Skocz do zawartości
K4JT3K

Która Płytę Msi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam możliwość sprzedać swoje części ( AM2 Athlon x2 3800+ Abit KN9) i zamierzam przejść na Intela.

Zdecydowałem się na procesor Intel Core 2 Duo E7200 2.53 GHz BOX i pamięć ram A-Data DDR2 2x1024MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 BOX.

Mam problem z wyborem płyty głównej na którą mam około 300zł. Zastanawiam się pomiędzy:

1. MSI P35 NEO2-FIR, starszy chipset jednak płytka lepiej wyposażona ma np. Firewire, więcej slotów PCI-E.

2. MSI P45 Neo3-FR, nowy chipset, jednak ma 1 slot PCI-E, zaraz pod slotem do karty graficznej na której niestety mam dwuslotowe chłodzenie i nie będę mógł z niego korzystać. Co w przyszłości uniemożliwia mi zakupu np dźwiękówki od Asusa - jednak tutaj nie wiem czy zdecyduję się na x-fi music.

Oczywiście będzie OC proca.

P35 sprawdzony, jednak mam obawy czy będzie mi od razu wykrywał procka - a nie mam możliwości wsadzenia innego i aktualizacji biosu.

Poradźcie coś, dziś lub jutro zamawiam. THX

Ps. Na forum PcLab nie widziałem za dużego zainteresowania dlatego prosze teraz Was o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seamenpl napisał(a):

Tu masz coś do poczytania i podejmiesz decyzję :

testy płyt MSI

Czytałem i chyba rzeczywiście zdecyduję się na nowy chipset martwi mnie tylko ta mała ilość PCI-E 1x, dlatego zastanaiwam się czy nie dopłacić do modelu MSI P45 Neo2-FR, który jest około 50 złotych droższy.

Ma lepsze chłodzenie - DrMOS, złącze zasilające 4 pinowe jest obok portów ps/2. Posiada bardzo estetycznie ułożone porty sata i port p-ata, które są obrócone o 90 stopni. Posiada dwa gniazda PCI-E 16x, które mogą pracować w trybie CrossFire 8x. Więc same zalety, brakuje mi tu tylko firewire.

Jak myślicie ??? Warto czy lepiej zostać przy tańszej MSI P45 Neo3-F.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi