Waszka Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Witam Mam takie małe pytanie to zaawansowanych osób w sprawach audio. Chodzi mi o połączenie zestawu 5.1 (Logitech z-5500) z komputerem za pomocą złącza TOSLINK (cyfrowego), lecz jest jeden problem - nie posiadam w karcie dźwiękowej wyjścia cyfrowego (Creative Sound Blaster Audigy SE). Widzałem na rynku kabel Toslink - mini Jack (link do kabla) ... i tu jest pytanie: Czy za pomocą takiego kabla otrzymam pełen dźwięk 5.1 (chodzi mi też o strumień DTS) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Witam Mam takie małe pytanie to zaawansowanych osób w sprawach audio. Chodzi mi o połączenie zestawu 5.1 (Logitech z-5500) z komputerem za pomocą złącza TOSLINK (cyfrowego), lecz jest jeden problem - nie posiadam w karcie dźwiękowej wyjścia cyfrowego (Creative Sound Blaster Audigy SE). Widzałem na rynku kabel Toslink - mini Jack (link do kabla) ... i tu jest pytanie: Czy za pomocą takiego kabla otrzymam pełen dźwięk 5.1 (chodzi mi też o strumień DTS) ? Przy AC3 (DD5.1) i DTS będzie 5.1 ... przy PCM (np. gry {z lub bez EAX - jeden kit}) będzie stereo ... chyba że dorwiesz jakiś konwerter w locie kompresujący do AC3 ... lub grę z taką opcją. Edytowane 11 Września 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waszka Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Ale czy przez taki kabel uzyskam lepszą jakość dźwięku niż przez połączenie 6-kanałowe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Ale czy przez taki kabel uzyskam lepszą jakość dźwięku niż przez połączenie 6-kanałowe ?Jeśli przetworniki C/A są identycznej jakości to TAK ... jeśli k. dźw. ma znacznie lepsze to NIE ... jeśli są lepsze w Logitech to też TAK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 RBEJ po co chłopaka wprowadzasz w błąd i narażasz na niepotrzebne koszta? TYM KABLEM NIE UZYSKASZ NIC po 1. ten kabel to światłowód po 2. ta karta nie ma wyjścia optycznego - spdif elektryczny powinna mieć jak nie w gnieżdzie to w pinach na płytce po 3. ten światłowód służy do podłączenia minidisca i bardzo niewielu kart na rynku posiadających wyjście optyczne zintegrowane z gniazdem minijack z tego co z grubsza widziałem to jakies wyjście cyfrowe jest - teraz musisz przewodem typu coaxial wyprowadzic ten cyfrowy sygnał z karty do głosników o ile one posiadają spdif elektryczny - jeśli posiadają tylko optyczny to musisz stworzyć/zakupić przejściówkę która sygnał elektryczny przetworzy na optyczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...