oicw Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Cześć. Wygląda to tak:zarówno dysk twardy jak i napęd optyczny są na SATA.W biosie jest ustawione: SATA1-dysk twardy SATA2-napęd optyczny Chciałem usunac vistę i zbootować system z XP (w tym celu jako first boot device ustawiłem CDROM) Ledwo zastartował XP z płytki,(po pojawieniu się komunikatu "naciśnij dowolny klawisz aby uruchomić z cdromu") wywaliło bluescreena. Nie można w ogóle kontynuować ,nie można wejśc do konsoli odzyskiwania itd.jestem w kropce.Podejrzewam,że to moze być coś ze sterownikami sata... Vista natomiast w ogóle nie chce się bootować z płyty,zero reakcji,uruchamia się normalnie.Nie wiem co robić.Co gorsze,kiedy chcę się zalogować do visty,prosi o klucz,ten z naklejki na obudowie nie działa,a na linię telefoniczną microsoftu nie można się dodzwonić.Juz mi ręce opadają. Prosze,doradźcie coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romisio Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 A sprawdź czy komputer wystartuje z płyty (XP) jak odepniesz dysk od kontrolera. Może coś się stało z dyskiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oicw Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Nawet nie mogę tego zrobić,gdyż ten chłam ma plomby.Ja nie wiem jak można kupić komputer w media marktcie.. :mur: (konfiguracja sprzętowa w tym czymś to horror) A dysk nie wiem ..hm,mam hiren's boot,ale nie wiem jakim programem go sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romisio Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Poniżej lista narzędzi z hiren'a: Seagate Seatools Desktop Edition 3.02 Western Digital Data Lifeguard Tools Western Digital Diagnostics (DLGDIAG) 5.04f Maxtor PowerMax 4.23 Maxtor amset utility 4.0 Maxtor(or any Hdd) Low Level Formatter 1.1 Fujitsu HDD Diagnostic Tool 7.00 Fujitsu IDE Low Level Format 1.0 Samsung HDD Utility(HUTIL) 2.10 Samsung Disk Diagnose (SHDIAG) 1.28 IBM/Hitachi Drive Fitness Test 4.11 IBM/Hitachi Feature Tool 2.08 Gateway GwScan 5.12 ExcelStor's ESTest 4.20 MHDD 4.6 WDClear 1.30 Toshiba Hard Disk Diagnostic 2.00b SeaTools for Dos 1.09 Używałem Samsung HDD Utility i Seagate Seatools - dobrze się sprawdzają i pokazują błędy. Nawet jak masz dysk innego producenta to pokażą, że coś jest nie tak. Najwyżej nie naprawią. PS. Gdzieś czytałem, że po zerwaniu plomby nie traci się gwarancji ale wymaga to potwierdzenia. Edytowane 17 Września 2008 przez romisio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...