KvM Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Cóż po pierwsze dziwią mnie zestawienia. Zestawia się płyty z pamięciami PC1066 (których nie ma jeszcze na rynku!) a nie ma w zestawinu wyników z DDR! Dziwi mnie to bardzo, bo byłoby to uczciwe porównanie tym bardziej, że intel oficjalnie zapowiedział, że wycofuje się RDRAM i nie będzie nowych chipsetów obsługujących tą pamięć. Nie wiadomo kiedy na rynku dostępne będą pamięci PC 1066. Zabrakło mi porównania Athlona na FSB 166, które jest do "zrobienia" bez podkręcania procka z płytami na KT333 (a daje to Athlonowi niezłego kopa 7-12%) Niewątpliwie smuci kiepska podkręcalność (słabsza nawet niż starego Athlona!). Może w przyszłości poprawią proces produkcyjny i będzie lepiej. Jakiś udział ma w tym chyba bardzo mała powierzchnia odprowadzania ciepła przez procesor. Teraz czekamy na Bartona ;-) To jako ciekawostka na koniec I jeszcze jedna: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 ciekawe te ciekawostki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Moim zdaniem AMD popełnia błąd, robiąc takią małą powierzchnie do odprowadzania ciepła. Gdyby miało to większe rozmiary, to napewno by coś pomogło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 zwróćcie tez uwage, ze pierwsze egzemplarze northwooda tez nie były rewwelka pod wzgledem OC. pamietacie artykol Tirintiego P4 1,8@1,8. Gruby mazur ma confidentiala i tez kiepsko sie kreci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 No ladne mi porownanie z podkreconym P4. P4 ma szyne na 174 a Athlon standard 133. To tak jakby chcialo sie porownac podrasowane samochody tylko ze jeden spala 8L/100km a drugi 80L/100km. Ciekawe ile intel im zaplacil za ten test :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Cóż po pierwsze dziwią mnie zestawienia. Zestawia się płyty z pamięciami PC1066 (których nie ma jeszcze na rynku!) a nie ma w zestawinu wyników z DDR! Dziwi mnie to bardzo, bo byłoby to uczciwe porównanie tym bardziej, że intel oficjalnie zapowiedział, że wycofuje się RDRAM i nie będzie nowych chipsetów obsługujących tą pamięć. Nie wiadomo kiedy na rynku dostępne będą pamięci PC 1066. Zabrakło mi porównania Athlona na FSB 166, które jest do "zrobienia" bez podkręcania procka z płytami na KT333 (a daje to Athlonowi niezłego kopa 7-12%) Niewątpliwie smuci kiepska podkręcalność (słabsza nawet niż starego Athlona!). Może w przyszłości poprawią proces produkcyjny i będzie lepiej. Jakiś udział ma w tym chyba bardzo mała powierzchnia odprowadzania ciepła przez procesor. Płyty na rynku są :) Tylko nie na rynku polskim... a to całkiem co innego. To samo tyczy się pamięci. Co prawda PC1066 są DUŻO droższe od DDR333, ale testy procesorow zawsze wykonuje sie na najszybszych dostepnych platformach... Teraz czekamy na Bartona ;-) W sumie Thoroughbred'a nie powinno w ogole byc. Gdyby AMD w tej chwili pokazał Bartona z 512KB cache L2 i FSB 166 :) To byloby cos... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Sorry za moj post on mial byc do tego postu "Athlon Thoroughbred - porażka" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2002 Tomshardware jest bardzo stroniczy na korzysc intela. I tak Tbred bije na glowe P4A!!! nawet nie podkrecony i z duzo nizszym zegarem tudziez oznaczeniem. No i co ze sie nie podkreca rewelacyjnie Liskowy P42.0 szedl max na 2.2Ghz!!! czyli mozna powiedziec ze p4 tez sie zle podkreca bo pierwsze steppingi byly kaszanka do OC!. Zobaczycie w wakacje jak beda sie podkrecaly nowe steppingi. TE SLOWA MOWIA WSZYSTKO : MAMY NOWEGO LIDERA W WYDAJNOSCI!!!. PS. ATHLON JEST DUUUUUUUUUUUUZZZZZZZZZZZO TANSZY OD P4A 2,53MHZ!!!. Ten egzemplarz na Hardcopie sie krecil do 2.0Ghz! a to to juz dystansuje na dddddddddddllllllllluzsza mete P4. PAMIETAJCIE ZE DO DYSPOZYCJI AMD MAMY JESZCZE ODBLOKOWANY MNOZNIK WIEC DUUUUUUUUZE FSB DA NA JESZCZE WIEKSZEGO KOPA!!! Patrz wykres ponizej: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...