Skocz do zawartości
pastor

ZASILACZ ZMNIEJSZONE OBROTY-WYCISZENIE DUZE

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest mozliwosc spalenia sie zasilacza bo zamontowalem taki regulator do wiatraka w srodku zasilacza i zmniejszylem oborty, ustawilem tak ze prawie go nie slychac. Boje sie zostawic go samego na dzien lub dwa z mysla ze mi sie spali. oborty sa tak ustawione ze wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e troche cieple powietrze a do tego obudowa jest otwarta caly czas. prosze o opinie z doswiadczen lub tez nie :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zasialacz na 5V juz chyba z 4 miesiace i jest ok przynajmniej sie nie spalił (odpukac) mam kolege co jemu zasilacz chodzi tez na 5V i jest git, komp mi chodzi dosc duzo i jest ok, jednak radiatory w srodku sa tak gorace ze nie mozna ich dotkanc zastanawialem sie czy nie czas zamocowac dodatkowe małe radiatory na nich i dodac jeden mały wentylator wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze do zasilacza i dac go na 5V wtedy bym spal juz zupelnie spokjnie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest mozliwosc spalenia sie zasilacza bo zamontowalem taki regulator do wiatraka w srodku zasilacza i zmniejszylem oborty, ustawilem tak ze prawie go nie slychac...

taka mozliwosc zawsze istnieje - im gorszej klasy zasilacz tym mozliwosc taka staje sie bardziej realna :(

... Boje sie zostawic go samego na dzien lub dwa z mysla ze mi sie spali...

no to w czym problem - dokupujesz za cale 1.5zl 8O przelacznik 2-pozycyjny, podlaczasz do wentylatora, a pstryczek umieszczasz tak zebys mial latwy dostep i jak wychodzisz z domu/pracy (czy gdzie tam masz tego kompa) to przelaczasz wentylator na jego standardowe ustawienia np 12V lub przynajmniej na wyzsze napiecie (jak teraz masz np 5V to dorob sobie np 9V np rezystorkiem i na nie bedziesz przelaczal) - skoro Ciebie nie ma to nie przeszkadza Tobie halas, a ewentualnie innym domownikom powiesz ze tak musi byc i basta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja puściłem zasilacz na 5 V i działa mi prawie przez 24 godziny na dobę. Mam jeszcze dołożony wentyl w obudowie(7V) i nie mam problemów. Nic nie śmierdzi i nie pali się. Ale radiatory w zasilaczu są dość spore, a to ma na pewno wpływ na jego chłodzenie. Jedno jest pewne. Razem z moim WC wszystko stanowi bardzo cichy zestaw i warto było się trochę pobawić.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taka przerobke jak pokazywal Thorn u siebia na plycie i jest GIT, powietrze troche cieple, ale wszystko chodzi. Najpierw mialem przez 3 michy jeden wentyl na 7V a teraz ze 3 tygodnie z dwoma. ZAsilacz to Code shit. musze jeszcze zainwestowac w lepsze jakosciowo wentylatory (zalman f1) bo te co teraz sa. sa do (_!_)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja moge powiedziec tak ze mam w serwerku od sdi zasilke 230 i wcale nie ma wentyla :) wywaliłem, i juz ale tez jest cieplutki tylko ze to nie do porownania to co ona robi a co taki w normalnym kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobilem tak:

wywalilem z zasilki stary wiatraczek (potwornie glosny cos ok 35 dba) tak po prostu odcialem kabelki. wsadzilem wentyla od titana ttcd5t kupilem regulator obrotow i puscilem wiatrak na 5v.

Rezultat:

- bezglosny zasilacz

- monitoring temperatury na zasilaczu (nie musze sie wiec martwic czy go spale bo mam podglad na sytuacje, ale jeszcze sie nie zdazylo zeby przekroczyl 45stopni wiec jest luz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...