Skocz do zawartości
nukens

Kilka Pytani ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien pomysł ale nie wiem czy on wypali więc pytam się was bo z tego co widzę to sporo osób na tym forum może mi pomóc, więc tak

Powiedzmy że mam metalowe pudełko o wymiarach 17x15x13(D.S.W) przez które biegną dwie rurki miedziane z gorącą cieczą a jako wypełnienie przestrzeni w pudełku służy suchy lód (granulat 5mm) i tu moje pytanie czy suchy lud nie wysublimuje od tej gorącej rurki czy może na odwrót będzie chłodził rurkę i ciecz w niej ????

A co do pudelka to z czego można by wykonać takie pudełko czy np użyć np blachy mosiężnej (bo ma gorszą przewodność cieplną) o grubości np 0.6mm i do tego jakieś 0,5cm pianki izolacyjnej ????

A czy jako ciecz można użyć np jakiegoś 40% spirytusu żeby nie zamarzł w rurce :wink: Ale obawiał bym sie o zbiornik wyrównawczy bo jak by tak iskra poszła to buuum i po kompie :cry:

A jeśli nie suchy lód to co ciekły azot czy freon czy może jakaś inna substancja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to miałoby być w ogóle? Jeśli chłodziarka to wody, to szukaj jej pod nazwą chiller, bo nic innego mi na myśl nie przychodzi. Suchy lód będzie i chłodził i sublimował, ale cały ten pomysł jest skopany od początku do końca. Widzę, że w ogóle nie masz pojęcia o jakimkolwiek chłodzeniu zimniejszym niż WC, proponuję się dokształcić (a masz tylko 5 stron tematów w tym dziale, a tematy zwykle nie są zbyt długie i nawet zdjęcia są B-) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tego co zrozumiałem nie opłaca się inwestować w suchy lód (o ile dobrze zrozumiałem) więc może inną substancję na ciekły dwutlenek węgla

A może ciekły tlen tylko nie mogę znaleźć żadnych info o porwaniu itd.

Edytowane przez nukens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi