Skocz do zawartości
oicw

Problem Z Vistą-chcę Ją Usunąć,lecz Nie Mogę

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Wygląda to tak:zarówno dysk twardy jak i napęd optyczny są na SATA.W biosie jest ustawione:

SATA1-dysk twardy

SATA2-napęd optyczny

Chciałem usunac vistę i zbootować system z XP (w tym celu jako first boot device ustawiłem CDROM)

Ledwo zastartował XP z płytki,(po pojawieniu się komunikatu "naciśnij dowolny klawisz aby uruchomić z cdromu") wywaliło bluescreena.

Nie można w ogóle kontynuować ,nie można wejśc do konsoli odzyskiwania itd.jestem w kropce.Podejrzewam,że to moze być coś ze sterownikami sata...

Vista natomiast w ogóle nie chce się bootować z płyty,zero reakcji,uruchamia się normalnie.Nie wiem co robić.Co gorsze,kiedy chcę się zalogować do visty,prosi o klucz,ten z naklejki na obudowie nie działa,a na linię telefoniczną microsoftu nie można się dodzwonić.Juz mi ręce opadają.

Prosze,doradźcie coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie mogę tego zrobić,gdyż ten chłam ma plomby.Ja nie wiem jak można kupić komputer w media marktcie.. :mur: (konfiguracja sprzętowa w tym czymś to horror)

A dysk nie wiem ..hm,mam hiren's boot,ale nie wiem jakim programem go sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej lista narzędzi z hiren'a:

Seagate Seatools Desktop Edition 3.02

Western Digital Data Lifeguard Tools

Western Digital Diagnostics (DLGDIAG) 5.04f

Maxtor PowerMax 4.23

Maxtor amset utility 4.0

Maxtor(or any Hdd) Low Level Formatter 1.1

Fujitsu HDD Diagnostic Tool 7.00

Fujitsu IDE Low Level Format 1.0

Samsung HDD Utility(HUTIL) 2.10

Samsung Disk Diagnose (SHDIAG) 1.28

IBM/Hitachi Drive Fitness Test 4.11

IBM/Hitachi Feature Tool 2.08

Gateway GwScan 5.12

ExcelStor's ESTest 4.20

MHDD 4.6

WDClear 1.30

Toshiba Hard Disk Diagnostic 2.00b

SeaTools for Dos 1.09

Używałem Samsung HDD Utility i Seagate Seatools - dobrze się sprawdzają i pokazują błędy.

Nawet jak masz dysk innego producenta to pokażą, że coś jest nie tak. Najwyżej nie naprawią.

PS. Gdzieś czytałem, że po zerwaniu plomby nie traci się gwarancji ale wymaga to potwierdzenia.

Edytowane przez romisio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi