Asmani Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Witam Jako że gry są coraz bardziej wymagające postanowiłem podkręcić procesor. Oczywiście przeczytałem na ten temat dużo FAQ. Więc zacznę od przedstawienia specyfikacji mojego PC: Płyta główna - Asus P5N32-E SLI bios 1205 Procesor - Core2 Duo E6420 (~2133 MHz) Karta graficzna - GF 8800GTS 640MB drivers 177.83 fabrycznie 513/1188/792 OC na 685/1586/1000 Ram - Geil DDR2 PC800 Dual Ultra 4x1GB Zasilacz - Tagan TG480W Oczywiście chciałbym go podkręcić na 3Ghz ale wiem że przy fabrycznym chłodzeniu, nie jest to dobrym rozwiązaniem więc zaprzestałbym na 2,6-2,7. Oto screen z fabrycznymi ustawieniami: Oto zdjęcia z dostępnymi opcjami OC w biosie: Dziś zmieniłem FSB ( i tylko FSB ) z 1066 na 1328 co zaowocowało zmianą szybkości procesora z 2133Mhz na 2656Mhz: Ale pojawił się problem z temperaturą. W czasie spoczynku temperatura wynosiła około 52° C ale za to w stresie ( podczas testowania w Orthos ) dochodziła do 95° C w AiBooster, a w Core Temp przekraczała 120° C!!! Zauważyłem również że napięcie z fabrycznego 1,35V zwiększyło się na 1,44V więc postanowiłem je zmniejszyć na 1,35V pozostawiając FSB na 1328 ale po tej operacji komputer nie chciał się uruchomić tylko wydawał z siebie ciągły pisk. Po zresetowaniu PC ustawiłem w biosie fabryczne ustawiania. Więc co zrobiłem źle że temperatura procka jest tak wysoka w stresie w czasie gdy nie jest on tak mocno podkręcony? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Dużo zależy od architektury układu. Z reguły układy wykonane w większym procesie technologicznym mają większe TDP. Aby temperatura była nisza w tym wypadku należy wymienić chłodzenie. Jeśli komp nie chce się uruchamiać po obniżeniu vCPU to oznacza że jest ono za niskie w stosunku do taktowania CPU. Jeśli temperatura przekracza 90 stopni to musisz wymienić chłodzenie ponieważ spalisz proca. Jak chcesz dalej podkręcać i nie wahasz się wydać większej sumy pieniędzy polecam WC. Spróbuj zdjąć blachy obudowy może to coś da. :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Jest watek o P5N32. W nim moze znajdziesz odpowiedz jak krecic bez potrzeby zakladania kolejnego tematu z serii "czemu nie dziala jak chce podkrecic" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...