Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowilem sobie skompletowac sprzet. Mam juz dosc pierdziawkowych kolumn i syfiastego sprzetu. Dlatego tez chce sobie skompletowac kolumny + wzmacniacz.

Co do kolumn to potrzebuje takie ktore maja sporo basu. Kumpel polecil mi Wharfedale Diamond 9.2, ale wyczytalem na necie ze ktos pisal ze jednak nie maja az tak duzo basu i w zasadzie nie nadaja sie do muzyki elektronicznej.

Moze cos innego? Dodam ze kolumny powinny b yc raczej male w moim przypadku. Monitory, nic wiekszego nie wchodzi w gre, bo musze to potem przetransportowac do PL za pomoca kuriera (w chwili obecnej znajduje sie w UK).

Co do wzmacniacza to nie potrzebuje czegos mega wypasionego. Bardzo bym chcial jakis "fajny" model Harman/Kardon, tylko ze one sa pierunsko drogie :P Ja chetnie bym wychaczyl cos w cenie 1200zl MAX (wzmacniacz). Jesli chodzi o cene kolumn to ok 1200zl tez, no chyba ze faktycznie bedzie istniec znaczna roznica w sprzecie i warta doplacenie paru zlotowek wiecej.

Chyba wszystko. Nie pisalem nic na forum audio (o znznym wszystkim adresie) bo by mi zrobili wode z mozgu :huh: a tutaj licze na rzeczowe opinie i propozycje.

z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokoj maly, 5x5, w przyszlosci wiekszy troche.

raczej potrzebny mi wzmacniacz, z tego co wiem amplitunery sie nie nadaja do stereo a napewno graja gorzej (ktos tak kiedys pisal na forum, bodajże Kamien)

Co do ceny to tak jak mowilem raczej cena by mnie interesowala max ok. 1200.

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokój 25m2 to nie jest takie małe pomieszczenie.

Co do zestawu to do muzyki elektronicznej polecam to co mam w podpisie. Paradigmy poleca się głównie do rocka, ale to co pokazały właśnie w przypadku muzyki elektronicznej przeszło moje oczekiwania. Do tego stopnia , że ostatnio słucham przeważnie takich klimatów.

xindaka używanego z gwara kupisz już za ~900zł. Ostatnio widziałem takiego na allegro - 5-cio miesięczny sprzęt z papierami od oficjalnego dystrybutora na PL.

BTW zamiast Titanów możesz kupić ciut mniejsze Minimonitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zestawu to do muzyki elektronicznej polecam to co mam w podpisie. Paradigmy poleca się głównie do rocka, ale to co pokazały właśnie w przypadku muzyki elektronicznej przeszło moje oczekiwania. Do tego stopnia , że ostatnio słucham przeważnie takich klimatów.

Dostosowujesz słuchaną muzykę do posiadanych kolumn, a nie na odwrót? :-P

pokoj maly, 5x5, w przyszlosci wiekszy troche.

Mały? :blink: Ten pokój spokojnie można określić mianem średniego. A jak na warunki przeciętnego mieszkania w bloku to jest to duży pokój. Spokojnie możesz kupić kolumny podłogowe, tym bardziej, że masz w planach przeprowadzkę do jeszcze większego pomieszczenia. Edytowane przez freaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokój 25m2 to nie jest takie małe pomieszczenie.

xindaka używanego z gwara kupisz już za ~900zł. Ostatnio widziałem takiego na allegro - 5-cio miesięczny sprzęt z papierami od oficjalnego dystrybutora na PL.

BTW zamiast Titanów możesz kupić ciut mniejsze Minimonitor.

25m2 to na tyle duże pomieszczenie, że Titany są za małe. Powinny być jakieś podłogówki. Co do Xindaka to polecam również :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tez pisalem to siedze w uk a potem bede musial przetransportowac sprzed do PL! Podlogowki raczej odpadaja :/

Albo wstrzymaj się z zakupem do przyjazdu do Polski, albo kup sprzęt używany i przed wyjazdem sprzedaj z małą stratą, albo zainteresuj się sprzętem słuchawkowym jeżeli będziesz słuchać głównie samemu. Jeżeli włożysz teraz niemałą kasę w nowe monitory to prawdopodobnie będziesz później żałować. Edytowane przez freaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo wstrzymaj się z zakupem do przyjazdu do Polski, albo kup sprzęt używany i przed wyjazdem sprzedaj z małą stratą, albo zainteresuj się sprzętem słuchawkowym jeżeli będziesz słuchać głównie samemu. Jeżeli włożysz teraz niemałą kasę w nowe monitory to prawdopodobnie będziesz później żałować.

Nie po to zalozylem temat, zebym sie wstrzymywal. Bede tutaj prawdopodobnie rok a to nie malo. Rownie dobrze moglbym sie wstrzymywac cale zycie a bo costam.

Sprzet sluchawkowy mam bdb :P ale mam dosc sluchawek, chce poczuc prawdziwa moc, ktora raczej nie powstanie ze sluchawek a jedynie z kolumn.

Dlaczego mam tez zalowac? Nie rozumiem tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie na takie cos?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=438625989&

w sumie, tak tez myslalem ze bedzie. Kazdy prawie poleca to co ma :P

Tylko ze napisalem ze za kolumny 800zl max 1000-1200 ale na to juz prawie nikt nie patrzy :(

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rownie dobrze mozesz te Paradigmy co ja mam znalezc za 800zl. Dodam ze gdy ponad rok temu cena w wiekszosci sklepow wahala sie od 2900zl-3500 zl, ja zaplacilem za nowki z gwarancja 1500zl. Dodam ze rowniez jak Ty szukalem kolumn do muzyki elektronicznej i byl to strzal w 10. Od czasu zakupu minelo ponad rok, rowniez moje horyzonty poszerzyly sie, polubialem Jazz, muzyke klasyczna i rozrywkowa, smiem stwierdzic ze sa to kolumny bardzo uniwersalne z ogromna dynamika i poteznym, jak na rozmiary kolumienek, kontrolowanym basem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2500 budzet....

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html 2000 (po zleceniu komus obudów profesjonalnych)

500zł na wzmak uzywke.

A czemu? Bo owy zestaw zmiecie (owszem duzyyyyyyy) wszelkie te monitorki w 25m, a firmowy zestaw na tej klasie przetwornikow kosztuje okolo 7000zł. Monitorki za 1000zł moga sie schować, a i mowisz ze bassu potrzebujesz

(nie mam, ale slyszalem i polecam!)

Za 2000zł pchanie sie w 2 way to profanacja... (na porządny 3 drozny malo kasy)

A wzmak..to juz wedle uznania, kolumny takie posluza na lata.

A siedzac w UK i zarabiajac $$$ nie patrz na transport kurierem:P imho wartałoby cos takiego zakupic.

No chyba ze wzmak mosi byc nowy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bowersy bym odpuścił

na Twoim miejscu wziąłbym Dynaudio Audience 42, ewentualnie Paradigm Minimonitor, ale to już nie ta klasa z tego co czytałem...

no i do tego hmm, jeśli paradigm to taki wzmak jak z podpisu do elektroniki idealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do B&W to gdzies czytalem ze to kolumny "jasne" wiec raczej odpadaja.

Jesli chodzi o wielkosc to wlasnie interesuje mnie do 0,5m wiec to nie problem. Widzialem je w sklepie. Z transportem takich kolumn to nie ma problemu, wysylam kurierem do PL.

W skladanie kolumn niestety sie bawil nie bede. Nie mam tutaj ludzi, w PL na slepo tez robil nie bede. Chce cos kupic w sklepie.

Wzmacniacz ma byc nowy, nie chce nic uzywanego. Przynajmniej nie za takie pieniadze.

Z jednej strony bym kupil Wharfedale Diamond 9.3, z tego tez co wyczytalem by sie nawet nadaly. Tylko tutaj jest jedno zajebiste ale! Akurat ten model nie wyszedl na rynek UK :| I jestem teraz troche w czarnej (_o_).

O wmacniaczu myslalem, w zasadzie chcialem go juz dawno temu :P, HK 970. Tylko cena nie taka, ale te wszystkie recencje i opinie uzytkownikow a takze nazywanie go "legend" nie moze byc mylne? Najgorsze jest jednak to ze wzmacniacz jest drozszy od kolumn :/\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko może być mylne, tym bardziej gdy czytałeś opinie ludzi którzy nie mieli za bardzo do czynienia z innymi (lepszymi) wzmakami. Prawda jest taka, że H/K jest przeciętne.

Bowersy zabiją Cię wysokimi :D

Mówię, rozrywkowe "firmowe" kolumny z dobrym, szybkim basem i dynamiką to Paradigm, no i nienajgorzej wyglądają. Jestem pewien, że takie Minimonitor ew. Titan zrobią Ci z (_o_) jesień średniowiecza i będziesz happy :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bowersy zabiją Cię wysokimi icon_biggrin3.gif

Mówię, rozrywkowe "firmowe" kolumny z dobrym, szybkim basem i dynamiką to Paradigm, no i nienajgorzej wyglądają. Jestem pewien, że takie Minimonitor ew. Titan zrobią Ci z (_o_) jesień średniowiecza i będziesz happy icon_wink_smile.gif

tak tez myslalem co do tych B&W. Sprobuje dobrac cos z Paradigmow, moze sie uda :)

a co Marcin powiesz na to? http://www.allegro.pl/item435930638_paradi...salon_lodz.html wlasnie najbardziej mnie interesuje ten rozmiar! ok 0,5m wysokie.

teraz potrzebuje jakis dobry w miare, wzmacniacz, bo mysle ze jednak bym sie zdecydowan na te paradigmy. Musze jeszcze posluchac ale maja one jedna zajebista zalete wzgledem Wharfedale. Sa dostepne w UK :P Jesli nie HK to co?

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ilosci basu to mam troszke inne zdanie na temat głośników. Muzyka elektroniczna to raczej niski troszke ciagnący sie bas a tego paradigmy nie daja. Podstawkowe głośniki z niezłym basem to Eltax liberty 3+ i od siebie tannoy M2. Masz pokój 25 M^2 i wcale on mały nie jest. Odpusc sobie jakis pomysły kolegów na mini monitor paradigma bo bedzie ci grać w nim jak głośnik komputerowy taka prawda. Z tego co podałem to może eltaxy by ci spasowały a tannoy M2 to tak juz maximum dla nich. B&W to faktycznie srednie bija najbardziej ale B&W 603 s3 bez najmniejszego problemu da rade rade nagłośnic twoje pomieszczenie z niezłym basem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzyka elektroniczna to raczej niski troszke ciagnący sie bas a tego paradigmy nie daja.

Paradigmy grają świetnym, sprężystym basem. Trzymają go w ryzach i co najważniejsze bas nie "rozłazi" się po scianach.

Najlepiej jak autor pójdzie do sklepu i sam posłucha. Polecam Titany, mają tą zaletę nad mniejszymi monitorami z tej serii, że tunel basreflexu jest z przodu, więc łatwiej je ustawić w pokoju.

Pamietaj, że do paradigmów najlepiej pasuje wzmak , który ociepla dźwięk. W przeciwnym wypadku krew popłynie z uszu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz polecam Paradigmy, z Titanami nie mialem do czynienia ale widze ze to podobna konstrukcja do Studio 20v3, powinny grac "podobnie" ale to tylko domysly.

Kyle - Obawiam sie, ze ciezko bedzie znalezc dobrze zrealizowane nagrania z muzyki techno, trance, elektro.

Co do wzmacniacza to wedlug opinii wielu uzytkownikow, paradigmy ladnie graja z Xindakiem A06, a 80W przy 8ohm... hmm, moj rotel RA01 ma ok 25W/8ohm i jak napisalem wczesniej Paradigmy wymiataja kurz spod mebli.

Na koniec, polecilbym Ci czlowieka od ktorego kupilem Paradigmy ponad rok temu za polowe ceny czyli 1500zl w stosunku do 3300 (Polpak), jego nick to Blackninja i udziela sie on na wielu forach, latwo go znajdziesz przez google.pl Nie robie tu reklamy, ale mysle ze On moze Ci pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

Ps. Paradigm Monitor 3v3

Test Paradigm Monitor 3v3

Edytowane przez fastpinio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle - Obawiam sie, ze ciezko bedzie znalezc dobrze zrealizowane nagrania z muzyki techno, trance, elektro.

Zdaje Ci sie :) Ja mam prawie wszystko 320kbps lub tez lossless!

Na chwile obecna postawilem na Marantz PM-6002 i Paradigmy Titan v5. Wzmacniacz moge miec taniej niz cena w tym sklepie! Tylko jak zwykle z glosnikami problem. Bede musial poszukac gdzies sklepu z nimi i posluchac. Mam nadzieje ze sie nada i bedzie to gralo przyzwoicie :)

Skozystam tez z porady i pomocy tego goscia co napisales. thx

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi