Skocz do zawartości
marcellus

Zalman Heatpipe ZM80A-HP & CNPS6000-Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwne wrazenie, ze wiatrak na mojej karcie graficznej zapiernicza troszeczke za szybko - 7000RPM? :evil:

Co sadzicie o czyms takim?... Zalman Heatpipe ZM80A-HP

Dołączona grafika

Dodatkowo chce jeszcze wymienic mojego Titana na Zalman CNPS6000-Cu to wtedy moze bede mial troszke spokoju w kompie, bo cos mi sie wydaje, ze coraz glosniej pracuje i w nocy spac mi nie daje :evil:

Na liscie podejrzanych (o glosnosc) jest jeszcze moj WD Caviar... bo juz nic innego nie przychodzi mi do glowy :(

A juz sie ludzilem, ze przez pewien czas nie bede musial pakowac kasy w kompa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA TI4200 Zalman Heatpipe ZM50-HP bedzie zaslaby, zreszta sam producent na karty od GF3 poleca Zalman Heatpipe ZM80(A)-HP. Co sie tyczy radiatora CPU to mam sam wentylator on niego, nazywa sie to Zalman FB123 i jest ciche dopiero ponizej 2000 RPM, co przy sprzecie z podpisu daje temp w stresie na poziomie 55stC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA TI4200  Zalman Heatpipe ZM50-HP bedzie zaslaby, zreszta sam producent na karty od GF3 poleca  Zalman Heatpipe ZM80(A)-HP.

Hehe :wink:

Link dalem do wersji ZM80A-HP a opis do ZM50... o czym ja wtedy myslalem :?

Co sie tyczy radiatora CPU to mam sam wentylator on niego, nazywa sie to Zalman FB123 i jest ciche dopiero ponizej 2000 RPM, co przy sprzecie z podpisu daje temp w stresie na poziomie 55stC.

To i tak miodzio :) Na moim Titan przy stresie dochodzi do 65^C :evil:

Na podkrecaniu mi kompletnie nie zalezy. Chce miec "tylko" cichy komputer :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze cie niestety zmartwic.Musialem wymienic mojego pieknego WDC JB na Barracude 7 wlasnie z uwagi na generowany halas i to nie podczas pracy dysku ale wlasnie w spoczynku.Na nortbridge mam Zalmana 32J,na grafice Zalmana 80A,na procku Coolermastera serii Silent,zasilacz Enlighta,wiatraczki nawiewajacy i wywiewajacy dobierane pod katem tylko i wylacznie wydawanych odglosow.Ofc wszystkie wiatraki chodza na 5V.Moge dopiero stwierdzic ze mam cisze w kompie.Nie moge miec WC,a cisza jest dla mnie wazniejsza od wydajnosci....jesli tak mozna powiedziec o 2600+ :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i tak miodzio :) Na moim Titan przy stresie dochodzi do 65^C :evil:

Na podkrecaniu mi kompletnie nie zalezy. Chce miec "tylko" cichy komputer :wink:

no to ciekawe...

ja mam taki wiatrak (od minta) i 1700+@2200+ (12.5x145) nigdy nie idzie cieplej niz 44st w stresie... 8)

moze ci sie ten wiatrak konczy? a moze masz klopoty z przeplywem powietrza w budzie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcellus - zanim sie wezmiesz za wydawanie kasy zlokalizuj zrodlo halasu - to wcale nie jest trudne - skoro masz podejzanych to ich sprawdzaj

1. wylacz kompa, odlacz zasilaanie od dysku i wlacz kompa - bedziesz wiedzial czy to HDD

2. paluchem na chwilke zatrzymaj wentylator na grafice - bedziesz wiedzial czy to on

3. paluchem na chwilke zatrzymaj wentylator na procku - bedziesz wiedzal czy to on

(tylko niech te chwilki trwaja na prawde chwile zwlaszcza przy procku) i lap za rdzen smigla a nie za lopatki - bo bylem swiadkiem jak gostek lapal Panaflo 60x60x25 za lopatki a potem byl krzyk bluzgi i polala sie krew serio :(

co do dysku to roznie z halasem - sa dyski ktore na prawde sa cichutkie w spoczynku (IDLE) ale jak zaczynasz cos robic (SEEK) to zaczynaja mielic - poszukaj na stronie producenta specyfikacji Twojego dysku i bedziesz wiedzial

PS a jaki masz zasilacz - on nie jest glosny :?:

jak chcesz sprawdzic to zroluj kawalek kartki papieru i wetknij miedzy szpary grilla zeby na chwilke zatrzymac wentyaltor zasilacza - musisz zatrzymywac czyms miekkim (papier) zeby nie uszkodzic lopatek :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwne wrazenie, ze wiatrak na mojej karcie graficznej zapiernicza troszeczke za szybko - 7000RPM? :evil:

Dołączona grafika

Dodatkowo chce jeszcze wymienic mojego Titana na Zalman CNPS6000-Cu to wtedy moze bede mial troszke spokoju w kompie, bo cos mi sie wydaje, ze coraz glosniej pracuje i w nocy spac mi nie daje :evil:

Na liscie podejrzanych (o glosnosc) jest jeszcze moj WD Caviar... bo juz nic innego nie przychodzi mi do glowy :(

A juz sie ludzilem, ze przez pewien czas nie bede musial pakowac kasy w kompa :(

Mam ten sam problem. Mam caviara Expert 20.5GB i 7200 rpm zapiernicza aż gwizd idzie. Ja sie przyzwyczaiłem trochę, ale jak wczoraj wpadł do mnie qmpel to wytrzymać nie mógł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Mam ten sam problem. Mam caviara Expert 20.5GB i 7200 rpm zapiernicza aż gwizd idzie. Ja sie przyzwyczaiłem trochę, ale jak wczoraj wpadł do mnie qmpel to wytrzymać nie mógł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wylacz kompa, odlacz zasilaanie od dysku i wlacz kompa - bedziesz wiedzial czy to HDD

2. paluchem na chwilke zatrzymaj wentylator na grafice - bedziesz wiedzial czy to on

3. paluchem na chwilke zatrzymaj wentylator na procku - bedziesz wiedzal czy to on

Zrobilem jak napisales (zachowujac niezbedne srodki ostroznosci :wink:

HDD generuje jedynie dzwieku o wysokiej czest. ktore slysze jedynie przy otwartej obudowie, wiec odpada - uff :wink:

Cooler na CPU - moim zdaniem za glosny :( Jak go kupilem 10 miechow temu to bylo miodzio, tylko wlasnie od ostatnich kilku tygodni cos z nim nie tak :?

Ale zdecydowanie najgorszym badziewiem jakie obecnie mam to cooler na grafike! :evil:

(tylko niech te chwilki trwaja na prawde chwile zwlaszcza przy procku) i lap za rdzen smigla a nie za lopatki - bo bylem swiadkiem jak gostek lapal Panaflo 60x60x25 za lopatki a potem byl krzyk bluzgi i polala sie krew serio :(

auch :(

Wyobrazam sobie bo kiedys przez przypadek (wykazalem sie "geniuszem":wink:) ustawiajac wiatraczki pod odpowiednik katem, maly palec mi zahaczyl o jeden z wiatrakow 80x80x25

Efekt? Autentycznie odcielo mi paznokcia w polowie :?

PS a jaki masz zasilacz - on nie jest glosny :?:

Zasilacz mam True430 i daze do tego aby reszta stuffu w kompie pracowala tak przyjemnie jak on :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Cooler na CPU - moim zdaniem za glosny :( Jak go kupilem 10 miechow temu to bylo miodzio, tylko wlasnie od ostatnich kilku tygodni cos z nim nie tak :?: ...

pierwsza rzecza ktora sie robi to wywalenie grilla - bo nie dosc ze ogranicza przeplyw powietrza przez co zwieksza sie szum to popewnym czasie na nim gormadzi sie taka warstewka kurzu ktora jeszcze w wiekszym stopniu ogranicza przeplyw powietrza :(

nastepnie wyczysc z kurzu wentylator i nasmaruj lozysko - pod naklejeka jest rdzen silniczka - wpusc ze pare kropelek oleju maszynowego lub innego smaru do lozysk tocznych (kulowych) - jak to nie pomoze to sprobuj rozebrac wentylator i go przeczysc - np tu masz napisane co i jak http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19525

dopiero jak to nie pomoze to udaj sie na zakupy nowego coolera

...Ale zdecydowanie najgorszym badziewiem jakie obecnie mam to cooler na grafike! :evil: ...

to zapodaj tego Zalmana - jakby byl za cieply to mozesz dorzucic wentylator 80 lub 92 umieszczony z boku i z obnioznym napieciem do 5.5V (np Zalman FB165 lub FB123) cisza gwarantowana i niska temperatura rowniez :D

zrobisz sobie sam cos a'la Zalman ZM80C1-HP

http://www4.tomshardware.com/business/2003...ges/zalman2.jpg

http://www.zalman.co.kr/news/2003/cebit2003/12.gif

chyba ze u Ciebie mozna to juz kupic po rozsadnej cenie to moze kup od razu to ustrojstwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza rzecza ktora sie robi to wywalenie grilla - bo nie dosc ze ogranicza przeplyw powietrza przez co zwieksza sie szum to popewnym czasie na nim gormadzi sie taka warstewka kurzu ktora jeszcze w wiekszym stopniu ogranicza przeplyw powietrza :(

Grilla wywalilem chyba jeszcze w sklepie tuz po kupnie Titana :wink:

nastepnie wyczysc z kurzu wentylator i nasmaruj lozysko - pod naklejeka jest rdzen silniczka - wpusc ze pare kropelek oleju maszynowego lub innego smaru do lozysk tocznych (kulowych) - jak to nie pomoze to sprobuj rozebrac wentylator i go przeczysc - np tu masz napisane co i jak http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19525

dopiero jak to nie pomoze to udaj sie na zakupy nowego coolera

No tak :wink: zapomina sie o ekonomicznych drogach :)

Bo ten Titan to pamietam chodzil miodzio :)

...Ale zdecydowanie najgorszym badziewiem jakie obecnie mam to cooler na grafike! :evil: ...

to zapodaj tego Zalmana - jakby byl za cieply to mozesz dorzucic wentylator 80 lub 92 umieszczony z boku i z obnioznym napieciem do 5.5V (np Zalman FB165 lub FB123) cisza gwarantowana i niska temperatura rowniez :D
Hmmmm...

A czy wystarczy mi ten wiatraczek co mam z boku? (zdjecie ponizej) Jest on tylko 1500RPM (80x80mm) ale znajduje sie akurat na wysokosci grafiki...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Hmmmm...

A czy wystarczy mi ten wiatraczek co mam z boku? (zdjecie ponizej) Jest on tylko 1500RPM (80x80mm) ale znajduje sie akurat na wysokosci grafiki...http://newyork.boo.pl/tweak/comp.jpg

powinien styknac, a nawet byc lepszy bo zasysa chlodne powietrze z zewnatrz obudowy - tylko ten kurz :( mam dokladnie to samo - bo tez sobie umiescilem 1 z wentylatorow w podobnym miejscu i szalg mnie trafia za kazdym razem jak otwieram obudowe i ogladam karte graficzna :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety kurz to problem - nie dosc, ze jest brzydki to hamuje przepływ powietrza. Ja mam cooler na procku co ma 60 cienkich (naprade cienkich zeberek) Dynatron ten z 4Maxa i kurz osadza sie na tym z luboscia. Raz na 2 tyg powinienem czyscic, ale mi sie nie chce :twisted: , robie to tak co miesiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic... raz sie zyje :wink:

Dzisiaj zamowilem obydwie czesci :?

Zalman CA-ZM80A-HP ($23)

Zalman CNPS6000-Cu ($26) (mialem nie brac, ale jedna czesc za drogo wychodzi - oplata za przesylke :/ )

Powinny do mnie dotrzec jakos za 5-8 dni tak tez wtedy napisze czy wreszcie w moim pokoju zapanuje cisza :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam karte jak w podpisie i mialem podobny problem

identyczne chlodzenie jest na gf3 jak i na gf4 gainwarda.

Jest to turbina od miga 21 ktora zagluszala mi skutecznie reszte kompa, zamontowalem zalmana w budzie chiefteca z wentylem na boku, karta kreci sie jak sie krecila z jednym ale, musisz zapewnic jej przeplyw powietrza.Kiedys delektowalem sie moim Nukleonem i postanowilem wylaczyc wszystki wiatraki w budzie i zostawilem ja otwarta , wyszedlem na spacerek z pieskiem spotkalem po drodze znajomych wiec do domu zawitalem po godzinie , komp dzialal ale popazylem sobie lapki od zalmana ktory pewnie zarzyl sie po ciemku :wink:

Jednym slowem polecam ten sprzet z wentylacja do chlodzenia karty, bez to podswietlania budy :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam karte jak w podpisie i mialem podobny problem

identyczne chlodzenie jest na gf3 jak i na gf4 gainwarda.

Jest to turbina od miga 21 ktora zagluszala mi skutecznie reszte kompa, ...

:lol:

od razu turbina - to zwykly produkt dziwnej firmy IDEAL ELETHERMAL

a glosny przez te cieniutkie i gesto umieszczone aluminiowe blaszki - oczywiscie swoje robi tez malutki i szybki wentylatorek :(

a wiem cos o tym bo sam mam to ustrojstwo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesylka dotarla :)

Cala imprezka (instalowanie) zajelo mi jakies 2h, jakos nigdy w tych sprawach wolalem sie nie spieszyc :wink:

Pierwsze wrazenie? CUDEŃKO! 8O

Komp wreszcie pracuje tak cichutko, ze az milo 8)

Cooler na CPU puscilem w trybie silent i w stresie wyciagam 58*C (na poprzednim TITAN D5TB(3) dochodzilo do 68...) W tym momencie mam 49 a w nocy spadla mi temp do 28 (!)... sam nie wiem czy przypadkiem nie mam czujnika walnietego, ale jak dotykam radiator to jest chlodny :)

Jesli chodzi o heatsink na grafike to nie grzeje sie za bardzo :)

Cieplo jest rozprowadzane rownomiernie (co mnie w sumie zaskoczylo) na obydwie strony karty.

...az milo bylo pozbyc sie starego czerwonego wiatraczka :twisted:

Jak zamawialem caly zestawik mialem troszke mieszane uczucia, ale teraz jak uslyszalem roznice to nie zaluje wydanych pieniedzy :)

Zdecydowanie polecam! :)

a ponizej zdjecia...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

marcellus - grunt to byc zadowolonym z zakupu :) ale wyczysc kompa z kurzu

hehe :wink:

Kurzu sie pozbylem, a przynajmniej jego wiekszej czesci :)

Co do temperatur to jestem troszke... zaniepokojony :-?

Bo na przyklad dzisiaj rano MBM pokazal mi tuz po wlaczeniu kompa, ze mam -5*C na CPU. Teraz mi np. pokazuje ze mam zaledwie 18*C a jak zaczne cos robic to sie momentalnie podwyzsza do przynajmniej 50*C...

Nie za bardzo jestem przyzwyczajony do takich - ehm ehm - egzotycznych skokow... zwlaszcza jesli mi pokazuje, ze mam lodowke w srodku kompa :P

BTW: Jesli na procku mam AX1700DMT3C to jaka temp. wytrzymuje? AFAIR to bedzie 90?

Pytam, bo znalazlem w necie dwie sprzeczne informacje i w koncu nie wiem ktora jest sluszna :-?

i zmien cooler w podpisie :!:

Dzieki! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do temperatur to jestem troszke... zaniepokojony :-?

Bo na przyklad dzisiaj rano MBM pokazal mi tuz po wlaczeniu kompa, ze mam -5*C na CPU. Teraz mi np. pokazuje ze mam zaledwie 18*C a jak zaczne cos robic to sie momentalnie podwyzsza do przynajmniej 50*C...

moze masz wlaczonego jakiegos softcoolera i dlatego pokazuje takie dziwne rzeczy - zreszta ja nie wierze w takie odczyty IMO jedyny wiarygodny wynik to odczyt z zewnetrznego "termometru" np z miernika uniwersalnego

...BTW: Jesli na procku mam AX1700DMT3C to jaka temp. wytrzymuje? AFAIR to bedzie 90?...

wszystkie Palomino maja Maximum Temperature = 90*C, zreszta Thoroughbred tez a dopiero od modelu XP2200+ = 85*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ZM80A-HP na swoim radku i jest ok. Polecam.

A cos wiecej mozesz napisac :?: Tzn jak teraz z OC karty, z temperatura, czy da sie jeszcze jakies radiatorki na pamieci teraz zalozyc, itp.
Jak fest pogram na HI DET. zelman jest ciepły - oceniam na wyczucie - jakieś 40 stopni. W obudowie mam 39-41 stopni z jednym dodatkowym bardzo cichym wiatrakiem .

A jeżeli chodzi o dodatkowe radiatory na pamięci to nie ma miejsca.

Najważniejsza w tym wszystkim jest cisza. Mam bardzo cichy zasilacz i praktycznie w nocy nie słyszę jak komp pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi