Skocz do zawartości
Asmani

Podkręcanie E6420 Na Asus P5n32-e Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że gry są coraz bardziej wymagające postanowiłem podkręcić procesor. Oczywiście przeczytałem na ten temat dużo FAQ. Więc zacznę od przedstawienia specyfikacji mojego PC:

Płyta główna - Asus P5N32-E SLI bios 1205

Procesor - Core2 Duo E6420 (~2133 MHz)

Karta graficzna - GF 8800GTS 640MB drivers 177.83 fabrycznie 513/1188/792 OC na 685/1586/1000

Ram - Geil DDR2 PC800 Dual Ultra 4x1GB

Zasilacz - Tagan TG480W

Oczywiście chciałbym go podkręcić na 3Ghz ale wiem że przy fabrycznym chłodzeniu, nie jest to dobrym rozwiązaniem więc zaprzestałbym na 2,6-2,7.

Oto screen z fabrycznymi ustawieniami:

Dołączona grafika

Oto zdjęcia z dostępnymi opcjami OC w biosie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dziś zmieniłem FSB ( i tylko FSB ) z 1066 na 1328 co zaowocowało zmianą szybkości procesora z 2133Mhz na 2656Mhz:

Dołączona grafika

Ale pojawił się problem z temperaturą. W czasie spoczynku temperatura wynosiła około 52° C ale za to w stresie ( podczas testowania w Orthos ) dochodziła do 95° C w AiBooster, a w Core Temp przekraczała 120° C!!!

Zauważyłem również że napięcie z fabrycznego 1,35V zwiększyło się na 1,44V więc postanowiłem je zmniejszyć na 1,35V pozostawiając FSB na 1328 ale po tej operacji komputer nie chciał się uruchomić tylko wydawał z siebie ciągły pisk. Po zresetowaniu PC ustawiłem w biosie fabryczne ustawiania.

Więc co zrobiłem źle że temperatura procka jest tak wysoka w stresie w czasie gdy nie jest on tak mocno podkręcony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo zależy od architektury układu. Z reguły układy wykonane w większym procesie technologicznym mają większe TDP. Aby temperatura była nisza w tym wypadku należy wymienić chłodzenie. Jeśli komp nie chce się uruchamiać po obniżeniu vCPU to oznacza że jest ono za niskie w stosunku do taktowania CPU. Jeśli temperatura przekracza 90 stopni to musisz wymienić chłodzenie ponieważ spalisz proca. Jak chcesz dalej podkręcać i nie wahasz się wydać większej sumy pieniędzy polecam WC. Spróbuj zdjąć blachy obudowy może to coś da. :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...