Skocz do zawartości
DziubekR1

Pobór Prądu Przez Chipsety Plyt Glownych - Orientuje Sie Ktos ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Interesuje mnie pobor pradu przez chipsety plyt glownych. Czy zna ktos moze konkretne i ciekawe zestawienie ? Na necie przewalilem sporo testow, ale raz taki 650i bral duzo wiecej od P35, a znowu w nastepnych testach wychodzily praktycznie rowno. No i wiadomo, byly to testy calej platformy... a czy ma ktos zestawienie ile konkretnie wat pobiera kazdy z tych chipsetow i jak wypadaja przy tym chipsety AMD ?

Skladam teraz kompa o mozliwie niskim poborze pradu i zachowaniu sensownej wydajnosci, ale jednoczesnie ma byc jak najtanszy. Chodzi o to, ze wyrwalem za 100zl plytke ASUS P5N-E SLI i ciekawy mnie, czy duzo zyskam na poborze pradu, gdy zamiast niej wstawilbym cos powiedzmy na P945, bo takie plytki chodza teraz za grosze na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że gra nie warta świeczki, różnica w watach będzie raczej mało znacząca, bardziej skup się na energooszczędnym procku i karcie graficznej a także na doborze właściwego zasilacza o odpowiedniej sprawności i mocy, zyskasz więcej niż jakieś bawienie sie w oszczędniejszy chipset :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to Asusik raczej zostanie. Za ta cene nic lepszego nie znajde. Do tego poleci jakis Celeron 420, albo E1200 jak sie uda wyrwac tanio. Grafa najprawdopodobniej X300 :) Tez ciekaw jestem ile bierze pradu X300 i czy warto popatrzec na X1050 jesli o pobor pradu chodzi. Zasilka sam nie wiem, pewnie Fortron 300W z allegro, ewentualnie 350W, bo czasami mam do testowania na allegro jakies mocniejsze grafy, wiec na czas testow musi zasilka je pociagnac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej E1200+C1E+EIST bo jednak to 65nm, a taki X300 to chyba znikome ilości prądu pobiera bo to największy low-end. Zasilacz to myśle że coś od FSP złe nie będzie...raczej sprawność mają wysoką w porównaniu do takich Delt które mają około ~70%.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Celeron 420 to E1200 z jednym rdzeniem, wiec raz ze to tez 65nm, a dwa ze bedzie bral jeszcze mniej niz E1200 ;) A co do X300 to wiem, ze to najtansze badziewie, ale wlasnie czegos takiego szukam. Tylko to juz stara karta i zastanawiam sie, czy jakies najtansze badziewie z nowych kart (jak 2400PRO) wykonane w nowym procesie nie bralo by jeszcze mniej pradu.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aa no fakt bo to ten cielaczek :) Zależy do czego komp będzie wykorzystywany, jeśli jakieś proste gierki czy coś to szukaj jakiegoś low enda seri X1xxx lub HD2xxx bez dodatkowego zasilania ;] Z tego co tu widze Klik to HD2400Xt bierze mniej prądu niż 7600GT/8500GT

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompa zmieniam, zeby sie wyleczyc z nalogu grania, wiec tego nie bedzie. Grafa to ma byc najgorsze scierwo, byle by mi AutoCad na studia nie zwalnial ;) Reszta to net, GG, torrent, film. Tak wiec nic wymagajacego nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu brałbym płytkę na 780G zamiast tego x300 ;)

Co do znikomych ilości prądu - tu 5 watów, tam 5 watów i się uzbiera. P35 ciągnie ~16W a takie 780G ~11W (w idle poniżej 1W) i to razem ze zintegrowaną grafą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzylem na AMD, ale jednak te plyty na 780G sa zauwazalnie drozsze, tym bardziej ze potrzebuje grafe z DVI (te tanie 780 maja tylko DSub). Tutaj mam Asusa za 100zl i odbieram osobiscie, a taki 780G na niezlej plycie to 200zl z wysylka. No i mysle, ze Celeron 420 @ 3Ghz wcale wolny nie bedzie do uzytku w Windzie, a jednak bedzie bral pewnie sporo mniej pradu niz X2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi