Skocz do zawartości
shooter

Przekątna? Tylko Jakość!

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam ten dział i wszyscy rzucają się na monitory o przekątnej od 19 do xxxxxx cali. Ja mam natomiast inne wymagania. Mianowicie mam do wydania 1000 PLN, ale poszukuję monitora 19 cali 4:3. Nie interesuje mnie rozmiar a jakość. Ma być do codingu, gier, filmów, czyli z szybką matrycą. Są jacyś kandydaci? Tylko proszę nie tylko o suche modele, ale również o uzasadnienie.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobne wymagania - czyli dobra matryca zamiast gigantycznej przekątnej i wnerwiania się, że tu bardziej ekran świeci i czarnego ni ma ;)

Kupiłem monitor HP LP1965 za ok. 840zł i... cóż, jestem wniebowzięty. Ustawienia: kolory sRGB, jasność 20%, kontrast 80. Nie zauważam efektu UFO, zwanego także efektem X, czyli matryca (MVA AUO M026 - można ponoć trafić na matrycę PVA) jest podświetlona bardzo ładnie, czerń może nie jest czarno-czarna, ale przy oglądaniu filmów przy strasznie lichej lampce jest na tyle czarna, aby... było czarno ;)

Smużenia nie dostrzegam - nie napiszę, że monitor nie smuży, ale grając w gry fpp jest to niedostrzegalne i trzeba się naprawdę bardzo przyglądać. Dla porównania, kumpla NEC 1990Fxp (sporo droższy) smuży bardzo zauważalnie, na tyle, że może to przeszkadzać!

Jakieś wady? Owszem. Praca monitora - jak się zrobi kompletnie cicho i wytęży słuch, słychać, że jakaś elektronika tam pracuje - warto o tym napisać, gdyż niektórzy są bardzo wyczuleni na wszelkie bzyczenia. Przy jasności wyższej niż 20% dźwięk ten przeradza się w piszczenie, które już może przeszkadzać. Nic nie słychać, oczywiście, przy 100%, ale wtedy szybko można stracić oczy. 20% to, jak dla mnie, ustawienie idealne, choć w nocy przy lampce potrafi razić.

Druga wada: spasowanie plastiku. Na dole ekranu, przy przyciskach OSD, plastik jest lekko wypukły, tworząc przestrzeń na kurz i inne robactwo. Zapewne jest to wada tylko mojego egzemplarza.

Trzecia wada, która jest jednak bardzo mało istotna, to menu OSD, które jest... wolne. Czas reakcji czasami przekracza 1 sekundę, co też niektórym bardzo przeszkadza ;)

To by było na tyle. Jestem bardzo zadowolony i choć wiadomo, że większy monitor i najlepiej panoramiczny lepiej nadawał by się do filmów, to... ja i tak mam strasznie mały pokój, a stary CRT LG 17" wygląda jak by miał 14" :P

edit - popełniłem nawet filmik pokazujący dziada ;)

edit 2 - znalazłem filmik pokazujący rzekomo strasznie wysoki input lag w tym monitorze. Nie dość, że na filmiku efekt ten jest bardzo niski, to zdaje się, że na tym forum ktoś pisał o potęgowaniu tego na filmikach na youtube. Według tego testu http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=cs&tl=pl czas input laga jest bardzo niski. Osobiście go nie zauważyłem (a gry fpp to praktycznie jedyny gatunek, w który grywam), a bałem się tego niemiłosiernie. Muszę kiedyś podpiąć starego CRT i przeprowadzić test :)

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe widzę, że kolega wiatróweczkami się interesuje ;).

Czy wybierając ten monitor posiłkowałeś się testami, opiniami, recenzjami? Czy uważasz, że jest to najlepszy monitor na MVA/PVA w tej cenie? Czy smużenie jest zauważalnie większe niż w TNkach i czy obraz jest zauważalnie lepszej jakości niż w TN? Gdzie kupowałeś ten monitorek? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe widzę, że kolega wiatróweczkami się interesuje ;).

Bardziej brat, ale postrzelać lubię :)

Czy wybierając ten monitor posiłkowałeś się testami, opiniami, recenzjami? Czy uważasz, że jest to najlepszy monitor na MVA/PVA w tej cenie? Czy smużenie jest zauważalnie większe niż w TNkach i czy obraz jest zauważalnie lepszej jakości niż w TN? Gdzie kupowałeś ten monitorek?

Naczytałem się masę postów na forum 3102761[/snapback]

mała uwaga monitory LCD 19" są 5:4 a nie 4:3 ;)

Oj tam, kilkadziesiąt pikseli w pionie w tą czy w tamtą, to żadna różnica :P

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi