shooter Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Przeglądam ten dział i wszyscy rzucają się na monitory o przekątnej od 19 do xxxxxx cali. Ja mam natomiast inne wymagania. Mianowicie mam do wydania 1000 PLN, ale poszukuję monitora 19 cali 4:3. Nie interesuje mnie rozmiar a jakość. Ma być do codingu, gier, filmów, czyli z szybką matrycą. Są jacyś kandydaci? Tylko proszę nie tylko o suche modele, ale również o uzasadnienie. Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Miałem podobne wymagania - czyli dobra matryca zamiast gigantycznej przekątnej i wnerwiania się, że tu bardziej ekran świeci i czarnego ni ma ;) Kupiłem monitor HP LP1965 za ok. 840zł i... cóż, jestem wniebowzięty. Ustawienia: kolory sRGB, jasność 20%, kontrast 80. Nie zauważam efektu UFO, zwanego także efektem X, czyli matryca (MVA AUO M026 - można ponoć trafić na matrycę PVA) jest podświetlona bardzo ładnie, czerń może nie jest czarno-czarna, ale przy oglądaniu filmów przy strasznie lichej lampce jest na tyle czarna, aby... było czarno ;) Smużenia nie dostrzegam - nie napiszę, że monitor nie smuży, ale grając w gry fpp jest to niedostrzegalne i trzeba się naprawdę bardzo przyglądać. Dla porównania, kumpla NEC 1990Fxp (sporo droższy) smuży bardzo zauważalnie, na tyle, że może to przeszkadzać! Jakieś wady? Owszem. Praca monitora - jak się zrobi kompletnie cicho i wytęży słuch, słychać, że jakaś elektronika tam pracuje - warto o tym napisać, gdyż niektórzy są bardzo wyczuleni na wszelkie bzyczenia. Przy jasności wyższej niż 20% dźwięk ten przeradza się w piszczenie, które już może przeszkadzać. Nic nie słychać, oczywiście, przy 100%, ale wtedy szybko można stracić oczy. 20% to, jak dla mnie, ustawienie idealne, choć w nocy przy lampce potrafi razić. Druga wada: spasowanie plastiku. Na dole ekranu, przy przyciskach OSD, plastik jest lekko wypukły, tworząc przestrzeń na kurz i inne robactwo. Zapewne jest to wada tylko mojego egzemplarza. Trzecia wada, która jest jednak bardzo mało istotna, to menu OSD, które jest... wolne. Czas reakcji czasami przekracza 1 sekundę, co też niektórym bardzo przeszkadza ;) To by było na tyle. Jestem bardzo zadowolony i choć wiadomo, że większy monitor i najlepiej panoramiczny lepiej nadawał by się do filmów, to... ja i tak mam strasznie mały pokój, a stary CRT LG 17" wygląda jak by miał 14" :P edit - popełniłem nawet filmik pokazujący dziada ;) edit 2 - znalazłem filmik pokazujący rzekomo strasznie wysoki input lag w tym monitorze. Nie dość, że na filmiku efekt ten jest bardzo niski, to zdaje się, że na tym forum ktoś pisał o potęgowaniu tego na filmikach na youtube. Według tego testu http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=cs&tl=pl czas input laga jest bardzo niski. Osobiście go nie zauważyłem (a gry fpp to praktycznie jedyny gatunek, w który grywam), a bałem się tego niemiłosiernie. Muszę kiedyś podpiąć starego CRT i przeprowadzić test :) Edytowane 20 Września 2008 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Hehe widzę, że kolega wiatróweczkami się interesuje ;). Czy wybierając ten monitor posiłkowałeś się testami, opiniami, recenzjami? Czy uważasz, że jest to najlepszy monitor na MVA/PVA w tej cenie? Czy smużenie jest zauważalnie większe niż w TNkach i czy obraz jest zauważalnie lepszej jakości niż w TN? Gdzie kupowałeś ten monitorek? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 mała uwaga monitory LCD 19" są 5:4 a nie 4:3 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) Hehe widzę, że kolega wiatróweczkami się interesuje ;). Bardziej brat, ale postrzelać lubię :) Czy wybierając ten monitor posiłkowałeś się testami, opiniami, recenzjami? Czy uważasz, że jest to najlepszy monitor na MVA/PVA w tej cenie? Czy smużenie jest zauważalnie większe niż w TNkach i czy obraz jest zauważalnie lepszej jakości niż w TN? Gdzie kupowałeś ten monitorek? Naczytałem się masę postów na forum 3102761[/snapback] mała uwaga monitory LCD 19" są 5:4 a nie 4:3 ;) Oj tam, kilkadziesiąt pikseli w pionie w tą czy w tamtą, to żadna różnica :P Edytowane 21 Września 2008 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...