Skocz do zawartości
Michrz

[recenzja] Dell Inspiron 1318

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku z wizytą w USA nadarzyła się okazja do wymiany sprzętu. Po długich bojach i szukaniu laptopa który odpowiadałby następującym wymogom : mały (13"-14"), koniecznie czarny wewnątrz (poprzedni hp był biało-srebrny i brudził się zauważalnie), oczywiście dwurdzeniowy i najlepiej z dobrą grafiką i rozdzielczością. Co do dobrej grafiki to skończyło się na zintegrowanym X3100 :) Resztę wymagań spełnił niepozorny Dell Inspiron 1318. Co ciekawe kupiłem go w WalMarcie (taki odpowiednik Biedronki, tylko większy).

Ale do rzeczy, laptop jest w następujęcej konfiguracji :

• procesor : Pentium Dual Core T2390
  • pamięc : 4 GB (jak kupowałem było 2)
  • HDD : 160 GB
  • grafika : X3100
  • napęd : nagrywarka DVD
  • ekran 13'3, rozdzielczość 1280x800
  • webcam 2 MP
  • system : Windows Home Vista Premium

Pudełko w którym był laptop było małe, dość spartańskie. W pudełku standardowo laptop, zasilacz, zestaw płytek z oprogramowaniem instrukcje i takie tam. Standard jednym słowem.

Wygląd i budowa :

Pierwsze wrażenie po wyciągnięciu laptopa było bardzo pozytywne - laptop wewnątrz czarny, obudowa matrycy błyszcząca w ciemnogranatowym kolorze. Póki co rys nie ma, ale przyszłość zweryfikuje jak to będzie potem. Estetycznie muszę powiedzieć, że laptop bardzo mi się podoba i jakość wykonania jest bardzo dobra. Obudowa jest sztywna i nie ugina się w żadnym punkcie (także nad nagrywarką DVD).

Klawiatura jest po prostu najlepszą jaką widziałem w laptopach. Jak na tak mały sprzęt jest naprawdę spora (taka jak w standardowych 14") i rozpięta jest na całej szerokości laptopa. Ma doskonały skok, chodzi miękko i z przyjemnym zaklikiem. W żadnym miejscu się nie ugina, jest po prostu idealna.

Touchpad jest trochę za mały. Nie można mu odmówić precyzji, ma dość miłą w dotyku powierzchnie, ale naprawdę przydałoby się więcej przestrzeni. Klawisze do Touchpada są plastikowe, chodzą bezgłośnie i bardzo miękko - tu nie mam nic do zarzucenia. [/indent]

Rewelacyjny jest napęd - bez wysuwanej tacki, tylko na wsuwane płyty. Samo wkładanie i wysuwanie płyt jest dość głośne, sam napęd przy pracy jest już cichy. Mi się ta nagrywarka podoba - zajmuje mało miejsca i zawsze to mniej elementów wystających podatnych na złamanie :) Mankamentem jest niemożność użycia mniejszych gabarytowo płyt na których czasami dostarczane są sterowniki.

Wbudowane głośniczki są wyjątkowo mierne. Jasne, że laptopowe głośniczki rzadko kiedy są dobre, ale tymi naprawdę się rozczarowałem. Dźwięk ze słuchawek za to jest bardzo ładny, lepszy niż w moim poprzednim laptopie.

Ekran jest w porządku. Jak na mój gust mógłby mieć lepsze kąty widzenia w pionie. Jasność jest ok, obraz czytelny, matryca błyszcząca. Jednym słowem to co zwykle. Webcam wbudowany w ekran jest bardzo przyzwoity. Rozdzielczość dobra i bardzo ładnie działa nawet przy nie najlepszym oświetleniu.

Pod ekranem jest kilka klawiszy dotykowych do regulowania głosności i kontroli multimediów. Co ciekawe czasami któryś z klawiszy po podniesieniu klapy laptopa rejestruje się jako 'wciśnięty', wygląda to na drobny błąd.

Wydajność

Laptopa używam głównie do pracy w internecie, programowania i edycji tekstów. Od czasu do czasu odpalam jakąś starszą grę 2d. Korzystam też czasami z 2 systemów na raz przez VirtualBoxa. Przy żadnym z tych zadań komputer nie dostaje czkawki, ale czuję, że rozszerzenie RAMu do 4 GB to była słuszna decyzja. Sama Vista lubi 'na wszelki wypadek' zarezerwować 1.6 GB. Pewno nie jest aż tak zachłanna przy mniejszych ilościach pamięci, ale jak może, to lubi zaszaleć. W każdym razie wydajnościowo jest dobrze, nie mam na co narzekać. Szkoda mi trochę, że nie ma lepszej grafiki, ale przynajmniej się nie grzeje.

Podsumowanie

Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Sam laptop (z 2 GB RAM) kosztował mnie jakieś 1500 zł. Jakość wykonania stoi na bardzo dobrym poziomie, a sprzęt jest odpowiednio wydajny jak na moje potrzeby. Polecam z czystym sumieniem

post-14451-1221675139_thumb.jpg post-14451-1221675084_thumb.jpg post-14451-1221675128_thumb.jpg post-14451-1221675133_thumb.jpg post-14451-1221675078_thumb.jpg post-14451-1221675146_thumb.jpg

//edit : dodałem fotki i lekko uzupełniłem recenzję

Edytowane przez Michrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie na szczęście nie. Troche się tego obawiałem, ale laptop jest chłodny mimo chodzenia 24/7. Można swobodnie trzymać na kolanach bez podstawki. Poprzedni laptop (hp compaq presario v2000 z procesorem Sempron 2800) grzał się nieporównanie bardziej. Na zdjęciu z otwartym laptopem widać po prawej stronie kawałek podstawki którą specjalnie pod niego zrobiłem :)

Edytowane przez Michrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Również mam możliwość zakupienia wyżej opisanego laptopa, w cenie 2400 zł z następującymi parametrami:

Specyfikacja

Typ procesora

Intel Dual Core T3200 2.0Mhz

Pamięć

3072 MB DDR2 667MHz

Max. 4096MB

Grafika

Intel Chipset 965PM, Intel Graphics Media Accelerator X3100

Matryca

13.3" WXGA 1280x800

Dysk twardy

320 GB 5400 SATA

Napęd optyczny

8 x DVD+/-RW szczelinowa

Komunikacja

Dell Wireless 1395 802.11g

Karta sieciowa 10/100 Ethernet LAN (RJ-45)

Bluetooth

Multimedia

Gniazda słuchawek i mikrofonu

High Definition Audio 2.0, 2 głośniki stereo

HDMI

Kamera 2.0 mpx

Urządzenie wskazujące

TouchPad

Pełnowymiarowa klawiatura

Porty

1 x VGA

1 x RJ-45

2 x USB 2.0

1 x Mikrofon

1 x Słuchawki

1 x FireWire (1394)

1 x ExpressCard 54

1 x Czytnik kart 8 w 1 (SD,SDIO,MMC)

Zasilanie

Zasilacz PA-12 65W

Bateria Litowo- Jonowa 6-cell 65WHr

System operacyjny

Windows Vista Premium English

Wymiary

31.8 x 25.8 x 2.38-23.8 cm

Waga

2.22 kg

Gwarancja

12 miesiecy door-to-door Dell Polska do 12.2009

Mam kilka pytań:

1. Czy za taką cenę opłaca się kupić sprzęt w tej cenie.

2. Co z gwarancją? 12 miesięcy to trochę mało biorąc pod uwagę, że samam rękojmia od sprzedawcy trwa 2 lata.

3. Czy procesor Dual Core jest procesorem dwurdzeniowym? Nie znam się na tym, a zależy mi na dwurdzeniówce.

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

To może zacznę od końca :

3. Pentium Dual Core jest oczywiście procesorem dwurdzeniowym. W porównaniu do pełnych C2D ma mniej pamięci cache i wyłączoną wirtualizację. T3200 jest o tyle fajny, że jest już produkowany w procesie 45 nm.

2. 12 miesięcy... no ja też mam tyle, jeśli chcesz to pewno masz opcję przedłużenia płatnego. Niestety tylko część producentów laptopów ma dłuższy okres gwarancyjny.

1. Czy się opłaca - sprecyzuj jakiego sprzętu szukasz. Jeśli zależy Ci na małym, dobrze wykonanym laptopie, to znajdziesz niewiele tańszych modeli. Uważam, że to jest niezła cena, zwłaszcza jak na polskie warunki.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi