Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie małe pytanie to zaawansowanych osób w sprawach audio.

Chodzi mi o połączenie zestawu 5.1 (Logitech z-5500) z komputerem za pomocą złącza TOSLINK (cyfrowego), lecz jest jeden problem - nie posiadam w karcie dźwiękowej wyjścia cyfrowego (Creative Sound Blaster Audigy SE).

Widzałem na rynku kabel Toslink - mini Jack (link do kabla) ... i tu jest pytanie: Czy za pomocą takiego kabla otrzymam pełen dźwięk 5.1 (chodzi mi też o strumień DTS) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam takie małe pytanie to zaawansowanych osób w sprawach audio.

Chodzi mi o połączenie zestawu 5.1 (Logitech z-5500) z komputerem za pomocą złącza TOSLINK (cyfrowego), lecz jest jeden problem - nie posiadam w karcie dźwiękowej wyjścia cyfrowego (Creative Sound Blaster Audigy SE).

Widzałem na rynku kabel Toslink - mini Jack (link do kabla) ... i tu jest pytanie: Czy za pomocą takiego kabla otrzymam pełen dźwięk 5.1 (chodzi mi też o strumień DTS) ?

Przy AC3 (DD5.1) i DTS będzie 5.1 ... przy PCM (np. gry {z lub bez EAX - jeden kit}) będzie stereo ... chyba że dorwiesz jakiś konwerter w locie kompresujący do AC3 ... lub grę z taką opcją. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RBEJ po co chłopaka wprowadzasz w błąd i narażasz na niepotrzebne koszta?

TYM KABLEM NIE UZYSKASZ NIC

po 1. ten kabel to światłowód

po 2. ta karta nie ma wyjścia optycznego - spdif elektryczny powinna mieć jak nie w gnieżdzie to w pinach na płytce

po 3. ten światłowód służy do podłączenia minidisca i bardzo niewielu kart na rynku posiadających wyjście optyczne zintegrowane z gniazdem minijack

z tego co z grubsza widziałem to jakies wyjście cyfrowe jest - teraz musisz przewodem typu coaxial wyprowadzic ten cyfrowy sygnał z karty do głosników o ile one posiadają spdif elektryczny - jeśli posiadają tylko optyczny to musisz stworzyć/zakupić przejściówkę która sygnał elektryczny przetworzy na optyczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi