nukens Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Mam pewien pomysł ale nie wiem czy on wypali więc pytam się was bo z tego co widzę to sporo osób na tym forum może mi pomóc, więc tak Powiedzmy że mam metalowe pudełko o wymiarach 17x15x13(D.S.W) przez które biegną dwie rurki miedziane z gorącą cieczą a jako wypełnienie przestrzeni w pudełku służy suchy lód (granulat 5mm) i tu moje pytanie czy suchy lud nie wysublimuje od tej gorącej rurki czy może na odwrót będzie chłodził rurkę i ciecz w niej ???? A co do pudelka to z czego można by wykonać takie pudełko czy np użyć np blachy mosiężnej (bo ma gorszą przewodność cieplną) o grubości np 0.6mm i do tego jakieś 0,5cm pianki izolacyjnej ???? A czy jako ciecz można użyć np jakiegoś 40% spirytusu żeby nie zamarzł w rurce :wink: Ale obawiał bym sie o zbiornik wyrównawczy bo jak by tak iskra poszła to buuum i po kompie :cry: A jeśli nie suchy lód to co ciekły azot czy freon czy może jakaś inna substancja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Co to miałoby być w ogóle? Jeśli chłodziarka to wody, to szukaj jej pod nazwą chiller, bo nic innego mi na myśl nie przychodzi. Suchy lód będzie i chłodził i sublimował, ale cały ten pomysł jest skopany od początku do końca. Widzę, że w ogóle nie masz pojęcia o jakimkolwiek chłodzeniu zimniejszym niż WC, proponuję się dokształcić (a masz tylko 5 stron tematów w tym dziale, a tematy zwykle nie są zbyt długie i nawet zdjęcia są B-) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 nukens raczej ma na myśli topienie [o ile to tak można nazwać] wymiennika w di tak jak flaszkę w kostkach lodu o ile dobrze zrozumiałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 (edytowane) Czyli z tego co zrozumiałem nie opłaca się inwestować w suchy lód (o ile dobrze zrozumiałem) więc może inną substancję na ciekły dwutlenek węgla A może ciekły tlen tylko nie mogę znaleźć żadnych info o porwaniu itd. Edytowane 18 Września 2008 przez nukens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Pytanie jest proste : NA co Ci to? Chcesz benczowac kupujesz rurkę + ln2 lub di albo FC jeśli chcesz mieć lepsze temp od ac kupujesz wc , chcesz mieć lepsze temp niż wc a wyższe od di kupujesz chillera ...ehh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...