Skocz do zawartości
Raus

Potężny Problem Z Dyskiem

Rekomendowane odpowiedzi

Namieszałem... i to zdrowo :sad:

Zacznijmy od tego co zrobiłem:

A więc mam dysk Caviar 120GB, podzielony był on tak

C - 15GB

D - 73Gb

E - 23GB

Właśnie chciałem zrobić sobie format. Włożyłem CD z windowsem i kiedy doszedł do momentu wyboru partycji na którą chce zainstalować system wpadłem na "super pomysł" żeby powiększyć sobie C kosztem usuniecia E.

No więc najchałem na E i wcisnełem usuń partycję - partycje została usunieta. To samo zrobiłem z C. No i zaczeły się schody

Kiedy najechałem na "obszar nie podzielony" i chciałem zrobić nową partycję to po pierwsze nie mogłem wybrasz całej ilości tylko maks tyle co było wcześniej a po drugie kiedy stworzyłem partycje to system nie chciał się na niej zainstalować.

Przypominam że D nie ruszałęm ponieważ mam tam ważne dane.

Pomyślałem sobie że podłącze dysk pod drugi kokmputer i zrobie właściwe parytcje jakimś programem np. Partition Magic.

Jakie było moje zdziwieni kiedy podłączyłem dysk i zobaczyłem coś takiego - screen z programu Active Partition Recovery:

Dołączona grafika

Każdy inny program typu testdisk czy partition magic widzi ten dysk jako 2.53GB i nie mam pojęcia co z tym zrobić

RATUNKU!!

W programie Active Partition Recovery próbowałem komad typu FixMBR, FixBoot itd ale nic nie dało.

W dodatku po tych zabiegach dysk już nie jest widoczny w eksplorerze - wcześniej był jako te 2,53GB.

Zanim zaczełem co kolwiek robić to jeszcze podłączyłem dysk i chciałem jeszcze raz puścić instalke windows ale komp z tym dyskiem ustawionym jako master wogóle nie startuje - zawiesza się jeszcze przed momentem wejścia do biosu.

Czy da się coś z tym zrobić?

Czy da sie uratować dane z D? Bo powinny być nie tknięte teoretycznie.

Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom mhdd, wybierz dysk wd i sprawdź jaka jest pojemność po wpisaniu komendy eid. Dysk ustaw jako master. Jeżeli nie dasz rady uruchomić mhdd to uruchom komputer ale do dysku podłącz samo zasilanie. Dopiero tuż przed samym uruchomieniem mhdd podłącz taśmę sygnałową,

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi