmiejcie się/dołujcie. Sprawdził napięcia w biosie pomimo że kazałem mu to zrobić miernikiem (a nie zrobił tego bo go popsuł xF ), a tam magiczne odczyty 5.5V oraz 13V x[ Oddał zasilacz do serwisu, dostał jakiegoś zastępczego Tracera + Radka chyba X1300 przy czym opisywał że czuł smród czegoś spalonego, aż ostatecznie chyba zjarała się zastępcza grafa… Po 2 tygodniach wraca zasilacz. Podpina, uradowany że napięcia niby w normie. Po 5 minutach zonk- reset, a napięcia te co dawniej. Poradziłem by się już nie bawił tylko zaniósł kompa do serwisu i niech tam się bujają z tym fantem. Pomierzyli napięcia- były w normie, zrobili update biosu- wskazania zrobiły się prawidłowe. Gdy mi to powiedział że patrzył do biosu, a nie robił pomiaru miernikiem myślałem że pojadę te kilka set kilometrów do niego i walnę go w ten pusty łeb xP (ech. Gdybyście widzieli rozmowę poprzez gg… ^^ ).

Komp pochodził kilka godzin, pochwalił mi się że all mu śmiga i nagle reset. ^^

Poradziłem mu przeinstalować na nowo sterowniki- brak poprawy.

Powiedziałem by coś pokombinował z chłodzeniem na procku bo temperatura była dość wysoka bo 60oC a prędkość wentylatora uparcie stała na poziomie 800rpm. Kazałem mu podczepić dodatkowy nawiew na procesor i zobaczył czy to coś da. Dało- temperatury spadły o ładnych parenaście stopni ( podobno z 60 do 40oC ).

Komp niby działał, pochwalił mi się na gg i 5minut później znowu utrapiony reset… ^^

Sam sprawdził jeszcze kondensatory na płycie czy nie są spuchnięte i były w normie ( choć zdziwiłbym się, aby w nowiutkiej płycie głównej porobiły się takie kondensatory już od pierwszych dni użytkowania…

Proszę was o pomoc. Straciłem już ładnych parenaście godzin na przekopywaniu Internetu w jego sprawie, problem się ciągnie już kilka tygodni, a nadal jest tak jak było. Mam już dość, nic więcej nie wymyślę, a nie chcę zostawić kolegi na lodzie.

Jak już wspominałem komputer był w serwisie kilka razy i wrócił dalej niesprawny, więc trzeba ten problem rozwiązać we własnym zakresie :mur:

Ten temat również przestudiowałem, ale niestety nie było w nim rozwiązania ;( . http://forum.purepc.pl/temat/microsoft-win...iazania/100972/

Witam mam prawie identyczny problem

komp ciągle się resetuje

Próbowałem dokładnie tego samego po kolei .. najpierw zasilacz, kable , kondensatory kartę graficzna ( przystawiałem wiatraki do niej żeby zbić temperaturę ... nad pamięciami wentylator czy się czasem nie przegrzewają ...

Moja konfiguracja to

Gigabyte GA-EX38-DQ6 ( najnowszy bios )

Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) tray ( w NxSensor pokazuje na jednym rdzeniu 32 stopnie a na drugim cały czas 54 czemu tak jest ? radiator źle przylega ? montowałem go wiele razy ciągle jest tak samo , możliwe ze to winna czujnika ? w kilku programach jest taka sama temperatura pierwszy rdzeń skacze od 32 do 40 a drugi stoi w miejscu )

Asus Radeon HD 3870x2 ( myślałem ze się przegrzewa ale restarty występują przy każdej temperaturze 38 stopnie do 80 stopnie , wentylatory ustawione na 100 % nic nie dają. Z tylu umieściłem wentylator żeby zbić temperaturę ale nie pomogło )

Dysk SAMSUNG 750 GB 32MB SATA II ( z zamontowanym radiatorem i wentylatorem od spodu wskazuje temperaturę od 19 do 27 stopni )

Przy graniu ... najczęściej przy oglądaniu filmów { system Vista } na Xp mogę chociaż filmy po oglądać rzadko się restartuje częściej zawiesza )

Pamieci Crucial Ballistix Tracer 4x1GB DDR2 PC2-8500C5 1066Mhz ( u mieściłem nad nimi wentylator który wieje z prędkością 2600rpm )

Zasilacz jest 850 W.

Na procesorze mam Thermalright Ultra-120 eXtreme

Na mostku północnym jest Thermalright HR-05 IFX SLI ( dzisiaj pierwszy raz zobaczyłem ze program NextSensor wskazuje na nim 85 stopni to dość dużo prawda ? Czy to jest winna przegrzewającego się mostka ?

Niestety nie miałem takiej możliwości jak kolega po wyżej oddać na gwarancje po zmodyfikowaniu płyty głównej ... ( " zniszczyłem " oryginalne coolery )

Instalowałem nowe sterowniki do grafiki nic

systemy zmieniałem nic nie pomaga !!

Próbowałem już wszystkiego nie wiem co robić ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napster666 wielkie dzięki :D Wygląda na to że właśnie nie doczyszczone stery były winne. Kumpel wczoraj od 22 do 3 rano testował sprzęt, a dziś celowo nie poszedł do szkoły i dalej od 7 rano „testował” kompa przez 9 godzin w grach… xP Jednym słowem podziałało i teraz mu wszystko śmiga aż miło : )

@scWojtek

Przetestuj sposób który podał kolega wyżej tzn wyczyścić resztki tym programem :) U kumpla rozwiązało to problem, u ciebie może też :) A co do mostka wystarczy przyczepić do radiatora wentylator 4x4cm i ewentualnie skręcić jego obroty by nie hałasował za mocno (przynajmniej ja tak zrobiłem na moim gf6100 i jego temperatury mocno spadły ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam podobny problem.

różnica polega na tym, iż restarty nie są spowodowane systemem ale przyczyna jest czysto sprzętowa. komp potrafi zawiesić się nawet w biosie :/.

proc to sempron 2500 i był kręcony na 3200

płyta abit nf7

karta radek 9550

512 mb kingstone

od jakiegoś roku komp chodził już niepodkręcony i wszystko działało, ale od jakiegoś tygodnia sie resetuje, temperaturki w normie, napięcia bios podaje poprawne, kondensatory całe. resety są zupełnie przypadkowe, udało mi się zainstalowac xp ale przy konf już się zawiesił. jak wspomniałem zdarza mu się to nawet w biosie. aktualnie chodzi 30 minut i nic.

zasilacz to zupełny noname ale 3 lata nie było z nim problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo możliwe że to wina zasilacza, takie tanie zasilacze z czasem dają coraz gorsze napięcia aż w końcu albo się spali albo uniemożliwi korzystanie z komputera przez coraz częstsze resety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi