Skocz do zawartości
Nessay

Technologia z godziny na godzine....

Rekomendowane odpowiedzi

Zauwarzyliście może co sie dzieje na rynku???

Co kilkanaście dni mamy coś nowego...

np:

Niedawno nagrywarki 16x/10x/40x to była rewolucja te całe BurnProof itp.

Teraz (w ciągu ostatnich 5 miesięcy) prędkość zapisu osiąga 48x.

Następnie Procesory Przez ten rok praktycznie z 1 ghz doszło do 4 ghz (przez podkręcenie)

Ludzie przesiadają się na WC...

Pamięci rozwijają się w zaskakującym tempie ddr333 było rewolucja przez jakies 2 mieisące teraz znow wchodzi ddr400.

Dyski sięgaja 120 gb, obudowy są niczym statki kosmiczne....

Dopiero co wyszedł Win Xp już na początku 2003 ma wyjść Xp SE...

SZOK

Kupisz dziś sprzet a jutro już będzie stary....

Co o tym sądzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heeh dokładnie tak jest!

Kiedyś Geforce3 był the best teraz jest jaki jest....

niedługo wyjdzie jakis nowy G4/G5 i G4 już stanieje do 800 zł tak jak stało się z G3, jak bym teraz kupił G4 to bym za pare dni pluł sobie w brode :)

Jedna uwaga, ze nie trzeba pędzić za technologią (można się przyglondać)

Chyba, że ktos ma full kasy to niech sobie goni :P

Kupisz nowego Athlona 0,13 a za miesiąc wyjdzie Hummer hehe

i znow nie bedziesz spał po nocach i bedziesz myślał jak zebrać kase na nowy procesor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dobry przykład tego: qpiłem pamiątki DDR266 za 200zł, wtedy wszystko prawie chodziło po 300 (szczęście), a 2-3 tygodnie później nie mogłem sprzedać za 150, jak zmieniałem na DDR333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawde, to robią nas w konia.

Czy nie lepiej było by gdyby nowe czesci typu procek grafa itp

pasowały na stare plyty gł. Chodzi mi tu głównie o to ze

cała ta branza złodziei robi wszystko by wydusic ze zwyklego wyjadacza razowego chleba ostatmi grosz !!! :(

O ile lepiej było by gdyby było mniej na runku standartów . Za to

mogli by ustanowic jeden który starczył by nie na :lol: 6 miechów :lol:

lecz na 6 lat ,chodzi mi o to ze czesci nowe mogły by pasowac na starszych

W ten spośob ktoś powie jest duzo firm na rynk i wszysto idzie do przodu

A jak By miał ktoś kupić kompa co 6 lat duzo firm by padło no dobra

a co mnie obchodzi czy tą karte sprzedaje 20 firm czy 5 mam to gdzieś

Niby robią dużo ale na krótką mete . To jest troche tak ze robią z nas

idiot bo my im na to pozwalamy ,ale czy mamy jakies wyjscie...........

Life is Brutal and Ful off zasadzkas .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ehhh a mojego liteona 32x12 2 tygodnie temu kupiłem za 340zł teraz tyle ksoztuje 40x12

A ja kupilem swojego Ricoha 6/4/32 za 670 zl i to byla nienajgorsza cena w pazdzierniku 2000... za tyle teraz kupie jakas kosmiczna nagryware :) Szlag czlowieka trafia ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co zrobic takie sa czasy dlatego cieszmy sie z tego co mamy :lol:

ale prawda jest taka ze kazdy podkreca swojego kompa aby miec wiecej FPS-ów w grach jezeli jest ktos maniakiem gier to zapraszam na Playstation 2 i wtedy nie bedzie nazekał..........a jezeli ktos uzywa kompa do internetu i i nnych badziew mp3 itp.to wystarczy to co ma......czy tak nie jest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec , .........

Z pewnością Maniakiem Gier to ja nie jestem .

1 kompa kupiono mi jakieś 8 lat temu i był to 386sx16

wiec swoje lat maniactwa mam za sobą , mimo to

nie zmienia to faktu ze robią nas w konia jak tylko sie da :cry:

etc.

wiec jesli komus po roku robi sie zal wydanych pieniedzy , zapraszam na

piwko Warka Strong 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Zauwarzyliście może co sie dzieje na rynku???

Co kilkanaście dni mamy coś nowego...

np:

Niedawno nagrywarki 16x/10x/40x to była rewolucja te całe BurnProof itp.

Teraz (w ciągu ostatnich 5 miesięcy) prędkość zapisu osiąga 48x.

Następnie Procesory Przez ten rok praktycznie z 1 ghz doszło do 4 ghz (przez podkręcenie)

Ludzie przesiadają się na WC...

Pamięci rozwijają się w zaskakującym tempie ddr333 było rewolucja przez jakies 2 mieisące teraz znow wchodzi ddr400.

Dyski sięgaja 120 gb, obudowy są niczym statki kosmiczne....

Dopiero co wyszedł Win Xp już na początku 2003 ma wyjść Xp SE...

SZOK

Kupisz dziś sprzet a jutro już będzie stary....

Co o tym sądzicie??

To przecież jedan z podstawowych zasad ekonomi. Bo jak nakręcić rynek by ludzie zbytnio się nie pokapowali. Oczywiście skrócenie cyklu życia produktu(niekoniecznie rzeczywiste).I już po kłopocie. Ludziska wierzą że to co mają już do niczego się nie nadaje i kupują nowe. Nie można też zapomnieć o korzyściach zachodzących przy dużej produkcji. No bo jeśli wielu uwierzy że sprzęta mają do [gluteus maximus], to kupi nowy.Normalnie kupiło by nowy o wiele mniej. A więc przy większej produkcji część kosztów(mowa tu głównie o kosztach stałych)ulega rozłożeniu na więcej produktów(np. koszty zatrudnienia pracowników)przez co stają się one tańsze. Część innych kosztów też ulega rozłożeniu.Mowa tu o koszcie reklamy ( w zasadzie powinno sięgo przyjąć jako koszt stały, choćmożna siętu trochę posprzeczać).

Wniosek jest prosty pozorne szybsze zużycie produktów=większa produkcja (niższe koszty jednostkowe)=większe zyski zdzierców

i oczywiście to nie równa się dobru klientów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę iż tutaj jest bardzo ważna kwestia software'u który przecież jest pisany specialnie pod nasze kochane komputerki...Niestet od czasu wejścia na rynek procesorów piątej generacji software wcale nie jest optymalizowany i chodzi jak chodzi. Biedni ludzie myślą sobie iż ich sprzęt już nie pociąga i niestety zmuszani są do kupowania coraz to nowych i wymyślniejszych rzeczy, a producenci sprzętu zacierają tylko ręce...

Przypomnijmy sobie czasy 386 i 486....żywot tych procesorów na rynku był znacznie dłuższy niż obecnie całej serii procesorów powiedzmy od Celeka266-533!! No i jakikolwiek program napisany w tamtych czasach chulał na takiej 486 jak trzeba (wiem że nie zachwycał kanciastą grafiką)! Wtedy nikt nie myślał iż muszę zmienić komputer bo coś mi się a jeśli już to robił to po znacznie dłuższym okresie czasu użytkowania niż ma to miejsce teraz...Przykre ale prawdziwe więc przesiądzmy się wszyscy na 486DX i będziemy bardziej szczęśliwi... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A ja myślę iż tutaj jest bardzo ważna kwestia software'u który przecież jest pisany specialnie pod nasze kochane komputerki...Niestet od czasu wejścia na rynek procesorów piątej generacji software wcale nie jest optymalizowany i chodzi jak chodzi. Biedni ludzie myślą sobie iż ich sprzęt już nie pociąga i niestety zmuszani są do kupowania coraz to nowych i wymyślniejszych rzeczy, a producenci sprzętu zacierają tylko ręce...

Przypomnijmy sobie czasy 386 i 486....żywot tych procesorów na rynku był znacznie dłuższy niż obecnie całej serii procesorów powiedzmy od Celeka266-533!! No i jakikolwiek program napisany w tamtych czasach chulał na takiej 486 jak trzeba (wiem że nie zachwycał kanciastą grafiką)! Wtedy nikt nie myślał iż muszę zmienić komputer bo coś mi się a jeśli już to robił to po znacznie dłuższym okresie czasu użytkowania niż ma to miejsce teraz...Przykre ale prawdziwe więc przesiądzmy się wszyscy na 486DX i będziemy bardziej szczęśliwi... :wink:

Odnośnie softwaru to oczywiście też masz rację. Lecz zauważ że to tacy sami albo i jeszcze więksi zdziercy :evil: . No bo po jakiego chu.. nam tyle Wind. No oczywiście zwykłe napędzanie koniunktury poprzez skrócenie cyklu zużycia produktu (patrz moja wypowiedź wyżej).

NIe twierdzę naturalnie że w nowych Windach nie ma rzeczy potrzebnych, lecz niestety nie jest zbyt wiele ich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to z pamiątkami to jest bardzo dziwnie, bo potrafią być tanie, bardzo tanie i za miesiąc tak podskoczyć, że hej. Pamiętacie dawno temu za czasów celerona 300 jak 64Mb kosztowało /tutaj strzelam/ 200 zł i podskoczyło to 800zł!?! Teraz niedawno też pamięci trochę się "dziwnie" zachowywały :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnieliscie o o/c? przeciez jak kupujesz proca np. tb 1.33 (jak ja, dosc dawno, kosztowal mnie ponad 600zl) to mozna go np. na 1.73ghz podkrecic (no niech ktos mi powie ile kosztuje xp 2100+) i to podciaga go prawie do dzisiejszych standartow highend : ) Napewno nie jest to maszyna anemiczna : )))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystcy macie racje !!!!Tak zawsze bylo i bedzie że obojetnie co kupisz to i tak za 2 miechy bedzi to tansze a nowe rzeczy beda lepsze .Nie mozna sie tym za mocno podniecac !!!!! :D :D Nie lepiej wychaczyc jakas dziewuszke zamiast siedziec przy kompie i klac że wiecznie nie mamy kasy na nowosci 8O 8O :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Wszystcy macie racje !!!!Tak zawsze bylo i bedzie że obojetnie co kupisz to i tak za 2 miechy bedzi to tansze a nowe rzeczy beda lepsze .Nie mozna sie tym za mocno podniecac !!!!! :D  :D Nie lepiej wychaczyc jakas dziewuszke zamiast siedziec przy kompie i klac że  wiecznie nie mamy kasy na nowosci 8O  8O  :D

W pełni sie z tobą zgadzam, .......... , A do tego zimne piwko :D :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Wszystcy macie racje !!!!Tak zawsze bylo i bedzie że obojetnie co kupisz to i tak za 2 miechy bedzi to tansze a nowe rzeczy beda lepsze .Nie mozna sie tym za mocno podniecac !!!!! :D  :D Nie lepiej wychaczyc jakas dziewuszke zamiast siedziec przy kompie i klac że  wiecznie nie mamy kasy na nowosci 8O  8O  :D

no właśnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...