komisarz Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) Witam, kupilem niedawno krotko uzywany LCD - acer al2323w na spis. Wszystko byloby cacy, gdyby nie wspomniane w temacie "rozjezdzanie" kolorow tj. skladowych RGB. Problem uwidacznia sie w rozny sposob, np. - "ramka" selekcji, jaka mozna zrobic mysza + LMB na pulpicie w celu zaznaczania obiektow nie jest biala, a czerwowana - czarne napisy na szarym tle "gryza w oczy (np we wszytskich menu pod prawym klikiem w xp czy w paskach zadan) - z 5cm sa superwyrazne, ale z 60 czern nie wydaja sie czarna, a lekko czerwoana i krawedzie traca kontrast - czarna czcionka na niebieskim tle podchodzi nieco pod kolor zielony itp. ewidentnie cos jest nie tak. Karta to asus 8800gt, ale ne bylo z nia zadnych problemow z wczesniejszym monitorem, wiec ja wykluczam. Podlaczenie przez DVI. Sprzedawca nic nie wspominal o tej "wadzie", a sprzedal sporo rzeczy i same pozytywy mial, wiec na ten moment zakladam, ze mozna to jakos wyregulowac. Mozna? Dzięki z góry za pomoc. PS. Uruchomilem wlasnie Nokia Monitor TEST - wybierajac test w lewym-dolnym rogu powinienem chyba miec biale linie na czarnym tle, tymczasem mam czarne tlo, ale linie pionowe sa lekko czerwonawe, a poziome lekko zielonkawe (leekko tzn bardzo lekko, ale widocznie) Edytowane 13 Września 2008 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Daj reset ustawień, może jest coś poprzestawiane przez poprzedniego użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Daj reset ustawień, może jest coś poprzestawiane przez poprzedniego użytkownika. Teraz mogę lepiej opisac problem - otóż czarna czcionka nie jest wcale czasrna (czy tez niebieska nie jest niebieska etc), ale poza czarnym ma tez na krawedzi subpiksele czerwone lub niebieskie lub odbywa kolory. Musiałem sie naprawdę dobrze przyjrzec, zeby to dostrzec. Dlatego wlasnie niebieksa czcionka na pomaranczowym tle ma zielona poswiate... Teraz pytanie do grupowiczow - czy jak sie naprawdę z bliska przyjrzycie czcionka w menu kontekstowym (o ile ktos ma szare, takie jak w win 98 czy 200 lub XP motyw classic), to widzicie tylko czarny kolor, czy sa tez piksele czerwone/niebieskie? Podobnie word - biala karta, czarna czcionka - tylko czarne piksele czy tez kilka niebieksiech (przy roznej wielkosc czcionki, im wieksza tym lepiej widac). przy okazji - wygładzanie TrueType mam wylaczone, wiec to nie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Teraz mogę lepiej opisac problem - otóż czarna czcionka nie jest wcale czasrna (czy tez niebieska nie jest niebieska etc), ale poza czarnym ma tez na krawedzi subpiksele czerwone lub niebieskie lub odbywa kolory. Musiałem sie naprawdę dobrze przyjrzec, zeby to dostrzec. Dlatego wlasnie niebieksa czcionka na pomaranczowym tle ma zielona poswiate... myślę że bez fotki się nie obejdzie....jak nie to zasymuluj to co się dzieje i narysuj w programie graficznym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Sprawdziłem w wordzie, nie ma nic niepokojącego, nawet przy bardzo dużym powiększeniu. Czy układ pixeli może mieć wpływ na te problemy w wyświetlaniu? Ja chyba wiem o co chodzi, bo już to gdzieś widziałem ( chyba ). <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 (edytowane) myślę że bez fotki się nie obejdzie....jak nie to zasymuluj to co się dzieje i narysuj w programie graficznym... Nie bylo łatwo robić zdjęcia, są zbyt dokładne i za mocno widać subpiksele. Tak czy inaczej powinno byc widac o co chodzi, zwłaszcza na zdjęciu w pełnej rozdzielczości - subpiksele czerwone świecą dużo bardziej intensywnie sasiedztwie czcionek... Ładnie to widąc przy sielonej czcionce. font1.bmp Edytowane 14 Września 2008 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Wg mnie wszystko jest OK, piszesz że "nie bylo z nia zadnych problemow z wczesniejszym monitorem" o jaki wcześniejszy monitor chodzi ? pamiętaj że 26" to duzy monitor z dużym pikslem 0.286 i widzisz wszystko dokładnie każdy pikselek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Wg mnie wszystko jest OK, piszesz że "nie bylo z nia zadnych problemów z wczesniejszym monitorem" o jaki wcześniejszy monitor chodzi ? pamiętaj że 26" to duzy monitor z dużym pikslem 0.286 i widzisz wszystko dokładnie każdy pikselek :) Tu nie chodzi o subpixel, wczesniej mialem 18'' i pixele mialy taka sama wielkosc, czyli sa mniejsze niz na kazdej 19'' i maja praktycznie taki sam rozmiar co na 22'' z 1650*1050. T jest normalna wielkosc piksela. Piksele widac na zdjeciu, bo jest robine 6-megapikselowa matryca z 5cm, z dleglsci 60cm nie ma szans ich zobaczyc. Wejdz prosze jeszcze raz na plik font1.bmp i zobacz, ze czerwone subpixele kolo czcionki sa duzo jaskrawsze, niz poza nia, podobnie niebieskie (czerwone z prawej strony, niebieskie z lewej strony). Podobnie na tym cropie z miniaturki - nie widac rownomiernej linii z czerwonych subpikseli, uwidacznia sie ona jedynie kolo czcionki. Moglbymm uwierzyc, ze to normalne, gdyby nit ot, ze po pierwsze cionka jest przez to nieostra, po drugie sa objawy jak napisalem w pierwszych postach (czerwona ramka na pulpicie zamiast bialej), po trzecie jak wchodze na np. markof.pl to zielone litery na pomarańczowym tle wyglądają okropnie, rozmyte i niewyrazne. Jakos mi sie nie wydaje, zeby kazda litera musiała mic dodatkwo jasny rzad czerwonych subpikseli po prawej stronie i niebkiski po lewej. W pracy mam LCD, w laptopie oczywiście tez, wcześniej na gateway na MVA wszystko OK... O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Wg mnie wszystko jest OK, piszesz że "nie bylo z nia zadnych problemow z wczesniejszym monitorem" o jaki wcześniejszy monitor chodzi ? pamiętaj że 26" to duzy monitor z dużym pikslem 0.286 i widzisz wszystko dokładnie każdy pikselek :) To nie będzie kwestia wielkości piksela ( w 19" miałem 0.294 i nie było żadnych z ww objawów ). Skłaniałbym się raczej w stronę tego, że ten model tak ma ( lub coś nie tak jest z Twoim monitorem ). Może inni użytkownicy tego monitora sprawdziliby na określonych stronach, jak to u nich wygląda. Kilka osób z tego forum ma ten monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 (edytowane) Wejdz prosze jeszcze raz na plik font1.bmp i zobacz, ze czerwone subpixele kolo czcionki sa duzo jaskrawsze, niz poza nia, podobnie niebieskie (czerwone z prawej strony, niebieskie z lewej strony). Podobnie na tym cropie z miniaturki - nie widac rownomiernej linii z czerwonych subpikseli, uwidacznia sie ona jedynie kolo czcionki. Moglbymm uwierzyc, ze to normalne, gdyby nit ot, ze po pierwsze cionka jest przez to nieostra, po drugie sa objawy jak napisalem w pierwszych postach (czerwona ramka na pulpicie zamiast bialej), po trzecie jak wchodze na np. markof.pl to zielone litery na pomarańczowym tle wyglądają okropnie, rozmyte i niewyrazne. Jakos mi sie nie wydaje, zeby kazda litera musiała mic dodatkwo jasny rzad czerwonych subpikseli po prawej stronie i niebkiski po lewej. W pracy mam LCD, w laptopie oczywiście tez, wcześniej na gateway na MVA wszystko OK... O masz racje nie zwróciłem uwagi na to że jest wyraźnie jaśniejsze na tej fotce : wszystko jest OK Zdjęcie które przed chwilą zrobiłem na laptopie, matryca TN: zwróć uwagę na efekt po prawej stronie bardzo podobny do tego na Twojej fotce: podbicie czerwieni i niebieskiego na skraju między białym a czarnym - ale to tylko efekt na zdjęciu wynikający z małej głębi ostrości, realnie tego nie ma na matrycy Edytowane 14 Września 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 (edytowane) zwróć uwagę na efekt po prawej stronie bardzo podobny do tego na Twojej fotce: podbicie czerwieni i niebieskiego na skraju między białym a czarnym - ale to tylko efekt na zdjęciu wynikający z małej głębi ostrości, realnie tego nie ma na matrycy Dzieki za odpowiedź i zdjecie. Zrobiłem dodatkowo zdjecie matrycy laptopa (tez TNka) i faktycznie, jest to lekkie podbicie czerwieni i niebieskiego, niemal identyczne jak na Twoim zdjeciu. Jezeli przyjrzysz sie te czcionce jednym okiem z odleglosci 5cm, to zauwazysz, ze to nie mala glebia ostrosci, to rzewczywistosc:) Faktycznie matryca tak wyswietla, tyle, ze TY masz duzo bledsze kolory i ten czerwony kolo czcionki nie przeszkadza (tak jak i u mnie na laptopie). W Acerze efekt ten jest duzo wrazniejszy tzn czerowany jest sporo wyrazniejszy juz bez czionki, a w jej sąsiedztwie robi sie krwisty i bardzi jaskrawy. Myslalem, ze to moze wada monitora, ale jak widac ten efekt wystepuje we wszystkich monitorach, rozni sie za to natezeniem. Moze zalez to od typu matrycy, a moze da sie jakos wyregulowac.... Jakies pomysly? Edytowane 14 Września 2008 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 (edytowane) W Acerze efekt ten jest duzo wrazniejszy tzn czerowany jest sporo wyrazniejszy juz bez czionki, a w jej sąsiedztwie robi sie krwisty i bardzi jaskrawy. Myslalem, ze to moze wada monitora, ale jak widac ten efekt wystepuje we wszystkich monitorach, rozni sie za to natezeniem. Moze zalez to od typu matrycy, a moze da sie jakos wyregulowac.... Jakies pomysly? podejrzewam że wina leży po stronie matrycy, filtru / powłoki matrycy, albo np programowego wyostrzania obrazu przez elektronikę monitora - miałem tak na iiyamie że mimo natywnej i DVI monitor wyostrzał obraz przez co litery na jednorodnym tle miały lekkie jaśniejsze kontury (i nie dało się tego wyłączyć!) sprawdź czy w menu LCD (opcja sharpness jesli jest) albo w sterownikach nie masz włączonego wyostrzania obrazu a moze da sie jakos wyregulowac.... Jakies pomysly? włączyć mocne cleartype ? :) Edytowane 14 Września 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...