m@riucha Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Chciałbym zakupić komputer za około 1700-1800zł, będę głównie pracował w cadzie 2D oraz trochę grał. Posiadam teraz monitor 1680x1050. Oczywiście będę go kręcił do poziomu nie blokującego grafikę dlatego zakupiłem już na allegro chłodzenie Thermalright ultra-120A wraz z wentylem Acutake 120mm. Myślałem nad takim zestawem: Płyta: Asus P45 P5Q PRO (385zł) Procesor: E5200 (250zł) lub Płyta: Asus P43 P5Q-L PRO (259zł) Procesor: E7200 (355zł) reszta: Pamięci: A-Data 2x2GB EE (235zł) Obudowa: Antec 300 (199zł) Zasilacz: Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S (230zł) czy Corsair 550W [CMPSU-550VXE] (249zł) Grafika: ATi HD4850 Palit (459zł) Który zestaw proc+mobo wybrać, tez z mocniejszym procem czy lepszą płytą. Za około roku chciałbym wsadzić do tego jakiegoś mocnego quada oraz lepszą grafikę pokroju 4870x2. Czy ten Palit jest bardzo głośny? Czy trzeba już myśleć nad innym chłodzeniem do niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Za około roku chciałbym wsadzić do tego jakiegoś mocnego quada oraz lepszą grafikę pokroju 4870x2. tak więc: P5Q PRO+ E5200 poza tym ciekawe czy za rok gry będą używać 4 rdzeni, ale nigdy nie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 A ja bym wziął gigabyta p35 DS3L (jest tani)+E7200 i do tego reszta części które podałeś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@riucha Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Fredek Giguś jest tylko 10zł tańszy od proponowanej przeze mnie płytki na P43, w czym jest lepszy od tego Asusa? Druga sprawa że nie ma raida oraz to że akurat teraz mam płytę gigabyta i jestem z niej średnio zadowolony halo?! Akurat 4 rdzenie to będę głównie wykorzystywał do pracy a nie do gier w które gram czasami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Chipset P43 jakoś ogólnie mało popularny jest co nie oznacza że jakiś nie udany, ten Gigabyte na P35 jest bardziej sprawdzony, Asus zrobi FSB około 450mhz, natomiast Gigabyte zrobi tyle bez najmniejszego problemu i ten model akurat jest udany i popularny wśród zestawów tu proponowanych, i do tego zawsze troche taniej :wink: Edytowane 11 Września 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 witam nie chce zakladac nowego tematu wiec spytam tutaj mam ok 1500zl i chce kupic nowe Mobo,cpu,gpu,ram i cpu fan tak na szybkiego to wybralem cos takiego - Radeon 4850 Sappire albo cos podobnego,nie wiem czy brac referencyjny czy jakis inny np toxic,wazne zeby dalo sie jeszcze podkrecic i zeby byl cichy w 2d - Asus P5Q Pro - E7200 lub E5200 nie wiem szczerze czy doplacac do 1066mhz i 3mb cache - Arctic-Cooling 7Pro PWN albo cos podobnego/wydajnego w tej cenie - OCZ 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Platinum EPP,no chyba ze e5200 wiec wezme 800mhz. czy moze a-data albo inne z potencjalem oc bede z takiego zestawu zadowolony ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Będziesz. Z tym że dopłacałbym do E7200 bo z E5200 różnie bywa, są takie co polecą na 3,8ghz a są takie co max na znośnym napięciu zrobią 3,6ghz, nie mówie że w przypadku E7200 zawsze jest kolorowo ale nawet jeśliby zrobiły tyle samo mhz to zawsze masz większa wydajność bo masz 3mb cache'u, jednak stabilne 3,9-4ghz na E7200 jest bardziej prawdopodobne. Chłodzenie to jeśli wychaczyłbyś troche kasy to Karakorum a taniej jego mniejszy brat czyli Alpaya. Pamięci mimo wszystko brałbym 800mhz, np Adata EE 2x2Gb 800mhz, do OC E7200 wystarczą spokojnie. Edytowane 12 Września 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Karakorum widze ze jest w podobnej cenie co AC 7 wiec z tym nie bedzie klopotu. a nie lepiej bedzie wlasnie pamieci 1066 brac? wtedy ladnie pod procka sie podloza, przynajmniej mnie sie tak zdaje. no i czemu akurat a-data? jakos nie mam do nich przekonania, czemu nie patrioty,gaile,ocz do MoBo nie ma zastrzezen? moge smialo brac P5Q Pro ? a no i co z grafa? od kogo brac i czy sie skusic na wersje krecone i z lepszym chlodzeniem? pozdrawiam Edytowane 12 Września 2008 przez giecek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Karakorum widze ze jest w podobnej cenie co AC 7 wiec z tym nie bedzie klopotu. a nie lepiej bedzie wlasnie pamieci 1066 brac? wtedy ladnie pod procka sie podloza, przynajmniej mnie sie tak zdaje. no i czemu akurat a-data? jakos nie mam do nich przekonania, czemu nie patrioty,gaile,ocz do MoBo nie ma zastrzezen? moge smialo brac P5Q Pro ? a no i co z grafa? od kogo brac i czy sie skusic na wersje krecone i z lepszym chlodzeniem? pozdrawiam 1066mhz brać możesz pytanie tylko po co skoro 800mhz wystarczy w zupełności, inna sprawa jeśli bawisz się w benchmarki i liczysz każdy fps w grze wtedy 1066mhz będą jak znalazł. Geil oraz patriot niegdyś były niezłe ale ostatnio sie pogorszyły, np deklarowane przez patriota 1000mhz na Cl5 zapisane w SPD to często dla nich granica nie osiągalna, natomiast A-data to dobry kompromis pomiędzy jakością a ceną, kręcą się nieźle a ich cena jest stosunkowo atrakcyjna, oczywiście zdarzają sie jakieś odstępstwa od normy jak u każdego producenta ale generalnie są to pamięci bardzo polecane. P5Q Pro można brać spokojnie. Co do graf z lepszym chłodzeniem to jest to o tyle zaleta że większość ma jeszcze lekko podbite napięcie np na GPU co skutkuje lepszym OC, np Sapphire Toxic zdaje się tak ma, pozatym masz cichsze chłodzenie ale zawsze można zmienić na Accelero+120mm fan. Edytowane 12 Września 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 ... Myślałem nad takim zestawem: Płyta: Asus P45 P5Q PRO (385zł) Procesor: E5200 (250zł) lub Płyta: Asus P43 P5Q-L PRO (259zł) Procesor: E7200 (355zł) ... Może Asus P5QL-E skoro Asus. E5200 (jeśli E7200 w tej cenie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 co do pamieci-nie bawie sie w benchmarki,zawsze jak sa jakies recenzje to omijam ten temat bo i tak to mnie nie interesuje. jesli 1066mhz bede miec te 5-10 klatek wiecej w grach no to chyba warto doplacac, ale watpie zeby byla taka roznica w wydajnosci. no to z pamieci ram wtedy wezme albo cos a-data albo ocz. wiec mobo zostaje tak jak jest. ostatnio widzialem ze grafiki podrozaly wiec chyba raczej sie na referencyjne skusze. teraz tylko nie wiem czy gigabyte, sapphire, power color czy cos innego. jeszcze nie wiem co do proca. czy e5200 czy e7200 czy jest sens dokladania do 1066mhz i 3mb cache? no i nie wiem czy brac 2 czy 4 gb ramu ale chyba raczej 4, bede miec przynajmniej spokoj na jakis czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) Ja bym proponował tak: CPU : PDC E5200 (ważne, żeby był z Malezji, lepsze OC ;)) MOBO : ASUS P5QL-E RAM : 2x1GB 800MHz, moga być np. A-Data Edytowane 13 Września 2008 przez anonymouse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecek Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 co do procka to jeszcze musze poczytac troche czy 7200 czy 5200 plyte raczej napewno wezme p5q pro ram chyba wezme 2x2 tyle ze nie wiem jeszcze czy 800 czy 1066 tyle ze nie wiem jeszcze od kogo grafike ORT: ORT: wziąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...