kukix Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Witam. Mam problem z odczytem pliku xml za pomoca klasy XMLReader(); Pod spodem zamieściłem cały kod <?phpob_start();?><root> <pozycja> <wezel_1>przykladowa wartosc A</wezel_1> <wezel_2>przykladowa wartosc B</wezel_2> <wezel_3>przykladowa wartosc C</wezel_3> <wezel_4>przykladowa wartosc D</wezel_4> </pozycja> <pozycja> <wezel_1>przykladowa wartosc E</wezel_1> <wezel_2>przykladowa wartosc F</wezel_2> <wezel_3>przykladowa wartosc G</wezel_3> <wezel_4>przykladowa wartosc H</wezel_4> </pozycja></root><?php$xmldata = ob_get_contents();ob_end_clean();$xml = new XMLReader();$xml->XML($xmldata);while ($xml->read()) { if ($xml->nodeType == 1 || $xml->nodeType == 3) { print($xml->name.' - hasValue:'.$xml->hasValue.' - value:<b>'.$xml->value.'</b><br>'); }}?> Wynik działania skryptu znajduje się tutaj. Problem w tym, że chcialem orzymać wynik w postaci: wezel_1 = przykladowa wartosc A wezel_2 = przykladowa wartosc B w jaki sposób przerobić ten kod? Prosze o podpowiedź. Będe wdzięczny z wszelkie wypowiedzi. ------ EDIT ------ Chce ułożyć z tego kod SQL dodający pozycje do bazy danych (INSERT) Edytowane 12 Września 2008 przez kukix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 ale co to znaczy wezel_1 = przykładowa wartość A? Mówisz o stringach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 "wezel_1" << nazwa node'a "przykladowa wartosc A" << wartość node'a, a raczej tekstowy potomek node'a "wezel_1", bo tekst też jest węzłem, no i pewnie przez to kłopoty z odczytaniem. XMLReader leci sobie z węzła do węzła i wypisuje co podałeś nie rozróżniając typów (XMLReader::ELEMENT vs. XMLReader::TEXT). Nie mam pomysłu jak by to zrobić linijka po linijce (a raczej nie chce mi się :Q), ale na stronie php.net jest kilka wersji funkcji xml2assoc w komentarzach. Możesz się jej przyjrzeć. Wersja najniżej na stronie tworzy fajną tablicę, wydaje mi się, że praktycznie to, czego potrzebujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...