Sobota Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) Wiele osób ma problem z ciężko działającymi klawiszami. Jest jednak bardzo prosty sposób na przywrócenie klawiaturze gładkości w działaniu. Trzeba ją wykąpać. Tak najnormalniej w wodzie. Jak to zrobić pokarze na przykładzie mojej klawiatury w dalszej części postu. CZAS WYKONANIA: ok.40min 1. Odpinamy klawiaturę od komputera i kładziemy ją na czymś miękkim spodem do góry. Szukamy śrub, najczęściej są pochowane pod naklejkami podkładkami itp. Odkręcamy je. 2. Podważamy zatrzaski widoczne z przodu lub z tyłu. Wtenczas klawiatura powinna rozdzielić się na 2 części (musimy lekko szarpnąć) . Jeśli nie chce się jednak tak stać mamy gdzieś ukrytą śrubkę. 3. Po rozebraniu powinnyśmy zobaczyć mniej więcej taki widok jak na zdjęciu. Bierzemy górny panel i do mycia z nim. Lejemy klawisze odpowiednią ilością do mycia naczyń, rozsmarowujemy go pędzelkiem. A potem to już łatwo pod krany lub prysznic i spłukujemy klawiaturę dokładnie aż wymyje się cały kurz, u mnie starczyły 2 min. 4. Zostawiamy ją do ocieknięcia tak długo aż na klawiszach zobaczymy taki widok jak na zdjęciu. Potem używamy ścierki, suszarki i po wszystkim. Jak któreś klawisze nadal mają zbyt duży opór możemy je przesmarować np: wazeliną. Teraz wystarczy poskładać urządzenie. Jak się pewnie domyślacie robi się to w odwrotny sposób do rozkładania. :D Moja klawiatura jak widzicie działa czyściłem ją w ten sposób pierwszy raz od 6 lat (nowości). Różnica w działaniu jest odczuwalna i minimalnie w wyglądzie zauważalna. UWAGA!!Nie biorę odpowiedzialności że wasze klawiatury będą działały. Na pewno będą czyste. :lol2: Rozbierając klawiaturę tracimy na nią gwarancję. Pod spodem sposób mniej inwazyjny i mniej skuteczny. Bierzemy płaski śrubokręt i podważamy klawisz następnie pędzelkiem poruszamy kurz i przejeżdżamy rurą odkurzacza. Nie polecam sprężonego powietrza. Nie zasysa ono kurzu tylko spycha go dalej a on osiada na innych elementach klawiatury. Edytowane 24 Listopada 2008 przez Sobota 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Od siebie dodam odnośniki do dwóch tematów na temat kąpania Logitecha UltraX. Logitech Ultra-x Flat Kąpanie Klawiatury :) niestety strona www ze zdjęciami przedstawiającymi kąpiel już nie działa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Służę więc pomocą ze swoimi: http://fidek.org/pub/foto/ultrax/wet/kb_1.jpg http://fidek.org/pub/foto/ultrax/wet/kb_2.jpg http://fidek.org/pub/foto/ultrax/wet/kb_3.jpg :) To jeszcze pierwsza rewizja.. nieśmiertelna.. kąpana już z 4-5 razy, teraz się zbieram z kolejnym myciem, bo pod niektórymi klawiszami wyczuwam już brud wciskając (inaczej chodzą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Czemu jej nie rozebrałeś do kąpieli? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Do FAQu to raczej nie, ale niech sobie wisi przypięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butterfly Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 :blink: Kąpanie klawiatury?? O tym to jeszcze nie słyszałam :rolleyes: Skoro o czyszczeniu mowa, to jakimi środkami czyścicie monitor od laptopa. Przecieram go zwilżoną szmatką z płynem, ale zostaje smugi i nie chce się to potem wyczyścić. Może zakupić jakieś specjalne środki przeznaczone do tego typy sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laiczka Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Każdy środek zostawi smugi. Jedynym, sprawdzonym i niezawodnym środkiem jest...ściereczka z mikrofibry za ok.3 zł:) Czyści wyśmienicie na sucho, wystarczy przetrzeć monitor. Przy większych zabrudzeniach ja ją odrobinę nawilżam wodą i zostawiam monitor do przeschnięcia. Taką ściereczkę dostaniesz choćby w Rossmanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) :blink: Kąpanie klawiatury?? O tym to jeszcze nie słyszałam :rolleyes: Skoro o czyszczeniu mowa, to jakimi środkami czyścicie monitor od laptopa. Przecieram go zwilżoną szmatką z płynem, ale zostaje smugi i nie chce się to potem wyczyścić. Może zakupić jakieś specjalne środki przeznaczone do tego typy sprzętu?A ja kupiłem ostatnio to: http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtm...5%259Bciereczki Ściereczki są małe, wilgotne i nie zostawiają smug. Oczywiście w miejscach brudniejszych się rozmazuje, więc trzeba tam trochę dłużej pomachać, ale są świetne. Przed chwilą czyściłem całego lapka i wygląda jak nowy... aż szkoda znowu palcować ;) Edytowane 11 Października 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgdl Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) Ciekawe to kapanie klawiatury ;), lecz mnie by sie nie chcialo. Jak tylko cos przestaje dzialac, kupuje nowa :/. Monitor przecieralam kiedys specjalnymi plynami w areozolach, teraz stosuje czyszczenie na wilgotno. I nie jest zle. Edytowane 13 Października 2009 przez mgdl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) tia ciekawe jakbyście wyczyścili np. Logitecha G15 tez go wykąpali :) gdzie jest wyświetlacz, podświetlanie itd, ja używam zestawu ssawek do odkurzania klawiatury Menalux D18N a klawisze czyszczę ściereczką na wilgotono, nic nie odkręcam nic nie ryje. Edytowane 25 Października 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Nie każda klawiaturę da się wykąpać. Kiedyś miałem takiego fajnego ;) tracera co jak go rozebrałem to wysypały się z niego wszystkie klawisze :lol: @Sobota - zdjęli % ? Edytowane 25 Października 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 ja klawiatury mocno zabrudzone w środku miedzy klawiszami rozkręcam i kąpię, a tak na codzień najlepiej wyczyścić sciereczką z mikrofibry :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 ktoś z posiadaczy labtec ultra flat illuminated, ją rozbierał? klawisze zdejmują się wraz z wierzchem klawiatury? owy wierzch ma drugie dno które zapobiega dostawaniu się brudu do zasadniczego wnętrza klawiatury? z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianciu Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Witam Po dobrym umyciu klawiatury, czuje pod klawiszami taki delikatny opór. Da się na tym pisać, ale jednak jak była nowa lepiej to funkcjonowało. Problem jest z mechanikom. Wydaje mi się, że muszą ją czymś nasmarować, tylko zastanawiam się czym, macie jakieś wypróbowane środki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 wd40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el-mo Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 wd40 raczej nie... wd40 w dłuższym użytkowaniu nie działa jak rozpuszczalnik? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 Łopaty w dłoń, co tam 4 lata które zleciały od napisania ostatniego posta.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el-mo Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 post przyklejony, a wd40 skład ma ten sam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 To forum komputerowe, a nie archeologiczne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2016 Temat jest stary ale przyklejony wiec dodam cos od siebie. Jak klawiatura nie zostala zalana czyms klejacym (z cukrem, jogurtem itd) a tylko jest zakurzona to rownie dobrze mozna ja potraktowac odkurzaczem z taka mala okragla koncowka z wlosami dookola. Wyssa niemal wszystkie paprochy spod klawiszy. Sposob szybki, bez utraty gwarancji i nie powinien zaszkodzic klawiaturze (no chyba ze klawisze sie ledwo co trzymaja). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmo27 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2018 Zależy też jaką klawiaturę czyścimy, Jeżeli jest to coś bardziej zaawansowanego, czytaj mechanik, to warto też odpowiednio wyciągać keycapy, żeby nic się nie skopało. No i kwestia tego czy mamy ledy, to zupełnie inna bajka, jezeli mamy klawiaturę podświetlaną ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...