PabloWRz Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Jak w temacie Do jakiej wartosci musze podkrecic mojego Athlona X2 4400+ (2,3GHz) aby nie spowalnial GF'a 9800GT. Nie znam sie na kreceniu. Nigdy tego nie robilem. Ustawilem mnoznik na 11 bo tyle moge najwiecej a czestotliwosc ustawilem na 218MHz co dalo mi 2.4GHz juz prawie 30 min jade na Orthosie i w everescie temperatura 1 rdzenia wskazuje 44 a drugiego 33 na poczatku rosla teraz juz utrzymuje sie na takiem poziomie. Dobrze podkrecam? Nie wiem dokladnie o co chodzi z ta czestotliwoscie FSB wszedzie pisza zeby ja podnosic stopniowo czy to walsnie zrobilem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Ile się da, bo i tak będzie go spowalniał, nawet przy 3 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) niestety nawet 6400plus podkrecony ci spowolni tą kartę...ja to nie rozumiem po co ludzie sie dają nabierać na AMD w obecnej sytuacji to straszna nędza ;) Edytowane 16 Września 2008 przez IbanezRG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) KAŻDY procesor spowolni kartę - wystarczy ustawić rozdziałkę odpowiednio niską rozdziałkę, np. 640x480 ;) Swoją drogą tak jak mówią przedmówcy - AMD na dzień dzisiejszy nie ma proca, który nie spowalniałby w znacznym stopniu grafy... Mimo wszystko, jeśli nie zamierzasz zmieniać, podkręcaj ile się da. Te 3 GHz przy takie karcie to absolutne minimum. Edytowane 16 Września 2008 przez Bombay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 na 4,5Ghz nie powinno spowalniać xD a tak na serio to j.w. jak uda ci sie zrobić jakieś 2,8Ghz to będzie ci ja spowalniać o tam max ~10fps ;] też mi coś ;) a i intelik też by musiał być .. co najmniej dobra sztuka E5200 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) niestety nawet 6400plus podkrecony ci spowolni tą kartę...ja to nie rozumiem po co ludzie sie dają nabierać na AMD w obecnej sytuacji to straszna nędza ;) Człowieku....jeżeli ktoś ma np.takiego amd od dwóch lat,to co nabrał się? » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - """ Mam.nadzieję że nie przyszedłeś na to forum,wyrażać w każdym poście jakie to Amd jest ble... Tak jak mówi @Bombay,każdy procek przyblokuje kartę,-po prostu pogrzebać w ustawieniach. Postaraj się dociągnąć do 2,8 i będzie dobrze,oczywiście czym więcej tym lepiej. Edytowane 17 Września 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 wiec tak jesli wyciagne do 2,55GHz to moge kupic sobie 9800GT? I czy bedzie wszystko chodzic na tyle abym mogl sobie dobrze pograc w nowe gry na wysokich ustawieniach? Bo nie mama kasy na nowy procesor;/ Co mi radzicie? moge wydac max do 450zl. Jest tez opcja zebym sobie kupil 9600GT ale jest slabsza od 9800GT wiec lepiej 9800GT z takim prockiem podkreconym na blisko ponad 2.5GHz czy kupic 9600GT co bedzie wydajniejszym rozwiazaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 wiec tak jesli wyciagne do 2,55GHz to moge kupic sobie 9800GT? I czy bedzie wszystko chodzic na tyle abym mogl sobie dobrze pograc w nowe gry na wysokich ustawieniach? Bo nie mama kasy na nowy procesor;/ Co mi radzicie? moge wydac max do 450zl. Jest tez opcja zebym sobie kupil 9600GT ale jest slabsza od 9800GT wiec lepiej 9800GT z takim prockiem podkreconym na blisko ponad 2.5GHz czy kupic 9600GT co bedzie wydajniejszym rozwiazaniem?radek 4850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 czyli kupic sobie radeona HD4850? Gierki i tak beda mi super smigac? A procesor bedzie go zwalnial na tyle niewiele ze i tak bedzie to dobry zakup? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 czyli kupic sobie radeona HD4850? Gierki i tak beda mi super smigac? A procesor bedzie go zwalnial na tyle niewiele ze i tak bedzie to dobry zakup?Obie karty wymagaja minimum Core duo 3ghz i mozna mowic o komforcie. Ja podalem 4850, bo jest bardziej oplacalna od 9800gt, niestety nadal 2,3ghz X2 bedzie ja ograniczac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Jak chcesz krecic procka to najpierw zmniejsz szybkosc ramu i HT, przeczyść radiator i wentylator prcka ( najlepiej cały komputer) a pozniej krec proca. Masz dodatkowy wentylator z tylu obudowy?? Jeżeli nie to sobie zamontuj bo daje bardzo duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 wiec tak jesli wyciagne do 2,55GHz to moge kupic sobie 9800GT? I czy bedzie wszystko chodzic na tyle abym mogl sobie dobrze pograc w nowe gry na wysokich ustawieniach? Bo nie mama kasy na nowy procesor;/ Co mi radzicie? moge wydac max do 450zl. Jest tez opcja zebym sobie kupil 9600GT ale jest slabsza od 9800GT wiec lepiej 9800GT z takim prockiem podkreconym na blisko ponad 2.5GHz czy kupic 9600GT co bedzie wydajniejszym rozwiazaniem? 2.55Ghz? 220MHz? Daj mu ze 240. Nie wiem jaki to dokładnie CPU ale ze 2.7 powinien robic bez problemu. edit Jak w temacie Do jakiej wartosci musze podkrecic mojego Athlona X2 4400+ (2,3GHz) aby nie spowalnial GF'a 9800GT. Nie znam sie na kreceniu. Nigdy tego nie robilem. Ustawilem mnoznik na 11 bo tyle moge najwiecej a czestotliwosc ustawilem na 218MHz co dalo mi 2.4GHzJezeli ten procesor ma 2.3GHz to ma domyslny mnoznik 11.5 wiec nie wiem co ustawiales na 11... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Jak w temacie Do jakiej wartosci musze podkrecic mojego Athlona X2 4400+ (2,3GHz) aby nie spowalnial GF'a 9800GT. Nie znam sie na kreceniu. Nigdy tego nie robilem. Ustawilem mnoznik na 11 bo tyle moge najwiecej a czestotliwosc ustawilem na 218MHz co dalo mi 2.4GHz juz prawie 30 min jade na Orthosie i w everescie temperatura 1 rdzenia wskazuje 44 a drugiego 33 na poczatku rosla teraz juz utrzymuje sie na takiem poziomie. Dobrze podkrecam? Nie wiem dokladnie o co chodzi z ta czestotliwoscie FSB wszedzie pisza zeby ja podnosic stopniowo czy to walsnie zrobilem? CPU nie spowalnia karty tylko może być za mało wydajny w jakiejś grze... Przy zbyt małej wydajności CPU w wymagającej grze nie będzie komfortowo. Tu jest trochę wyników z różnymi częstotliwościami X2: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=gpu_vs_c...tx&strona=6 Każda gra 3D ma inne właściwości do niektórych wystarczy niepodkręcony X2 4400+ a w innych będzie wyraźna różnica po podkręceniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Fakt mnoznik mam 11.5 domyslnie nie potrzebnie zmienialem na 11 pobawie sie teraz troche i zobacze co z tego wyjdzie Jesli macie jakies uwagi to prosze smialo:) Edytowane 17 Września 2008 przez PabloWRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 ... Jesli macie jakies uwagi to prosze smialo:) Podaj całość konfiguracji zwłaszcza zasilacz bo nie każdy pociągnie GF9800GT nie wspominając już o HD4850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 procek juz wiece X2 4400+ ram OCZ rev. 2 800 Chieftec 450W Płyta Asus m2n4-sli GF 7900GS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 HT masz za duze. Zmniejsz w biosie na 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 ok sprawdzam wlasnie stabilnosc w orthonie majac 2.7GHz:) odnioslem wrazenie ze zmniejszajac ht szybciej mi blad wyskakiwal w orthonie. Dodam ze pamieci z 800 przestawilem na 667 bo wlasnie blad wyskakiwal. Aktualnie maja 385MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Z własnego doświadczenia powiem, że powyżej 3 GHz przyrost mocy jest już mniejszy, więc mając 3 GHz na procu można śmiało brać 8(9)800 GT, ja mam aktualnie 3,15 i tyle jest moim zdaniem wystarczająco. Co powiecie na to? Edytowane 17 Września 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 ... Co powiecie na to? Że z tabelki można by usunąć średnie FPS zostawiając same minimalne. Wtedy lepiej widać rolę CPU w tej grze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 (edytowane) Przy tych ustawieniach w Orthosie wyskoczyl blad po 5 min. Macie jakies rady? Nie ustawilem zbyt niskiego HT? Edytowane 18 Września 2008 przez PabloWRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Podnieś napięcie CPU... i poczytaj jakieś FAQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 To Brisbane G1 - u mnie taki się kręci bez problemu a 3,1GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 (edytowane) jak mam ustawione napiecie cpu w biose na auto to cpu-z wskazuje ze wynosi 1,312V najwiecej w biose moge ustawic 1,325V kiedy tak ustawilem cpu-z nadal wskazuje 1,312V powiedzmy ze zostane przy 2.8GHz Kupie sobie radeona HD4850 a najwyzej za jakis czas kupie lepszego athlona i podkrece go tez troche. Jaki model radka byscie mi polecili? Myslalem o tym Radeon HD4850 Palit 512MB Box XAE/48500+T352 KLIK nie ma tu fotki ale czy wyglada on TAK? i tu pytanie odnosnie jakosci tego chlodzenia? Edytowane 18 Września 2008 przez PabloWRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 jak max dla tej mobo to 1,325V to zapomnij .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 zapomniec o czym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 zapomniec o czym?na takim niskim napięciu sobie nie podkręcisz zanadto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 ok ok nie bede wiecej krecil zostaje przy 2.8Ghz tyklo teraz chce sobie kupic radeona HD4850 a najwyzej za jakis czas kupie lepszego athlona i podkrece go tez troche. Jaki model radka byscie mi polecili? Myslalem o tym Radeon HD4850 Palit 512MB Box XAE/48500+T352 KLIK nie ma tu fotki ale czy wyglada on TAK? i tu pytanie odnosnie jakosci tego chlodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 sęk w tym, że na tej mobo musiałbyś trafić ultra selekta, który idzie na 1,325V do powiedzmy 3,2 :P Więc za jakisz czas zmienisz proca i mobo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 ALe ty dalej nie rozumiesz, nie masz płyty do podkręcania, a jeżeli Orthos wywala błąd po 5 minutach przy 2,8GHz to komputer nie jest w ogule stabilny, u mnie na 3,2Ghz wywala błąd po około 30 minutach, sam test się zgadza, bo procek przy tym taktowaniu nie jest stabilny (BSOD'y podczas grania itp), więc minimum godzinke testu musisz zrobić, aby mieć pewność, że proc stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...